用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係好得人驚
樓主: 大件仔
go

真係好得人驚   [複製鏈接]

引用:有人上午CCKG,下午St+Cat,利害!一人霸兩

原帖由 karen55407 於 13-06-22 發表
有人上午CCKG,下午St Cat,利害!一人霸兩個名校位。
St Cat K2返下午,K3返上午,如要另外返多間,好難夾時間喎。

回覆:真係好得人驚

咁早比壓力小朋友,我相信將來精神病患率一定好高。真係唔係講笑!

咁早比壓力小朋友,我相信將來精神病患率一定好高。真係唔係講笑!

醒目開學勳章

引用:有人返十五樣興趣班!!!好勁。 +

原帖由 Obiepapa 於 13-06-22 發表
有人返十五樣興趣班!!!好勁。

好慘

點解唔比多啲時間小朋友去公園玩下呢?過一個健康快樂既童年唔係重要啲咩?幾時先忙到大?

好多父母唔知其實玩可以學到好多野

mama0910  super agree   發表於 13-6-24 14:46

早幾年有個同事, 佢個仔上午讀國際幼稚園, 每天下午急急回家趕去學3樣野, 每一天只見佢跑來跑去, 真是無一餐安樂茶飯, 當時, 我們一班同事已經覺得佢地兩公婆有問題, 點知, 原來現在的家長已走火入魔得咁緊要.

你的日子如何,你的力量也必如何。樓主再見到呢位小朋友不妨鼓勵下佢。這位小朋友必定能苦盡甘來,希望佢唔好太唔開心就好了。

讀一間全面既幼稚園勝過讀兩間,可能學術上讀兩間因為用既時間double左會勁少少,但內容點都會重複...同埋唔保證一定會入名校,點解要咁辛苦d小朋友呢?!

有去考過私校、直資既家長,應該好明白一樣野,就係學校係會揀叻既小朋友,但叻既小朋友唔係淨係靠學校!係要家長用時間、心力去培養佢待人接物既能力、探求知識既好奇心、自理能力、閱讀既興趣、對世界既認知....

如果小朋友用晒d時間係返學....仲有咩心力去培養其他野...瞓覺好過啦

我奉勸各家長或將為人父母既家長諗清楚先去做...如果自己細個係咁...你有咩感受?!...他日小朋友怨你既係一世....

好成績好學校...唔係咁換返黎...係無捷徑...越係咁做...他日撞板,你會怪小朋友定自己?

怪小朋友係自私既家長

怪自己係愚蠢既家長
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

所以近年多咗中產家庭中、小學生自殺,大多名校生社會真的病了!

家長要威,苦了孩子!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

知道很久了, 我小朋友個班大部分同學仔都係咁. 冇計啦, 佢地阿媽當小朋友等如咩名牌手袋出街....super mama

我個仔讀樓下的開心幼稚園,下午班有幾個上午返出名谷的幼稚園,佢地媽咪話下午個間淨係玩,無嘢學,有學卷平平地  ,當遊戲班,有人陪個仔玩

我聽到心裡是味兒,咩無嘢學?你當上下午共100個同學仔係儍仔?

引用:咁早比壓力小朋友,我相信將來精神病患率一

原帖由 Amy092 於 13-06-22 發表

我知真係唔講笑....多左很多年青人要精神科。中環也有很多精神科醫生,香港人很可憐。唔怪得早排有提過立例6歲前不可上坊間的學術班。

~easybring~

回覆:wai_wai_121 的帖子

講比個幸福童年,我仔升中後才請他努力,幼稚園及小學讓他自由發展,從沒有谷學業,學野完全無(其實有的,但他至小有主見沒有迫他), 順利上b1中學,我都同佢講舒服了咁多年現在要努力迎接新挑戰,對一個12歲小朋思想開始成熟會明白這個道理,要學也要是他們興趣才考慮,迫得到未必好:;pppp:

引用:剛才和一個5歲幾的小朋友傾下計,(我唔識佢,

原帖由 大件仔 於 13-06-22 發表
剛才和一個5歲幾的小朋友傾下計,(我唔識佢, 只是佢下堂, 小兒在上堂時遇到, 而佢家長又未到), 佢話佢和弟弟 ...
我同事個仔以前都係,後來考入ics,一年之後考入DBS。

有啲家長死慳死抵都要比個仔讀九龍塘幼稚園,個小朋友除左返學放學就係屋企,冇街去。

引用:有啲家長死慳死抵都要比個仔讀九龍塘幼稚園

原帖由 qqsunday 於 13-06-23 發表
有啲家長死慳死抵都要比個仔讀九龍塘幼稚園,個小朋友除左返學放學就係屋企,冇街去。  ...

‹ 上一主題|下一主題