用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門期間,邊個家長有喊過?
樓主: cutekiddy
go

小一叩門期間,邊個家長有喊過? [複製鏈接]

引用:回覆+wsjudy+的帖子 其實搵一些二,+三線

原帖由 dyl 於 14-07-02 發表
回覆 wsjudy 的帖子

其實搵一些二, 三線學校讀住先, 小朋友也沒有這麼大壓力, 小二時先慢慢找學校插班
問題係遇上三流學校,又點過自己嗰關

S-Kwok 發表於 14-7-2 17:39
咪係囉,又有內地生,又有聯合國,真係好無奈~

kiukiunamnam 發表於 14-7-2 15:34
我女之前見左7間私校冇間收我都冇喊,再到自行,大抽獎衰埋都只係覺得失望。但喺叩門這個時段真係六神無主,等 ...

我11間,得1間waiting...我仔都問點解佢in得好都冇人收另叩4間都冇著落

kiukiunamnam 發表於 14-7-2 17:39
回覆 cats123 的帖子

皇天不負有心人.....我女最終都入得返第一志願!!我同班主任講返,估唔到老師會攬住我 ...
恭喜晒

S-Kwok 發表於 14-7-2 17:39
同埋好難讀得好考插班囉。。。

wsjudy  CAN'T AGREE MORE  發表於 14-7-2 18:43

回覆:ho_yan2406 的帖子

同意,畢竟三線小學與一線小學差距可以好大。命運注定,其實強求不一定好事,小朋友能快樂成長其實都不易。

nillnill 發表於 14-7-2 18:21
同意,畢竟三線小學與一線小學差距可以好大。命運注定,其實強求不一定好事,小朋友能快樂成長其實都不易。 ...
可以做既都做晒,求神拜佛都試過,個天係要咁安排,我都真係冇野可以做,唯有希望佢enjoy小學生活,希望我早日明白點解個天要咁安排啦!

上年報自行前已緊張到同c6嘈到喊, 因冇人明白及認同自己所做的, 感覺獨力帶住小朋友向前走, 到叩到跨區時, 感到小朋友有點苦盡甘來而爆喊了...

我昨天終於崩潰,知道叩門失敗,喊左好耐,折磨左成個月,又叩又in又等,撐得好辛苦仲要係個女面前扮無野,食唔安坐唔落!
算吧,強求都無用,唯有向2線學校出發,校長話今年D位好緊張!
祝各位順利

引用:回覆+cats123+的帖子 皇天不負有心人.....

原帖由 kiukiunamnam 於 14-07-02 發表
回覆 cats123 的帖子

皇天不負有心人.....我女最終都入得返第一志願!!我同班主任講返,估唔到老師會攬住我 ...
恭喜哂

回覆:bluerain_baby 的帖子

過著7.2號應該有人放位,希望各位心急爸媽收到好消息la

引用:Quote:angieleung0528+發表於+14-7-1+23:44

原帖由 ho_yan2406 於 14-07-02 發表
我情況同你差不多,不過最後都冇收過電話,仲要岩岩問左,學校話有offer都一早call晒。。。今年應該好多人 ...
沒到開學仲有機會,希望聽到你的好消息

angieleung0528 發表於 14-7-2 20:11
沒到開學仲有機會,希望聽到你的好消息
多謝你。。我都好想下個分享喜悅既係我

睇到今年既情況, 下年一定只會更差, 政府係基本教育供應未足夠既時候, 仲要比雙非佔用學位.  最慘係小朋友要面對人生咁大既打擊, 唔好以為小朋友咩都唔知, 佢地IN左咁多間學校, 無一間收既時候, 可想言知佢對自我既評價可以話跌到最底, 將來何來有自信繼續學習?挑戰困難?

下年度會有更多父母子女又會跌入呢個令人沮喪既制度, 令更加多人失望. 祝天下父母好運.

回覆 kiukiunamnam 的帖子

恭喜哂您!!!!
希望囡囡愉快學習!!

我眼見仲有好多人未有消息,真心祝大家最後有好消息叩門這個遊戲真係折磨死人

回覆 ho_yan2406 的帖子

見到小朋友咁細個就有咁嘅打擊,真係肉痛死,希望下個報喜係你啦

回覆:小一叩門期間,邊個家長有喊過?

叩門叩到成家人都唔開心,仲要派左間唔係自己果區,仲要無校車去住果區,我聽日就打去教育署問下佢地係咪玩嘢,咁安排咪玩死家長同小朋友先

回覆:小一叩門期間,邊個家長有喊過

已經第唔知幾間衰左,睇見人地叩門成功,而自己就冇,心裏好難過,重要唔死心打比學校問,日日望住個電話幾時嚮,來來去去自得屋企人電話,再一次失望。我要減肥,唔駛啦!自然減肥法重有效。一個月減3磅都有。
C6又唔理,自己一個人攪哂所有資料,由填表,交表,影印,再去面試等。還帶住7個月b周圍走,想唔瘦都難啦!

回覆:小一叩門期間,邊個家長有喊過

我比你們好少少。。。。但其實喺未知結果前15分鐘,我啲眼淚係完全control唔到!直到我攞到張註冊証,見到學校名,就停了!乙二!同自己講,唔喊得,要叩門!我好好彩!叩到乙一!安落晒!我同事喊先過我,我都重未喊得出!因為重係覺得邊有甘好彩!到註冊左,先識喊!

‹ 上一主題|下一主題