用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣靈糧堂
樓主: breadmaster
go

荃灣靈糧堂 [複製鏈接]

回覆:breadmaster 的帖子

joyful 同 lingliang 都係新校!你地可否俾下意見我呢?
pn 嚟講英普重要嗎?
又想慳錢,又想,happy school, 又想有语境!我好似太貪心呢!

回覆 breadmaster 的帖子

k1我唔記得了,但我個女話依家k3有3堂英文,2堂普通話……學校有半小時全校會唱下校歌,抽小朋友表下演,分享下……

回覆 雪晴25 的帖子

我讀果間有兩班,一班有30人,3個班主班

回覆 forget415 的帖子

請問你小朋友果間有學卷嗎?
因有學卷要跟教育局幾多堂英文 & 普通話堂
無學卷就學校定

回覆 ckl22 的帖子

我果間有學卷的,我有上課時間表
但pm能send圖嗎?

引用:回覆+ckl22+的帖子 我果間有學卷的,我有

原帖由 forget415 於 14-03-28 發表
回覆 ckl22 的帖子

我果間有學卷的,我有上課時間表
[email protected]
thanks

引用:joyful+同+lingliang+都係新校!你地可否俾

原帖由 breadmaster 於 14-03-28 發表
joyful 同 lingliang 都係新校!你地可否俾下意見我呢?
pn 嚟講英普重要嗎?
又想慳錢,又想,happy school ...
妳搵到介紹畀就。

已send

thx.

引用:已send+

原帖由 forget415 於 14-03-28 發表
已send
thx

回覆:荃灣靈糧堂

靈糧學術方面是慢慢加深的,k1會比較淺,英文及普通話每星期一堂,到k2英文及普通話每星期二堂,k3則未知,因為囝囝今年k2。
功課k1多是親子功課,k2在12月才有,但進展幾快。其實我覺得學校的安排是正確的,囝囝三歲時我自己開始教寫字,可能佢手仔發育未成熟,每次都扭計,而且寫字彎彎曲曲,因此後來都減少了。但現在做學校功課,很快完成,而且字體整潔了很多。
學術是否比其他淺就不知道了,因為無同其他學校比較。但小朋友因為學校的閱讀計劃而愛上看書,現在學懂的字數目我覺足夠。
學校十分鼓勵分享,讓小朋友有機會站在同學仔面前講話。每年聖誕有表演活動,讓每個小朋友都有上舞台表演的機會。
學校教的範圍好廣,有些好貼近生活,例如近來主題是認識香港名人,有教一些高官名稱及相等等,囝囝回家會教我呢。
學校有模擬區,有不同主題,例如茶餐廳,小朋友會做不同角色,侍應生,顧客,收銀等等。
囝囝讀了差不多三年(pn開始計),我覺得好滿意。

回覆:forget415 的帖子

can u pm me?

我都係joyful同靈糧堂考慮中, 但囝囝就係讀K班, 心大心細中!!! 之前打過去靈糧堂問英普課堂安排, 學校話未請到老師, 所以唔知安排係點, 但其他分校就一星期一堂NET英文同普通話, 至於校車, 因仍在收生階段, 所以未能確實, 本來學校話第二日搵校車專家覆我哋, 點知隔左一個星期仲未有回音!!!

回覆:荃灣靈糧堂

In 完覺得學校的環境麻麻,設備設施有點舊,校舍細,大家有同感嗎?

我有in 思博,校舍設施及design又新又靚(唯一缺點課室無窗,暗d),但無學卷!

心大心細唔知點揀...

引用:回覆+breadmaster+的帖子 我都係joyful同

原帖由 KiKo1010 於 14-03-30 發表

我都係joyful同靈糧堂考慮中, 但囝囝就係讀K班, 心大心細中!!! 之前打過去靈糧堂 ...
其實我都十五十六中、york, joyceful and lingliang.

但如果好似今日咁大雨!york無校巴回程係好大問題!
但lingliang 無學券又好吸引!

引用:回覆+breadmaster+的帖子 我都係joyful同

原帖由 KiKo1010 於 14-03-30 發表

我都係joyful同靈糧堂考慮中, 但囝囝就係讀K班, 心大心細中!!! 之前打過去靈糧堂 ...
未請到老師?!

好誠實但係, 好令人擔心喎

引用:Quote:原帖由+KiKo1010+於+14-03-30+發表回

原帖由 breadmaster 於 14-03-31 發表
其實我都十五十六中、york, joyceful and lingliang.

但如果好似今日咁大雨!york無校巴回程係好大問題!
咁大雨返幾個鐘去又濕,返又濕我諗我會情願果日同小朋友請假,好過淋病

荃灣呢間係咪已經開左學架喇?!
因為我見有啲學校綱仲未有呢間
想問下呢間有無N班架?

引用:荃灣呢間係咪已經開左學架喇?!+因為我見有

原帖由 monkitty 於 14-03-31 發表
荃灣呢間係咪已經開左學架喇?!
因為我見有啲學校綱仲未有呢間
想問下呢間有無N班架? ...
荃灣呢間冇N, 新校。K班未正識開學

‹ 上一主題|下一主題