用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞 ...
樓主: sunnymama2
go

導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞 [複製鏈接]

引用:我想問下太子果間叫咩名,我都想比我仔仔返

原帖由 cammyjun 於 14-02-22 發表
我想問下太子果間叫咩名,我都想比我仔仔返下呢煩型pg
係旺角,我個人認為這個play group 好好,教大人怎教。有d家長唔受,不歡而散。上呢個playgroup,要自己整教材,我樂此不彼!要資料的pm我。我上了三期了

Vijoyce 發表於 14-2-18 16:28
回覆 sunnymama2 的帖子

我估你係上緊太子果間PG.. 我個女9個月大開始上.. 依家阿女3歲幾.. 我個女初初上 ...

請問係太子邊間PG? 可以分享資料嗎? 想試上唔多類型的PG睇下適唔適合. Thanks!

囝囝終於上完一期的課程,我亦幫囝囝報左下一期課程。其實之前導師對囝囝嚴格,係因為佢唔知囝囝病緊,我亦冇同導師講。自從嗰次後,囝囝連續兩堂冇上,因為囝囝真係病左成個月。剛病好的時我就帶囝囝上堂,導師知囝囝剛病好,對佢寬鬆左,佢話小孩病左時係唔駛進行正常教育,係好番後8日先教,佢話以後如果病左要同佢講。咁其實我之前都係怪錯佢。
教得好唔好,如樓上媽媽講見人見智,我老公唔受佢嗰套,但我就覺得佢講野有參考價值。最每期的最後一期會有評估,佢講很啱,我好縱個囝,(其實係囝囝真係好有自已主見),將來好難教。

引用:囝囝終於上完一期的課程,我亦幫囝囝報左下

原帖由 sunnymama2 於 14-03-08 發表
囝囝終於上完一期的課程,我亦幫囝囝報左下一期課程。其實之前導師對囝囝嚴格,係因為佢唔知囝囝病緊,我亦 ...
Never heard of any 8 day rule.

Gives me an even worse impression of this instructor.  Btw what sort of qualifications has he got?

回覆:導師話:我敢寫包單你的仔第時一定變壞

信她一成,雙目失明

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

sunnymama2 發表於 14-2-況都0 13:57
上堂阿仔唔收我控制,要食兩個奶咀,但導師只比食一個,咁我唯有聽佢話收起一個,但阿仔奶咀一個也能少, ...
個導師根本連一個18個月大的bb的實際情況都未了解清楚,仲學人開talk講育兒理論?真係信一成都死

sunnymama2 發表於 14-3-8 18:26
囝囝終於上完一期的課程,我亦幫囝囝報左下一期課程。其實之前導師對囝囝嚴格,係因為佢唔知囝囝病緊,我亦 ...
樓主你會放下心情,接受自己湊小朋友有改善空間係好事!
唔好太認定個小朋友太有主見,所以你哋好無可奈何!佢仲細,佢完全係你手上!歲幾攪唔掂,到十幾歲,怕你真的要放棄!
我唔係空口咁講,我個仔快6歲,由一歲已很反叛!四歲醫生評估佢活躍同反叛!無人怕,無有怕,連老師都唔怕!
我從佢bb時已同佢角力,同佢鬥過你C我活!佢兩三歲人已識偷嘢,收埋我D嘢,整爛我D嘢!成日講反話!
讚佢乖,佢話唔洗,讚佢曳得啦!

但苦戰幾年,最近又再去跟進評估,心理學家已無提佢反叛問題!只係傾佢活躍,我亦覺得佢無以前咁極端!亦開始希望同我合作!佢對自己做錯而令我唔開心!已有醒覺,唔會再無所謂!

佢開始似返一般小朋友,希望自己做得好有別人欣賞!

所以,樓主而家開始努力,無話唔得!最緊要堅持,最緊要你相信教到你個小朋友!加油!

wan_sosin 發表於 14-3-12 11:31
樓主你會放下心情,接受自己湊小朋友有改善空間係好事!
唔好太認定個小朋友太有主見,所以你哋好無可奈何!佢 ...
好多謝你的分享,我唔知囝囝而家係唔係反叛,總之佢有時會同你作對,見你嬲個樣佢就開心ke ke笑,上playgroup好多家長都會捉住小朋友的手做動作,但囝囝4個月已經唔比你捉住佢拍手做動作,到而家都係。佢好識睇人哈,最喜歡哈我同爸爸。正如你講,屋企佢最大,成日點人做野,我其實每晚都會同老公講囝囝要教,如果唔係將來唔知點算!

sunnymama2 發表於 14-3-12 16:14
好多謝你的分享,我唔知囝囝而家係唔係反叛,總之佢有時會同你作對,見你嬲個樣佢就開心ke ke笑,上playgro ...

當佢keke笑時,一定唔好放過佢,一定要用任何方法比佢知道件事爸爸媽媽是認真的,要佢收到佢有錯!要見到佢由笑變成驚好,怕好,唔鍾意都好!

幾個月大至上學前,其實如果唔係曳,都可以比佢發展,唔跟住動作唔係好大問題,如果佢亂攪唔應該掂嘅嘢就有問題啦!要stop!

到返學n班都唔多緊要,K就要真的要學跟指令!但而家你囝囝還少,還有時間教!

佢係反叛還是因你們有縱佢而唔聽話!要等你落多D功夫才會知道,當你認為你已用盡方法你小朋友都係咁,甚至比別人去教都係咁,才可以推算是否小孩真的天生個性比較強橫!

縱容一個小朋友,佢嘅行為隨時等於或甚至犀利過一個過度活躍嘅小朋友!呢個情況我親眼見過!

所以把握機會呀,唔好錯過教小朋友嘅黃金時間!

引用:Quote:sunnymama2+發表於+14-3-12+16:14+好

原帖由 wan_sosin 於 14-03-13 發表
見住當佢keke笑時,一家唔好放過佢,一定要用任何方法比佢知道件事爸爸媽媽是認真的,要佢收到佢有錯!要見到佢 ...
agree, 可以找—些有關兒童學習的機構去做測驗和訓综

webpaupau 發表於 14-3-13 08:01
agree, 可以找—些有關兒童學習的機構去做測驗和訓综
請問有邊間,而家囝囝剛20個月。真係俾佢激死,佢18個月有一日突然自已唸ABCDEF,咁我地大人緊係叫佢唸多次A至F,佢一係搖搖頭,一係就咁讀AF當完,見到我地嬲的樣就哈哈笑。我地同佢講如果唸到就讚叻叻,佢都係搖搖頭ke ke 笑!如是者過左個幾月,佢一係唔唸,一係唸錯,咁我地以為佢唔記得都冇話要迫佢,但佢佢爸爸有晚放工買玩具俾佢,要佢唸A至F先係俾佢玩,佢竟然用一秒之內快而準唸ABCDEF,點解佢咁ga?咁係唔係叫反叛?
仲有個例子係面試,永遠老師叫佢指眼耳口鼻佢都係零反應,但唔係唔識,佢1歲已經識啦,但面試就係眼定定望老師。好啦,我同老公講可能陌生環境加陌生人冇反應都正常,從來都冇話佢,仲叫老公唔好係佢面前講佢壞話,驚佢唔開心。但係最近一次面試老公同囝囝面試,結果出奇地肯做動作,仲好似好主動,叫做group裡最有反應的一個,我好開心,因為囝囝終於係面試比反應啦。點知老公話係因為佢係囝囝耳邊講只要佢肯做動作就俾架大車車佢,我聽到後真係好又好笑又嬲不,佢得20個月點解咁功利,將來會點?

平時係屋企都唔太聽話,睇電視太近
,叫佢行後點,佢就行前,仲要擰轉頭笑住睇你有乜反應,大家小朋友係唔係咁ga?

導師的評論係話好心痛,因為佢話囝囝好聰明,智商高,佢話唔識教好可惜。講真我又唔覺佢聰明,但肯定唔蠢,最叻撒嬌,癡我癡得好犀利,可能我的樣生得林善,完全唔驚我,點教呀?

sunnymama2 發表於 14-3-13 10:53
請問有邊間,而家囝囝剛20個月。真係俾佢激死,佢18個月有一日突然自已唸ABCDEF,咁我地大人緊係叫佢唸多次A ...

你囝囝嘅情況唔算特別,可以講係trouble two嗟!為no而no!你囝講嘢未?好多呢個年紀小朋友乜都話唔好,唔要.....你可以搵多D關於trouble two嘅嘢睇下!
你個小朋友係聰明,不過而家大部份小朋友都聰明!所以都難教!
其實父母企硬就得架啦!
例如你比蘋果佢時,佢話要橙,到你比橙佢,佢話要蘋果!
我嘅方法係最後兩樣都無!佢肯讓步的話,就是單比一樣佢!唔可以再揀,再扭連一樣都無!由佢扭到拆天都唔好再理佢!
咁細個小朋友無話功利嘅,基本上因為佢哋還未有道德觀念!
所以教小朋友,有時係要用獎勵同後果去教佢哋!

引用:Quote:webpaupau+發表於+14-3-13+08:01+agr

原帖由 sunnymama2 於 14-03-13 發表
請問有邊間,而家囝囝剛20個月。真係俾佢激死,佢18個月有一日突然自已唸ABCDEF,咁我地大人緊係叫佢唸多次A ...
其實A-Z對18至2歳小孩—D都不難。現今小孩都聰明,但沒有纪律或情绪不受控的小孩們,都精於扭計和唱反調。所以要做心訓練他們去控制情绪和憧得有同理心,他們是能學習這些的。

webpaupau 發表於 14-3-14 11:23
其實A-Z對18至2歳小孩—D都不難。現今小孩都聰明,但沒有纪律或情绪不受控的小孩們,都精於扭計和唱 ...
agree!
而家好多父母,用8成力教BB學嘢認字!餘下才教品德性格!讀A-Z比BB聽可以讀10次,叫BB唔好曳就只叫一兩次!
所以有咁多高分低EQ!

而家有d小學生可以考試前3名,但打架都係前3名!

咁講唔係話樓主,只係想提醒下用多d心機教小朋友行為!
PG導師咁講都係用心良苦!

引用:Quote:webpaupau+發表於+14-3-14+11:23+其

原帖由 wan_sosin 於 14-03-14 發表
agree!
而家好多父母,用8成力教BB學嘢認字!餘下才教品德性格!讀A-Z比BB聽可以讀10次,叫BB唔好曳就只叫一兩 ...
你的意見十分有見地,十分同意

引用:佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔

原帖由 sunnymama2 於 14-02-10 發表
佢話佢敢寫包單話我的仔第時一定變壞,好唔開心,佢係唔聽話,但得18個月咋:naughty,點解要咁講,好hurt: ...
點解個導師講嘢咁負面,作為一個幼兒教育工作者不是要有正面的思想、愛心和耐性嗎?去鼓勵及教導幼兒做正確的行為嗎?這才是幼兒教育的真正理念(正面、鼓勵、愉快學習),視每位幼兒也是獨立的個體,啟發他們無限的潛能。他竟然有這樣的說話,究竟他是否了解嬰幼兒發展階段的行為特徵,18個月是充滿好奇心、喜歡探索模仿學習,吸收力很強、卻又未懂表達,因此未能好好控制自己的情緒,因為咁細個生理的需要係好緊要的,如眼訓要訓、餓要吃、渴要飲,到2歲後小朋友理解和語言能力加強後自然可聽指令(當然要教導),其實BB未能聽指令係因為他們不明白大人的說話和意思,而不是他們不乖,所以要教,教應做的事和行為,常規行為要用時間去建立,每天做成為習慣,如禮貌、食飯禮儀等,一個2歲的小朋友上pn班都要比3至6個月時間學習常規,循循善誘先有效,何況一歳的BB,而且比BB或2歲的幼兒的指令要簡單直接,如唔想佢跑,就同佢講:「停,慢慢行」,話比佢知應做的事情,他才懂做,如我們只說唔好跑,他不能把唔好跑理解為停和慢慢行,他只知「跑」字,所以越叫越跑。這些都是從教育學院學習以至從事幼教十多年的個人見解。我只是想帶出:正面、鼓勵、愉快,也能教出守規又愉快的好孩子,為何要選讓BB喊到嘔的路!守了規卻不快樂。

halflower 發表於 14-4-4 18:31
回覆 sunnymama2 的帖子

佢傻架?咁武斷?
其實囝囝係特別哈我,但好聽導師話,佢意思話如果我繼續咁縱佢,將來會變壞。
‹ 上一主題|下一主題