用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好講大話得唔得?
樓主: HY2007
go

唔好講大話得唔得? [複製鏈接]

nillnill 發表於 13-11-26 11:58
回覆 HY2007 的帖子

任何學校,在昨日﹑今日都會將自行分配學位結果放上網及在校內公佈有部份學會仲寫明必 ...
今年唔知,但如果無記錯,以往政府係會provide你講的資料

我就不嬲都好唔讚成靠運氣抽獎, 既然現在d私小都in到咁學術既, 咁點解唔好似小升中咁用各人分數去分先後再選校? 用能力去分不是最公平嗎?

loveDD 發表於 13-11-26 12:02
今年唔知,但如果無記錯,以往政府係會provide你講的資料
教育局每年一月會出番份資料俾大家知道每間學校剩番幾多個統一派位學額.
世襲超收都主要係一線熱間學校 (今年九龍同香港幾間熱門官小每間都有4x個世襲生)

醒目開學勳章

HY2007 發表於 13-11-26 11:00
yes!
父母舊生應該取消,兄姐讀緊還可以,唔通走2邊接送咩?

我覺得計分制係可以隔除咗d雙非,呢個制度我覺得好好

wwn 發表於 13-11-26 12:15
我就不嬲都好唔讚成靠運氣抽獎, 既然現在d私小都in到咁學術既, 咁點解唔好似小升中咁用各人分數去分先後再 ...

如果用能力去分咁小朋友讀幼稚園就會好似而家小五D小朋友咁大壓力啦.

nicksonma 發表於 13-11-26 14:02
如果用能力去分咁小朋友讀幼稚園就會好似而家小五D小朋友咁大壓力啦.

唔見得依家d幼稚園小壓力囉, 個個都趕住去學呢樣學果樣, 有出過去見私小都知出面有幾壯觀.

回覆:wwn 的帖子

個D都係報私小, 要proforlio先要。我仔無去學呢樣嗰樣, 輕輕鬆鬆, 如果要去interview 咪好多都唔收,仲大壓力?

nicksonma 發表於 13-11-26 15:50
個D都係報私小, 要proforlio先要。我仔無去學呢樣嗰樣, 輕輕鬆鬆, 如果要去interview 咪好多都唔收,仲大壓 ...

我就係咁...今年出晒事啦, 冇offer. 要由頭至尾玩晒全個大抽獎. 我唔敢話有學野一定收, 不過唔學多d野競爭力一定比人差.

回覆 HY2007 的帖子

How is that contradictory?  Birth rate is low means the number of babies to the overall population is low.  That could also mean few people are having kids but those who have kids are having more than one.  That is not mutually exclusive.  But a hothead like you probably can't understand and just need to complain, complain and complain!

gorbb   agreed  發表於 13-11-26 16:59
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 MC1128 的帖子

Forget it, the complaint is not valid in the first place.  Please see my post above.  I think just another parent looking to complain because they are unhappy!  

gorbb   agreed  發表於 13-11-26 16:58
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

樓主知唔知咩叫講大話。

‹ 上一主題|下一主題