用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友的情緒行為問題分享
樓主: cyym
go

小朋友的情緒行為問題分享 [複製鏈接]

大家可以去Gears counseling 個 website 了解下故事治療, 如在yahoo找不到, 我星期一再pm 比大家 :)

我都好想了解多D呢方面既內容, 可以給我 "故事治療"課程的資料嗎 ?

回覆:小朋友的情緒行為問題分享 (離題的, 不合者,請勿進及見諒)

我都想了解故事治療的內容,可否pm給我?

我也對故事治療有興趣,可否給我資料? thx!

回覆:Chingball 的帖子

回覆:小朋友的情緒行為問題分享 (離題的, 不合者,請勿進及見諒)

請PM我故事療法,thanks.

回覆:cyym 的帖子

Hi cyym, can u pls pm me more info on story therapy? Thx

Hi, 我都想知,請pm我故事治療的資料!謝謝您!

回覆:cyym 的帖子

謝謝你分享,親子時間真係好重要。
能否pm我資料

引用:+本帖最後由+cyym+於+13-12-13+16:30+編輯+

原帖由 cyym 於 13-12-13 發表

在兒子三歲前, 在家中, 除了踢波 & 看DVD, 其實不太懂和他玩咩 ...
完全同意,我仔都有一排好似你小朋友甘。依家我就明白到,你希望佢點對你,你就點樣對佢。

http://www.gears-counselling.org/zh/htm/news.php

有關1/11故事治療講座, 可留灠以上網頁, 謝謝!

回覆:小朋友的情緒行為問題分享

Pls help to pm me the info, thanks !!

綜合四堂故事治療, 大概得著如下:

1. 如小朋友能夠與小朋友同一個channel, 他們就不會反叛, 而如何"與小朋友
   同一個channel", 其中一個方法就是"角色扮演", 可以變身為子女的老師 /
     同學 / 卡通人物 ...
     例如: 小朋友去公園玩, 夠晒鐘叫極都唔肯走, 而如果佢而鍾意 fireman
     sam. 家長可以試下扮遠望好似有火警, 叫仔仔扮 fireman sam 出動拯救
   小朋友, 繼而帶他離開公園...如果想小朋友投入d, 家長都要扮埋一份, 效果
   會好好多, 而且小朋友會好開心...

2. 盡量投入小朋友的"虛擬世界", 從遊戲中都可以教曉他們一些知識, 例如:
     我會和小朋友在公園時, 玩那個類似呔盆的設施, 之後我地扮的士司機和
   乘客, 問乘客去邊, 順便教埋隧道名, 去邊可以搭船/ 搭纜車...

3. 另外, 家長接納小朋友會犯錯時, 盡量不要責備, 鼓勵小朋友勇於認錯,
    家長才可以幫助/教導小朋友, 如果我們嚴厲責備小朋友的錯, 他們下次不會
  和你講真話, 家長亦無法"真正"了解自己的子女.  

4. 如父母關係唔好, 都會影響小朋友的行為問題, 因為小朋友想引大人注意,
    寧可父母鬧自己, 都不想父母嗌交...

我也對故事治療有興趣,可否給我資料? thx!

回覆:小朋友的情緒行為問題分享

can u pm the info to me too? thanks

‹ 上一主題|下一主題