用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一成績不理想,請賜教
樓主: luisc
go

小一成績不理想,請賜教 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+yanyan6+於+14-4-10+01:01+編

原帖由 yanyan6 於 14-04-10 發表
same here.

開始因為無預計到小一程度係咁深,好多野都跟唔到。所以比佢去補習班,然後晚上返來再自己温,但過左半年發現唔對路,好多野原來自己唔知,因為補習社教左改埋,但其實佢係未掌握。我仔比較特別,理解同認字都差,應該係有學障,所以正路教法係學唔通。補極都係差。之餘仲依賴左補習社。所以下學校開始無耐就停左功課班自己跟。唔識等我返來教,係傷神左,但覺得效果好左。起碼我知道佢聽書情況,吸收有幾多,真係邊啲唔識。

中文佢特別差,我將上學期既書拎返出來曰曰讀,逐課默生字。每曰一篇小篇章,讀完講返比我知個故事,教佢組織同理解。由開始時好沮喪到現在開始有返信心。今曰小測,中文全部答對。希望保持呢種心態,大家一齊努力!

我買左mypapers 練習比佢做,我覺得幾好,因為比較淺,佢做起上黎較有信心。宜家打好基礎最重要,人地點快唔理得咁多。

carchu12  情況同你一樣  發表於 14-4-15 11:39

引用:Quote:原帖由+yanyan6+於+14-04-10+發表本

原帖由 rean_chau 於 14-04-10 發表
same here.

開始因為無預計到小一程度係咁深,好多野都跟唔到。所以比佢去補習班,然後晚上返來再自己温, ...
不與人比較,對!

回覆:rean_chau 的帖子

很好、非常有用的分享

引用:Quote:原帖由+yanyan6+於+14-04-10+發表本

原帖由 rean_chau 於 14-04-10 發表
same here.

開始因為無預計到小一程度係咁深,好多野都跟唔到。所以比佢去補習班,然後晚上返來再自己温, ...

回覆:rean_chau 的帖子

引用:多謝你地,同你地傾完,個人冇咁唔開心 +

原帖由 luisc 於 14-04-08 發表
多謝你地,同你地傾完,個人冇咁唔開心
我都好唔開心,係數學科得6x分,同佢温+做練習,我又冇耐性,佢發夢時我發惡,打打駡駡下温習,点知出黎成績仲差過唔温反思後,我打算請私補,由他人去教,免傷母子情!希望揾岩個學習方法比個仔la! 又要揾個有耐性的補習老師!

rean_chau 發表於 14-4-10 22:53
same here.

係呀,我就係依賴左補習社,因為幼稚園上來小一,特然咁多功課,又好陌生學緊果D,仔仔捉摸唔到,因而令我依賴補左5個月,唔補仲C咁,加上自己又好舒服,出去,返來就做晒,真係做小好多野,過左半年,真係才知咁多野都唔掂,我都不是要求好叻好叻咁,中間路線我就OK,但原來比起中間都有大距離,而家才知,自己都要出最多的力,唔好依賴比人教,連我識果D家長朋友,佢地果D都同樣是冇嘜責任教好你個仔的!只是一份工,賺份人工

nc2000 發表於 14-4-11 18:26
我都好唔開心,係數學科得6x分,同佢温+做練習,我又冇耐性,佢發夢時我發惡,打打駡駡下温習,点知出黎成 ...
我覺得做練習,真係幫到手,我都是做練習做好左成績

回覆:小一成績不理想,請賜教

我仔成績不錯,我有一個方法,就是小一開始,所有常識書的字我也會教他,他要識寫,開始時係一個高難度的動作,但我就沒有俾課外的習作給他了,我覺得要中文好閱讀,識字都好重要,而且常識科可以同時溫習,省下時間。
現在小二,我發覺佢作文可以有多些詞語可以用,我估計我一直用這方法,他會keep到。

yanyan6  好方法,thanks!  發表於 14-4-14 01:21

引用:我仔成績不錯,我有一個方法,就是小一開始

原帖由 elvisBB 於 14-04-12 發表
我仔成績不錯,我有一個方法,就是小一開始,所有常識書的字我也會教他,他要識寫,開始時係一個高難度的動 ...
好辦法喎,因為常識都真係好難,順便一齊温習

rean_chau 發表於 14-4-10 22:53
same here.

mypapers 係咩黎架? 中文架?
希望每天開心渡過 ;-)

elvisBB 發表於 14-4-12 08:08
我仔成績不錯,我有一個方法,就是小一開始,所有常識書的字我也會教他,他要識寫,開始時係一個高難度的動 ...

呢個方法好喎!! 常識的字真的好深, 我都試下先.

引用:Quote:rean_chau+發表於+14-4-10+22:53+sam

原帖由 Jessy 於 14-04-13 發表
mypapers 係咩黎架? 中文架?
search下就会见到。

回覆 elvisBB 的帖子

我 都 用 這 方 法, 5 識 寫=5 識 答,  而且crossover,  可 用 在 中 文 科,  一 舉兩得

回覆:小一成績不理想,請賜教

四素句吧

引用:我仔成績不錯,我有一個方法,就是小一開始

原帖由 elvisBB 於 14-04-12 發表
我也剛剛於溫習測驗時發現這個方法! 例如常識剛教物料,我仔學寫了玻璃、透明這些字眼,於是可應用於中文造句中,豐富了詞語及形容詞的運用,一舉兩得!

luisc 發表於 14-4-9 08:18
多謝你,我會嘗試吓,大家一齊努力

我之前講過,我個仔就是新年假清左d上學期未識果d,自己同佢天天溫習左1個半月去考試,期間我是做左6本補充,每本是130幾頁,係好辛苦同爐氣+傷神,就好見效的.由成績差到好傷我心,足之考到老師讚佢考得唔錯,黎緊18/4,好多日假期,再清一清d舊貨,放完假再教書,吸收會好好多,你試吓好似我之前咁做,又是有個大假期,6月又考試啦,都是一樣有1個半月時間.last la,升班試/拉高成績,我仔小學,總分420分是合格的,考第尾果個410分,尾5果個418分,中作5字頭,如其他都是這分數,唔尾都好危險,我來提醒你,是因我上學期排列左留班危險位,班主任沒說,就用其他方法等我警覺,我是善意的^^
而家我仔進展呢,好似叮一下咁特然通左好多,理解方面同之前係兩回事,而家做功課,佢覺得好easy,中英數功課,而家做功課,我坐係度等佢做,佢自己識做的

回覆:yanyan6 的帖子

遇到問題盡快解決,真係一個好媽媽

yanyan6 發表於 14-4-14 01:29
我之前講過,我個仔就是新年假清左d上學期未識果d,自己同佢天天溫習左1個半月去考試,期間我是做左6本補充, ...

佩服你的努力, 但真的要全職媽媽先有時間做得到.

肯做補充是會見效, 可惜我個好煩, 只可以做得幾多得幾多, 常識的字的確比中文多及深, 識左好有用, 我仔個間是英常, 就對英文會有些用.
‹ 上一主題|下一主題