用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小直資一條龍學校會否有呈分試
樓主: LL222
go

私小直資一條龍學校會否有呈分試 [複製鏈接]

AgapePa 發表於 14-6-29 22:39
無呈分又唔收個D, 會留班小六. 太差個D, 小五前會被勸退.  ( eg. 陸慶濤 )

talknwrite  看來你好不喜歡陸慶濤, 我從沒聽過陸慶濤小六有留班或勸退  發表於 昨天 22:50

我不是不喜歡陸慶濤, 上年簡介會有人問, 校長答會留班, 亦有講上年無人留班小六, 並強調留班係優點, 官津校自已想留都無位, 唔得都升只會越讀越差

引用:以下係網上資料,+你問返教育局點解直資私校

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-30 發表
以下係網上資料, 你問返教育局點解直資私校一條龍可以自訂喇 (呢d高層嘅野, 我永遠都唔明)

http://www.chs ...
係要放棄自己的直資龍校。

但我可否參加派位,又去考其他直資?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

virgokaren 發表於 14-6-30 10:58
係要放棄自己的直資龍校。

但我可否參加派位,又去考其他直資?
可以, 但考到任何一間直資, 又去註冊, 都要放棄派位; 亦有家長先hold龍中, 再考其他直資, 放棄派位, 只叩門, 係最穩陣做法
咁家長要唸唸, 考到果間直資值唔值得家長放棄派位喇

引用:Quote:原帖由+aheihei+於+14-06-30+發表有

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-30 發表
港小有,一條龍又可呈分(留意教育局規定,要報政府派位必須放棄所有直資,包括龍校,萬一派位失敗想返兜, ...
謝謝回覆, 但我昨天去簡介會, 問左一個老師, 那位老師話只需考小三和小五的tsa, 小六不用考程分試。 所以我覺得有點混亂, 到底要?定唔要?

聽過有一個龍中嘅校長,係校務會議同龍小嘅校長講﹕我唔理你哋點同班家長講,總之唔該你哋谷掂先上,唔好俾埋啲虫我哋執手尾﹗

醒目開學勳章 王國長老

aheihei 發表於 14-6-30 12:11
謝謝回覆, 但我昨天去簡介會, 問左一個老師, 那位老師話只需考小三和小五的tsa, 小六不用考程分試。 所以我 ...
(以港同為例)呈分試係校內試, 唔係分開考的, 小1,2無考試, 小3,4,5考兩次校內試, 小5考3次校內試, 小5第2次同小6第1,2次會呈分

醒目開學勳章 王國長老

謝謝回覆, 但我昨天去簡介會, 問左一個老師, 那位老師話只需考小三和小五的tsa, 小六不用考程分試。 所以我 ...

呈分, 係用校內試成績呈去教育局(詳情呢度唔講了, 有興趣去升中版了解下), 而無論一間學校呈分/唔呈分, 都係要考校內試的(除非學校無考試), 所以分別只係呈上教育局, or不呈上教育局而已

所以你個問題: 到底要? 定唔要? 想法上出錯
應該問: 考完校內試後, 個分會呈上教育局? 定唔呈上教育局?

正如之前講, 呈分對學校係無jetso, 有jetso的只是家長, (有直升龍校無呈分vs有直升龍校有呈分), 希望你明我講咩

回覆:Charlotte_mom 的帖子

德望要呈分嗎?

引用:聽過有一個龍中嘅校長,係校務會議同龍小嘅

原帖由 chingcging 於 14-06-30 發表
聽過有一個龍中嘅校長,係校務會議同龍小嘅校長講﹕我唔理你哋點同班家長講,總之唔該你哋谷掂先上,唔好俾 ...
是聖母馬利亞同天上神講的嗎?

全部官冿直資都要考TSA. ( 私校好似唔使考).  
係小三,小六和中三生考.  小六係隔年考 ( 2013, 2015, 2017...)

cobymama  咁tsa是否測學校的banding呢?如我入一間branding差的小學對升中有影響嗎?  發表於 14-7-2 00:05

引用:Quote:aheihei+發表於+14-6-30+12:11+謝謝

原帖由 AgapePa 於 14-06-30 發表
全部官冿直資都要考TSA. ( 私校好似唔使考).  
係小三,小六和中三生考.  小六係隔年考 ( 2013, 2015, 2017. ...
agapepa and Charlotte mon, 謝謝你們回覆, 私小, 以我所知, 聖心上午私小要考tsa及小六程分試, 其他私小就唔清楚。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-06-30+發表全

原帖由 aheihei 於 14-06-30 發表
agapepa and Charlotte mon, 謝謝你們回覆, 私小, 以我所知, 聖心上午私小要考tsa及小六程分試, 其他私小就 ...
因為中學係津校嘛

Charlotte_mom 發表於 14-6-30 12:57
(以港同為例)呈分試係校內試, 唔係分開考的, 小1,2無考試, 小3,4,5考兩次校內試, 小5考3次校內試, 小5第2次 ...
港同小一,小二冇考試的?咁有冇 test 之類?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-06-30+發表

原帖由 LL222 於 14-06-30 發表
是聖母馬利亞同天上神講的嗎?
或者係佛祖同孫悟空講都唔定

只想講,現實就係咁。數據只可以當參考。小學成績唔得,就算係龍校,都一樣唔會收返你。要留意,唔呈分就只可以自行2間+叩門。今年小一叩門咩環境,有眼你睇。再講,6年後可能係你睇唔上人哋嘅中學,但因為唔呈分,小朋友成績就算係band 1,都冇得派位。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-6-30+12:57

原帖由 virgokaren 於 14-06-30 發表
港同小一,小二冇考試的?咁有冇 test 之類?
持續評估,上課表現小組討論功課默書全部都睇。堂上教完書有時會即test,唔會預早通知,就係考有無專心上課(學家長話齋派返黎有分就知咩事)

請問培正有呈分試嗎

回覆:chucimama 的帖子

有,培正小學係私立,中學係津貼,只係直屬,要參加派位既。

回覆 chingcging 的帖子

叻到識飛都好,派位都唔保證派到第一志願架,都係講彩數; 派得仲衰過原校就真係得個吉。

引用:請問培正有呈分試嗎

原帖由 chucimama 於 14-07-01 發表
請問培正有呈分試嗎
如果有直屬或聯繫中學的小學不呈分,我諗冇人敢去讀吧。

回覆:私小直資一條龍學校會否有呈分試

How about St Paul's Convent?

‹ 上一主題|下一主題