用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 如有喜訊,請入來報喜啦!
樓主: 我叫程太
go

如有喜訊,請入來報喜啦!   [複製鏈接]

回復 Karybaby88 的帖子

依家我都是十五十六,有少少放棄的傾向

回覆:mimi0129 的帖子

直資收左就無統一派位,但可以继續见其他直資同私校,所以有D家長hold幾間直資同私校係手到最後致決定

回復 li_penguin 的帖子

多谢你的回复!

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

經过舊年難忘既搵小一經驗,又分享小小心得,自行無20分机会好微,有20分就可以一試,個人極不想將小朋友前途放係大抽獎上,如果真係要抽,就要先了解自己校網有無跨区借位,有的話即係好多小朋友爭學位,隨時派到10志願,最好揾定私校backup

到6月時可以去叩官津校門,佢地好似幾鍾意有直資收既學生

醒目開學勳章

引用:到6月時可以去叩官津校門,佢地好似幾鍾意

原帖由 li_penguin 於 13-09-17 發表
到6月時可以去叩官津校門,佢地好似幾鍾意有直資收既學生
你真係太好人,除了提供嶺小資料俾我地,仲教我地小一策略....

唔知點解今天無左適齡果10分

回覆:venus_mama08 的帖子

唔使客氣

小朋友適龄個10分個個都有,分別在於父母舊生就加10分,同宗教加5分,舊生加同宗教15分

但今年果張表無得填適齡果欄

回復 mimi0129 的帖子

me 2… 我自行有20分,加上仲等緊其他直資interview, 所以諗緊放棄個學位,報自行+ in 其他直資。博唔博得過呢?

但係我又想參加大抽獎啊,馬利諾神父我好中意啊

回復 thlm 的帖子

但有個最差的可能就是TOTAL LOSE, 自行無你份,其余直資或私校無間收,抽獎抽中排第十!禁多人竟爭的環境極有可能出現以上情況!所以十五十六得好緊要!

回復 我愛賴屎B 的帖子

千其唔好灰心!正所謂“輸人不輸陣” 千其唔好將負面的情緒帶俾小朋友。而且面試你話客觀又得主觀又得,一次面試不代表全部,要諗嚇以前自己穩工面試的經歷,都唔是一次就得。要話俾他知一次比一次有進步反而對他更好。

回覆:我愛賴屎B 的帖子

晤好嚇親你仔仔啦,之后其他直資/私校加油。
我仔仔一放學問我有無信,我答無唔收,佢竟然答唔緊要啦,仲有邊間邊間呢..我話今年競爭好大,其他間間都5-6千人爭機會唔大,佢竟然安慰我考晤到咪等大抽獎,抽晤好咪吅門,吅晤到咪小二再吅插班。本來心情跌左入谷底,反過來要個仔安慰

回復 mimi0129 的帖子

係呀!如放棄,預咗最壞打算係叩門…… 所以仲諗緊

回復 文狄 的帖子

你個仔好乖巧  :)

引用:+本帖最後由+我愛賴屎B+於+13-9-17+22:08+

原帖由 我愛賴屎B 於 13-09-17 發表
吾好吾開心, 一間入吾到吾代表你個仔吾得。 咁短的interview 時間要揀50人係好難既。
我仔都冇offer,  不過吾緊要, 可能會入到間更好既呢, 隨緣啦。

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

學校甘早收生,就係想早D通知真係一心揀嶺小既家長,等佢地可以安心陪仔女過K3生活,唔使煩要參加統一派位。但總有家長想為仔女作更好選擇,所以每年drop out都唔小,所以有心讀既家長,建議妳地早D交表,睇下会唔会開到11月第二輪,机会大D,唔係到6月果次,隨時二三十人爭一個位

‹ 上一主題|下一主題