用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心好定大坑真光好?
樓主: patricia_luk
go

聖心好定大坑真光好? [複製鏈接]

sofayefung 發表於 14-2-13 11:06
其實點為知淺呢?我認為真幼只係教番小朋友响3-5歲應該要識的野,並不是淺,我阿囡讀緊,每日愉快上學,開心放學 ...

真幼只係教番小朋友响3-5歲應該要識的野,並不是淺<---我同意你睇法, 不過係現在O既風氣下, 好多人就用"淺"來形容呢類O既程度

借用你O既說法: "我個人的感受,未必每一個人都適合"

keio 發表於 14-2-13 00:13
FYI , 我女今年聖心k2, 而家學緊英文字細楷點寫,中文呢期學"巴、車、明...etc" 再加其配詞例如:巴士、尾 ...

好UPDATE喎老友!係囉,而家應該無話數1-100唔夠快了。
不過講真,我覺得大部分KINDERS,即使叫做教得深,都唔夠”貨”上小一。
所以,一般都要家長出點力,如果唔想同小朋友角力而傷感情,咪外判囉(即大家講既”補習”)
其實,我對幼稚園既期望,係比小朋友學識紀律同合群性,呢D係屋企自己教唔到。
選聖心,係佢德育做得好,D女教出來,乖而且自信 + 積極性。

brrbaby2007    發表於 14-2-19 14:38
lawa  非常同意  發表於 14-2-15 00:12
lawa    發表於 14-2-15 00:12

引用:+本帖最後由+CoffeeCake+於+14-2-14+08:56+

原帖由 CoffeeCake 於 14-02-14 發表
我同事個囡就係俾老師話佢數1至100數得唔夠快,之後我同事幫個囡轉左校

引用:其實點為知淺呢?我認為真幼只係教番小朋友

原帖由 sofayefung 於 14-02-13 發表
其實點為知淺呢?我認為真幼只係教番小朋友响3-5歲應該要識的野,並不是淺,我阿囡讀緊,每日愉快上學,開心放學 ...
我想了解真光多啲呀!真光老師是否有愛心?會唔會畀機會每個小朋友?我比較關心呢方面,因囡囡怕羞慢熱,要多啲鼓勵,當小朋友已經舉晒手答問題,我囡通常都唔出聲望住觀察,好擔心佢喺班房會變左穩形人。學術唔係我關注,我想揾間學校係有愛心,畀機會所有小朋友既,真光係咪呢type?

引用:Quote:原帖由+sofayefung+於+14-02-13+發表

原帖由 WinnieCatCat 於 14-02-14 發表
我想了解真光多啲呀!真光老師是否有愛心?會唔會畀機會每個小朋友?我比較關心呢方面,因囡囡怕羞慢熱,要 ...
真光吾清楚,聖小校長一開學已同家長講:我地le度係讀書,跟吾到既,le度隨時有退學信俾你走,好寸,佢間學校無咩活動,只係讀書

引用:Quote:原帖由+sofayefung+於+14-02-13+發表

原帖由 WinnieCatCat 於 14-02-14 發表
我想了解真光多啲呀!真光老師是否有愛心?會唔會畀機會每個小朋友?我比較關心呢方面,因囡囡怕羞慢熱,要 ...
我朋友個女讀緊真光,佢話d老師好有經驗,有d年紀大d的會比較嚴肅,但都好有愛心的。我囡囡都係慢熱觀察形,但我又唔太擔心,因為d老師應該夠經驗識引導小朋友,同埋聽過好多人講小朋友返學好開心

回覆:WinnieCatCat 的帖子

真光老師很有愛心,幼稚園係活動教學,小朋友很喜歡返學,Happy School!

我大女在真幼畢業, 現在讀聖心上午小二.
聖幼我並不太清楚, 但上年聽大女講有幾個同學仔在聖幼畢業的也說與糼園分別很大, 以前開心些, 很懷念幼園生活.
真幼讀了三年, 大女亦是一個班內少主動參與, 觀察多及比較我行我素的人, 但真幼使大女大膽了, 起碼上台表演也不怕羞. 真光女比較乖. 有自律性.而學術上, K2近下學期才有少量功課, 中文較強, 英文有Net, 但我個人覺得因一班三十人一齊上, 通常以遊戲形式上課, 如少參與的未必照顧到.(這是我先生在觀課日留意到的).而老師全部也很有經驗及愛心, 大女亦很喜歡該校及舊生重聚日回校, 老師仍記得及關心她.
但因大女漸大, 我覺得大女其實不是那麼乖及可能適合比較活的學校, 所以考小一時留意聖心教學上比較活的方式, 而又有機會去讀, 便往聖心讀小一.
頭一年, (其實現在仍是), 在英文方面仍努力著, 但中文及其它科目的理解上暫時並沒問題.如以她與她的同學比較, 她真的在英文方面有所不及, 而且上課形式以課本為題, 遊戲學習, 如基礎上叻的小朋友在課堂上可以學得更多.但如大女, 初時仍需適應, 但很快亦可跟到, 而且學校亦會留意如有需要的小朋友, 小憩時會有輔導跟進(如英文角).
而我在大女小一開學後不久問過她, 覺得真光與聖心比較, 那間你比較喜歡, 她即答聖心.其實我在真幼及聖心小參與過義工, 接觸過兩批小朋友, 個人覺得真光比較靜的乖. 另外聖心可能全女仔, 很活潑的乖. 感覺很不同.
我可以這樣說, 真小是一間比較傳統的學校. 聖心是比較活的學校, 其實兩間如你對小朋友在學業上有一定要求的都一樣是一間谷的學校(我表妹早幾年在真小畢業, 所以有此感覺), 所以我覺得不如看看小朋友是適合那類型學校及會對她有甚麼要求及期望才考慮, 不同人有不同需要, 兩間都是好學校.
(以上對幼園的感覺巳是兩年前的事, 可能現在會有不同, 我的例子只是一個參考, 我的選擇對與否, 可能要到她長大才知)

引用:我大女在真幼畢業,+現在讀聖心上午小二.+聖

原帖由 米米噢 於 14-02-15 發表
我大女在真幼畢業, 現在讀聖心上午小二.
聖幼我並不太清楚, 但上年聽大女講有幾個同學仔在聖幼畢業的也說 ...
謝謝分享。我女兒有大坑真幼offer ,想再問多少少。我見學校網頁寫,師生比例1:10,從你觀課觀察,是否即一班有3位老師對30位小朋友?是否雙班主任?另外,你女兒讀真幼時,有冇外出補習?如有,補什麼?謝謝!

回覆:米米噢 的帖子

我想問下,聖小係活動教學嗎?唔係傳統學校?

引用:Quote:原帖由+mikimoto+於+14-02-11+發表I+

原帖由 artinie 於 14-02-11 發表
你可以留意下,年年吾同,上年幼稚園上下180人爭160人,好穩陣;今年幼稚園上下四班(240人)爭私校小一四 ...
會唔會三年後,小學都多返學位呢?有無人知,點解今年多左幼稚園位?

回覆 tam_bb 的帖子

一班三個老師,但英文屬主題課,主要由一個net帶。另當年沒有甚麽特別補,有返英文及普通話playgroup。但我知有不少同學上很多公文課及k3背乘數表,很恐怖!

回覆 fionapangcp 的帖子

聖心私小是活動的,一堂課時間比其他長,有50分鐘一堂,聽亞女講時常玩遊戲,很少坐定定對著書讀,但平時小測或堂課多,但時間只測五分鐘,一張a4紙,不多。只重温教過的知識。

回覆:米米噢 的帖子

謝謝!

artinie 發表於 14-2-14 17:55
我同事個囡就係俾老師話佢數1至100數得唔夠快,之後我同事幫個囡轉左校

...
最近既事,還是幾年前?

回覆:hksnowy 的帖子

看了以上分析 好似聖幼學術較真幼好 尤其是英文。
但我見數據及真小既3測3考 真中成積又好好 咁其實係咪即係真光雖則幼稚園較鬆較淺 但上真小真中後都有佢辦法教到學生成積不比聖小聖中差或更好呢?
如果係推斷正確, 我會選真幼 比女女幼稚園開開心心番學, 又有100%升小, 反正上到小學中學成積都係同聖小聖中差不多。
可以這樣理解嗎?

引用:我個女讀緊真光,老師都好好,有愛心,德育

原帖由 hksnowy 於 14-02-16 發表
我個女讀緊真光,老師都好好,有愛心,德育教得好。我囡囡都係慢熱觀察形,不過佢地好鐘意返學,好開心。 ...
請問真幼係咪真的不須買任何書簿,而學校係派worksheet俾佢地file起的?
另外請問真幼星期六有冇普通話或英文班課外活動可以加油?

我女都係慢熱觀察性,所以我最關心是否老師們都一樣會比佢呢類型既小朋友一樣既注意,始終一般d活躍型會出較受注意

回覆:聖心好定大坑真光好?

聖心

引用:Quote:原帖由+hksnowy+於+14-02-16+發表我

原帖由 tvmojoedu 於 14-02-16 發表
請問真幼係咪真的不須買任何書簿,而學校係派worksheet俾佢地file起的?
另外請問真幼星期六有冇普通話或英 ...
我囡囡也是慢熱觀察型,睇嚟真幼喜歡收呢類小朋友喎~ 雖然9月才開課,但我也不太擔心慢熱觀察型小朋友會被忽視,因為師生比例ok,有1:10,比起其他1:15的幼稚園已經好了。

tccgabriella  有可能係鍾意呢類型~ 傳統學校嘛~   發表於 14-2-20 12:14
‹ 上一主題|下一主題