用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問考直資會否考串英文生字咁深?
樓主: fa01
go

請問考直資會否考串英文生字咁深? [複製鏈接]

LOVELY-BABE 發表於 13-6-11 10:10
請教大家,其實有乜方法可以令小朋友串到多些字,我小朋友有學phonics,但都仲未掌握到串字,冇心裝咁款!: ...

可由3個英文字母組合串起, 如cat, dog, cow, pig...., 或以phonics 組合如 air , hair , chair  即同時可串3個英文字,  ou- house, mouse, mouth....

希望可幫到你.

小燕子媽媽    發表於 13-6-11 14:38

回復 silvia_ng 的帖子

請問串咩英文字呢?深唔深呀?

回覆:morning23 的帖子

其實我覺得識唔識串又唔係太重要,因為我小朋友試過考完出嚟話老師問佢識唔識串"chinese",我心諗"下?咁深!死得~"咁我話你點答呀?佢話"咁我咪話唔識,不過我識串"China"。哈!咁又俾佢考到間直資。所以我諗小朋友嘅臨場反應係重要過佢識唔識!

引用:回復+小乖豬+的帖子 都見過d吾叻吾乖的好

原帖由 Jane1983 於 13-06-11 發表
回復 小乖豬 的帖子

都見過d吾叻吾乖的好彩抽到名小,仲益埋細佬妹,係吾公平,亦明白你的吾開心。不過人 ...
我都識人靠好運抽到入名津小,結果發現原來只是抽到的一剎那最開心,之後個小朋友追得辛苦年年下游。所以,就算幸運抽入,往後都要付出很多。

引用:呢個世界冇公平就係人都知,+我亦敢講學校D

原帖由 小乖豬 於 13-06-11 發表
呢個世界冇公平就係人都知, 我亦敢講學校D老師什至校長跟本就全無可能係十幾分鐘就知晒個個面試小朋友各方 ...
考私校時已有mover? 15盾?if not, 考到後有冇update私校?

SFA 考串字FILL IN THE BLANK ALSO

回復 hadwinboy 的帖子

付出係必然的,讀書要讀得好邊有free lunch。

回覆:ritapoking 的帖子

呢D就係考小朋友不懂答后的反應!冇人會識曬,要看小朋友attitude 及應對,如我小朋友問Chinese 答china ,我會讚佢做得好,輸了都無愧!

去年經歷了考直資,天真的我完全沒想到學校要求一個k2小朋友識串字,考數學題。這是正常嗎?小朋友唯一一個私小考入,是沒有串字,考數學題。而是以人為本,從畫畫、對答、小組活動而考核小朋友。
‹ 上一主題|下一主題