用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀書靠補習, 學校老師唔教書?
樓主: kswiss
go

讀書靠補習, 學校老師唔教書? [複製鏈接]

其實我覺得無論是官立、私立、津貼、直資,一定也會有好與不好的老師。同一所學校教同一科可能分幾位老師教,各人教學方式也不相同,再者每人對老師要求也不一樣。有人覺得補習有用,同樣有人覺得冇用。事情未必可以一概而論。

路人搭訕,不喜勿插。

回覆:kswiss 的帖子

是否你區的龍頭啊,早就聽說了,但大家家長還是趋之如鹜,說出來幾有面啊,我地樓下都大把咁嘅阿媽,

黃巴士  30年前是這樣, 30年後仍都是這樣.  跟一間一味兒跑業績而漠視一切的公司無異.  發表於 13-7-30 11:07

回覆:dobbybabie 的帖子

包括我,我大仔當年都有自行in,佢唔收第二自願收了.

kswiss  同區就算全級頭幾名佢都唔收. 懶巴閉!  發表於 13-7-30 09:43

引用:是否你區的龍頭啊,早就聽說了,但大家家長還

原帖由 dobbybabie 於 13-07-30 發表
是否你區的龍頭啊,早就聽說了,但大家家長還是趋之如鹜,說出來幾有面啊,我地樓下都大把咁嘅阿媽,

...
啊!好注重音樂?數理好強果間?認識高年級家長,佢地都對學校好多不滿,當第2個小朋友升中時,我好奇怪點解呢幾個家長完全唔考慮揀番呢間,佢地話:間學校老師唔多教書,麻麻。並唔係你地諗得咁好。

事有湊巧,今日撞見位呢間地區名校既升中二家長(鄰居)同佢個女去補習,問佢學校老師教得唔好咩,要去補習?佢媽咪話好多名教師都無咩心機教書,好求其。

黃巴士  很多年前已聽了此校作風及故事, 所以我小朋友當年升中完全沒考慮它!!  發表於 13-7-31 10:38

回復 dream100 的帖子

可否pm我是哪間中學?

我並不是為樓主所講的名校講好說話,事實我都唔知樓主講緊邊間。

一般所謂名校都有個共通點就係教書跟書本,上堂都係一就是照讀,一就是抄筆記。一抄就抄足一堂,可以講不足10句說話,但考試就10級難度。以前我地讀書個年代都已經係咁。間間名校的試卷就成為其他學校同學的搜羅目標。以前冇咁流行補習社就要同學間互相流傳交換,搭上搭之後獲得某間學校的試卷就如拾獲至寶。

而家有補習社就方便得多,補習社不是教書,補習社是教同學溫習方法,提供溫習重點。也有補習老師專責搜羅各學校的試題,分析和教同學答題技巧、重點和取分方法。我諗呢d係學校好難可以有這方面的資訊。

:verycold: :verycold: :verycold:

這TOPIC令家長們更清楚小朋友捒中學是捒适合他/她們的, 才是最重要. 不明為何被DELETE??

fion6406  其實樓主講緊邊一間?會不會受壓了?  發表於 13-8-1 13:41
‹ 上一主題|下一主題