用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Cais vs creative primary school
樓主: alf
go

Cais vs creative primary school [複製鏈接]

回覆:Cais vs creative primary school

我想問要父母一齊interview ,但父母英文唔好,咁點算呀

toutou1024 發表於 13-6-24 14:58
我想問要父母一齊interview ,但父母英文唔好,咁點算呀

我覺得可以直接同老實地同學校講你的情況. 我有朋友兩夫婦都唔識英文, 仔女係KINGSTON 由幼稚園讀到而家小學, 無問過佢有冇問題. 不過六七年前應該較而家容易.

加油

回覆:fanfanbb 的帖子

多谢你呀

我囡囡來緊八月會插班入G6,我也掙扎左一時,囡囡讀開直資,都怕佢唔適應,希望囡囡可以開開心心!

我兩公婆英文也是有限公司,果日interview時見到校長,佢主動行過來同我地傾計,完全FEEL到我地唔掂,最後也收了阿囡

回覆:Cais vs creative primary school

Cais 一直都較esf low profile , 直至近年开始多人提多人问,原因好簡單:正law!!

我个仔讀得好开心,而且佢地D師资绝对比其他esf group既來得更專業,其实系唔系亜州人或非洲人根本不是重点,而系教学模弍及其價值覌才是最重要.E个亦系大部份cais既家長選caus俾自己的小孩就讀既原因之一,因为大部份学生均亜洲人而非native,而且佢地有系一间注重个人全能襏展及著重品格的学校,因此那些诤説刻薄話的父母請切勿將小孩送到此校,因为他们的理念與尓的理念太大不同啦

chanyeehang 發表於 13-8-29 00:23
Cais 一直都較esf low profile , 直至近年开始多人提多人问,原因好簡單:正law!!

我个仔讀得好开心,而且 ...
何以見得cais 比esf group专業?請舉例説明
我知cais都是好學校,但esf有歷史同
資源豐富,亦唔會差到去邊

遇見過的CAIS 學生都能說地道英文、英文絕對無問題。

回覆:luckyveronique 的帖子

冇話Esf 唔好,大家選校要求不一。冇話esf 唔專業但憑良心講佢地E家太商业化而且太现实,我較注重德行因此cais 能教到这點

chanyeehang 發表於 13-8-29 23:41
冇話Esf 唔好,大家選校要求不一。冇話esf 唔專業但憑良心講佢地E家太商业化而且太现实,我較注重德行因此c ...
宜家間間國際學校都商業华運作既,ESF算是最平的,应該仲平過CAIS tim。爾且两間學校其實無法横向比較,一個行ib,一個行alberta。小女就讀ESF kinder,除ESF primary,都會報CAIS

我有同感ESF 較啇業、我小朋友在CAIS 巳三年、英文的口音好好,老師好有heart 去教小朋友!宗教味好濃厚,我和我先生都唔係Christian ...都好like CAIS...小朋友更愛自己學校!

引用:我有同感ESF+較啇業、我小朋友在CAIS+巳三

原帖由 ssant 於 13-08-30 發表
我有同感ESF 較啇業、我小朋友在CAIS 巳三年、英文的口音好好,老師好有heart 去教小朋友!宗教味好濃厚, ...
多口問句,點樣商業化,對教學有何影響?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:小之爸 的帖子

冇我地都冇宗教架

真系唔明ESF點解商業化過其它學校?學費仲平!都知CAIS好,但實在無必要在這里抨击其它學校!

小之爸 發表於 13-8-30 14:43
可能近年來有唔少新聞關於esf的財務狀況,再加上其學校受大批中產家庭追捧,令人有少許感到esf求"財"若渴。

坦白說,搞好教育其實需要大量資源。最緊要是收取高學費的同時,其教育質素亦要成正比。為學生提供好的設備,聘請好的老師,搞好的課外活動...只要物有所值,家長會繼續支持。

ESF及其他國際學校最緊要唔好見錢開眼(如近年的本地大學),濫收學生及無限擴充。最終只會令人有學店的感覺,家長就會用腳投票。

esf 是有政府資助,因此財務需要透明;其他國際學校基本上是私校型式運作,財務情形難聽 d 可以黑箱作業,亦無需向外公佈。

因為 esf 有很多學校,自然有很多家長,說 "追捧" 是言重了。

國際學校基本上是要自負營虧,又沒有大慈善基構做後盾,當然要看緊 "財"。

esf 受家長歡迎,自然因為覺得物有所值,難道有家長會和自己荷包過唔去?

esf 一向沒有收 debenture,明碼實價,只是近年因為要開源,才收 normination fees 等。其他國際學校,老早就有 denbenture 制度,部份超貴,hkis,cis,甚至新校如 isf,harrows ,收費都不便宜,但一樣有長長 waiting list,很多家長不介意付錢,原因當然是因為覺得值得比錢。

我看不見有那間學校濫收學生,無限擴充,校舍有多大,是不變事實,老實說,間間國際學校都有很長的 waiting list,個個都想多收學生,但校舍唔夠大,點收?唔通去廁所上堂?如閣下發現有那些學校犯規,請立即舉報。

說到開源,我倒覺得 cais  很有一套。有網友說,cais 有一個 program,是給考過 IB,IGCSE,DSE 等的學生讀,要在 8 個月內讀/考 5 科 AP (一般 AP classes 是不會一年讀晒)。看來是針對一些 "落第" 生而設,當然學生也受惠,但一不得不說學校是很有 "商業頭腦",看準香港其實有很多學生憑 IB IGCSE DSE 等入唔到大學,想搵另一條路走。

老實說,一間學校的家長批評其他學校,真的很 "肉酸",我本來唔想咁肉酸,拿人地學校 D 野來說,但我見有人對 esf  有無理和不公平的批評,不得不出聲。

批評唔緊要,有理由就唔會無品。我仲等緊批評 ESF 商業化的理由,和教學有何關係。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-8-30 23:18
批評唔緊要,有理由就唔會無品。我仲等緊批評 ESF 商業化的理由,和教學有何關係。

...
我都好想知

回復 chanyeehang 的帖子

How are you comparing teacher quality across schools?  I have never been sure what is the right way to do it.  Is it % with graduate degrees or a certain type of certification?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  
‹ 上一主題|下一主題