用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南教學模式
樓主: journeyman
go

迦南教學模式 [複製鏈接]

回覆:迦南教學模式

My daughter got Siu sai wan AM offer too

仔仔有富榮迦南offer,呢間如何?接觸過兩次,感覺校長和老師都缺乏笑容。

請問中環堅道分校如何?

引用:若然學生日後的成績跟幼兒教育沒有關係,那

原帖由 noknoknok 於 14-03-20 發表
若然學生日後的成績跟幼兒教育沒有關係,那麼家長那麼緊幼兒教是為什麼?若然貴子弟就讀迦南或家長心儀迦南 ...
有此logic and analysis 嘅能力,真係要補下數學!

I mean 我吔唔明law!

回覆 tamagoosie 的帖子

唔明算,當我邏輯錯,我收番:迦南學生有幾位到中學讀唔掂要留班。迦南學生留班完全唔關迦南幼稚園時。入了迦南也不必怕留班,因為留不留班是不關你讀什麼幼稚園的事。

有冇媽咪可以分享一下窩打老道分校的課程呢?謝謝

已問過朋友澄清,他也同意學生留班不關幼稚園的事,也只是巧合,他教的六十名學生中有五名留班生來自窩打老道及富榮的迦南,其中一名來自窩打老道迦南的留級生也說其實幼稚園生活很開心,而那些迦南留班生主要留班原都是因為智力及勤力出現問題,因為他們小學學都是讀陳守仁及聖若瑟那些小學。

去年選校也有考慮迦南,為此報了4個月迦南playgroup。個人覺得所教嘅野,附合小朋友level,亦有技巧令小朋友學懂。老師有經驗,不過其中一兩位老師欠愛心,經常講是非,有啲討厭。最後因為唔想阿女搭校車而放棄offer。

我女讀緊pn, 老師好有愛心,課程都ok, 有朋友個仔讀緊間半龍學校K1,佢話我女d書同佢仔而加K1 d課程差唔多,我女係細B,返左學後自理能力好左好多。而加退出學卷,K1-k3 d 課程深左好多。我女d同學仔今年出去考K1好多都考到好學校。

引用:已問過朋友澄清,他也同意學生留班不關幼稚

原帖由 noknoknok 於 14-03-22 發表
已問過朋友澄清,他也同意學生留班不關幼稚園的事,也只是巧合,他教的六十名學生中有五名留班生來自窩打老 ...
小學讀咁st Joe 同tsl 都要留班,是超級名校嗎?再者,中學同幼稚園差成十年,人會變嘛

引用:Pn班中文教呢d,我覺得都算深,返黎問阿囡

教得深是一件好事,是一項賣點嗎﹖

「憫農」是我以前小學六年級最後一個月學的文章,世界真的變成這樣嗎﹖

Sorry, 我真忍唔住撘咀, 太可笑了。

本人今年33, 30年前是迦南幼稚園的學生, 我表姊,表弟大多也是迦南幼稚園的畢業生, 雖然我明白, 當年的迦南幼稚園未必等於現在的迦南幼稚園。

但我的確畢業於迦南幼稚園, 香港大學, 我甚至是一名MBA 碩士生,我不覺得自己特別叻和成功,但我想和大家分享,我相信每間幼稚園也有獨特的風格和文化,而且沒有可能所有學生是同等的。

我也曾認識一名讀男拔DBS 會考得4分的朋友, 這會是DBS 的問題嗎?

其實從來沒有說學生成績只和幼稚園有關。

請問有無麗港城迦南用家可以分享一下?thanks

請問pn是否直升k?

OceanPigPig 發表於 14-3-24 21:57
請問pn是否直升k?
好似話係一間間唔同.

vcik 發表於 14-3-24 20:45
請問有無麗港城迦南用家可以分享一下?thanks
我也想知藍田麗港城, 1) 是NET教英文? 2) 每星期幾多堂英文?3) 無記錯, 聽校長講PN無普通話讀, 是嗎? 4) 若有得讀普通話, 一星期幾多堂?

大女今年小二, 迦南畢業, 細仔k2, 迦南尾班車學卷.  細佬學緊的英文比家姐時係深咗好多, 上一個 TOPIC 係教 pollution, earth, waste paper, recycling bin, can, plastic bottle, glass 等等, 有部份字家姐時冇教的.  今個  topic 寫生字寫 tortoises, 呢個字家姐時有字卡, 識讀就算, 唔會寫咁長的字.

中文字卡, 以前家姐到高班先淨字冇公仔, 細佬今年下學期開始已經唔再有公仔了.  細佬 N1 開始教弟子規, 仲有唐詩, 其實佢地唔會明, 只係淨背架咋, 不過我鍾意唐詩用普通話教, 有時亞仔返屋企諗比我聽, 我會得閒自己教返佢用廣東話背一次.
‹ 上一主題|下一主題