用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 victoria 要九千元留位費??
樓主: JCChan
go

victoria 要九千元留位費?? [複製鏈接]

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-11-11+09:10+

原帖由 AgapePa 於 13-11-12 發表
IB 最低係PYP ( Primary years programme).  請問K1 to K3.點行IB?
我相信他們的意思是 vic kg 用 ib 教學方法。

引用:想請問如果想入男拔這類學校,維記定st+cat

原帖由 Orangeabc 於 13-11-12 發表
想請問如果想入男拔這類學校,維記定st cat較適合?如果想入St. Paul co ed這類類學校,st cat 維記又邊間 ...
St Paul CoEd 超傳統……St Cat Victoria 都唔啱……去D非常傳統的中文kinder

可能會好D

AgapePa 發表於 13-11-12 10:35
IB 最低係PYP ( Primary years programme).  請問K1 to K3.點行IB?

The IB Primary Years Programme (PYP) is a curriculum framework designed for students aged 3 to 12. It focuses on the development of the whole child as an inquirer, both in the classroom and in the world outside. It is defined by six transdisciplinary themes of global significance, explored using knowledge and skills derived from six subject areas, with a powerful emphasis on inquiry-based learning.

http://www.ibo.org/pyp/

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-11-11+09:10+

原帖由 AgapePa 於 13-11-12 發表
Pyp encompasses age 3 to 12

http://www.ibo.org/pyp/

維多利亞感覺偏國際,但睇返升讀小一成績,其實去傳統學校占大多數。
我諗唔存在讀維記升唔到傳統學校。
銅鑼灣分校為例,175名畢業生,55人去維記小學,3人去國際學校
其餘百多位都是去傳統學校。
其中6個聖保羅男女,4個男拔,2個女拔,成績應該算唔錯。
如果全部分校600幾位學生
有18位去聖保羅,12個女拔,7個男拔。
對我來講都算唔錯。

題外話,st cat 有幾多人入聖保羅男女?

回覆:victoria 要九千元留位費??

請問如果想入返喇小,維記適合嗎? 我好鐘意維記的教學方式和鼓勵小朋友思考探索

維記派位都係銅鑼灣那間較好..
其他分校只算一般..

邊度睇到st cat, CCKG 嘅P1 allocation ?

回復 mimwing 的帖子

你反覆甘講,個message好清楚,學校吾適合你要求,甘咪揾另一間適合你的。

引用:回復+mimwing+的帖子 你反覆甘講,個messa

原帖由 Jane1983 於 13-11-12 發表
回復 mimwing 的帖子

你反覆甘講,個message好清楚,學校吾適合你要求,甘咪揾另一間適合你的。 ...
咪係law. 好明顯都唔喜歡間學校,仲討論做咩。

Jane1983    發表於 13-11-12 20:09

引用:題外話,st+cat+有幾多人入聖保羅男女?

原帖由 Orangeabc 於 13-11-12 發表
題外話,st cat 有幾多人入聖保羅男女?
St Cat 九龍校……D家長大部份target DBS等九龍学校……

wonderland07 發表於 13-11-12 16:17
咪係law. 好明顯都唔喜歡間學校,仲討論做咩。
我估嗰位媽媽唔係用家,嗰D「兩萬」課外活動費似係講下!

好明白外邊對Victoria的評價好極端。我地呢d媽咪出來講,並不是要撐學校,只係希望考呢間學校的媽咪明白自己小朋友考緊一間點既學校。不好第時苦惱究竟小朋友返學學左咩?點解無咩功課做?

Chirley    發表於 13-11-12 18:10

引用:維記派位都係銅鑼灣那間較好..其他分校只算

原帖由 mimwing 於 13-11-12 發表
維記派位都係銅鑼灣那間較好..
其他分校只算一般..
升小派位只係評核學校適合自己子女與否嘅其中一項。我本人睇得較長遠,我傾向睇小朋友身心發展同埋學習熱誠,至於能入神校與否我並不介意!講到底,人生在世幾十年,眼界可以擴闊些,小學派位只係一個好細嘅環節。

引用:好明白外邊對Victoria的評價好極端。我地呢

原帖由 Abelmama 於 13-11-12 發表
好明白外邊對Victoria的評價好極端。我地呢d媽咪出來講,並不是要撐學校,只係希望考呢間學校的媽咪明白自 ...
無錯!絕無撐學校嘅意思,只係認為報一間學校之前,真係應該了解清楚學校理念同埋課程細節。漁翁撒網式報名會好容易行錯路,未必有take 2!

mamaishere 發表於 13-11-12 18:30
無錯!絕無撐學校嘅意思,只係認為報一間學校之前,真係應該了解清楚學校理念同埋課程細節。漁翁撒網式報名 ...
我亦好認同EK好多媽咪講,其實用道聽途說嘅意見係會誤導其他迷惘中嘅媽媽!心

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-11-12+18:30+

原帖由 irene_the_pooh 於 13-11-12 發表
我亦好認同EK好多媽咪講,其實用道聽途說嘅意見係會誤導其他迷惘中嘅媽媽!心 ...
上年PN 留位費已經九千!

回覆:victoria 要九千元留位費??

講真我又唔會講到 Victoria 天上有地下無咁,我夠知 St. Paul, cckg 收我嘅話我會 give up Vic 個 offer 啦!如果佢地收而我又真係攞唔返 9000 我都覺得值喎,呢啲嘢家家有求架啫!

artinie 發表於 13-11-12 22:20
上年PN 留位費已經九千!
yes, 所以我地最後決定'走'!!
‹ 上一主題|下一主題