用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多大陸讀既幼稚園你地會考慮嗎?
樓主: kchei
go

多大陸讀既幼稚園你地會考慮嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:tkinwong+模大樣發大樣表於+13-11-11

原帖由 Silverhawk 於 13-11-11 發表
我姪女就是在大學寄宿時不幸遇著b6 roommate, 呢位roommate 的惡行包括:1.裸體, 平時在房裏經常唔著衫, ...

引用:如果去到5成/over+5成都係,+我一定唔俾我囝

原帖由 Chirley 於 13-11-11 發表
如果去到5成/over 5成都係, 我一定唔俾我囝去讀...
same to me

回覆:多大陸讀既幼稚園你地會考慮嗎?

尋日我老公再打去…………要求同主任問清楚究竟有幾多非本地學生………佢話一至兩個……唔使擔心……但今年讀緊k1既真係都幾多……經過今年既經驗……佢地都決定來年減少收非本地……

ewy_chu  GOOD..  發表於 13-11-13 11:10

就油尖旺區, 我發覺有學劵o既幼稚園就實多b6...
深培可能係區內最多, 面試時有5成以上, 所以有offer都唔會揀...

我明白咩叫包容,
但如果個b6小朋友打你地個小朋友,
你地又會唔會包容到?

其實我最唔明, 點解雙非都可以申請學劵...
學劵d錢唔係單靠政府自己變出來,
係出自納稅人㗎?
點解d錢可以用响對社會未有貢獻的人,
而政府可以唔問過我地納稅人,
就可以慷他人之慨?

好, 就當佢地長大後會貢獻社會,
咁如果唔會, 仲要問政府攞, 咁條數又點計?

公平.公正.公開? 越來越流於口號了...
我係囡囡嘅爸爸

我都係面試時睇下家長同小朋友的質素,坦白講,如果多大陸人讀,我唔會俾個女讀。

如果多b6, 我唔會比個女讀, 擔心小朋友學咗d唔好o既行為之餘, 仲驚佢學埋b6 d唔咸唔淡, 有鄉音o既廣東話

回覆:raysuen01 的帖子

深x   放學時候係學校附近睇下,b6既情況比我想象中多,有啲係斯文既,有啲就

因為見到情況,所以am offer都give up

唔會

就算大學收好多高才生來自大陸……起碼佢地真係好高分先黎到讀……但幼稚園case晤同……佢地又唔係特別叻

raysuen01 發表於 13-11-14 12:43
就油尖旺區, 我發覺有學劵o既幼稚園就實多b6...
深培可能係區內最多, 面試時有5成以上, 所以有offer都唔會 ...

我都覺得香港政府不知在做什麼的,我地有納稅的人小朋友沒有找到心儀學校,不要說心儀我兒子暫時未有一間學校收啊。

我個仔其中一offer的學聽聞會有好多大陸人,攪到唔敢讀,究竟避佢地要避到幾時

回覆:kendrewho 的帖子

講開唔咸唔淡,我去上英文pg,坐隔離嗰個媽媽係大陸人,佢嘅英文發音極不純正,佢不斷喺我耳邊以佢嘅口音重複好多次老師嘅說話俾佢個女聽,真係好騷擾!

引用:其實不論什麼國籍,+總有好人和壞人,+小朋友

原帖由 cyym 於 13-11-11 發表
其實不論什麼國籍, 總有好人和壞人, 小朋友也是個體, 他們都需要接觸社會, 我們總不能夠做他們24小時的過濾 ...

好難完全冇,但會揀少D大陸人既幼稚園! 因為驚上堂時老師又要專登再翻譯一次甚至多次,影響學習進度。

引用:+本帖最後由+Crystalspman+於+13-11-14+23:

聽話SN簡介會話自己唔收雙非喔!我好開心!!
‹ 上一主題|下一主題