用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 不如Share下自己gei 小B比其他人叻gei地方呀 ...
樓主: eekg
go

不如Share下自己gei 小B比其他人叻gei地方呀 [複製鏈接]

玩玩具車衹會轉車轆.細個時人人都跟,任何人都可照顧,不怕陌生人.一歲時發覺對人叫佢不回應,與其他人沒眼神接觸,但和我有,因工作太忙也沒有上心,這都是我的錯,攪到佢而家追得甘辛若苦.他想要去的地方一定要你帶佢去,每次從床爬下來都用從祿架床爬梯的最底一格捐岀來,用力扯耳仔扯到紅哂,換片時用力扯下体,痾了大便用手去攪四圍搓,用頭撞玻璃等自我刺激行為,喜歡你轉東西給他看,很喜歡看電筒的光,會追,大笑及很興奮,喜歡放東西在地下轉.攪門鎖,開關衣櫃門,所有家私櫃筒達一兩小時.經常拉著你的手行來行去,很心急沖奶慢D都發脾氣哭鬧.兩隻手不停四圍攪,德不懂叫佢唔好做.沖涼時又扯下体及不肯讓我洗頭,喜歡你抱他看上面的東西,爬上我電腦檯攪顯示哭,不停開關我的電腦.除了飲奶和食粥仔,什麼都不吃,最初給他吃香蕉,要夾硬塞進口才肯吃.15個月時要你帶他在公園拖著手同一個石級及樓梯行來行去1個鍾.不肯同我玩玩具只會扔,教他玩他就發裨氣哭鬧走左去.不肯拿著食物來吃,唔識用牙咬野.20個月試過自己拿蕉吃過一次,跟著幾個月都沒有了.仲什麼也不識用語言或身体語言來表達.不懂用飲管飲水,經常哭鬧,開始怕陌生人.這些情況持續到2012年3月兩歲,兩歲評估時很傷心,語言 9-12個月,大肌肉,小肌肉 9-12個月,智能 9-12個月覺得佢好像什麼希望也沒有,太太和他的妹妹說這孩子沒有希望了,3月當時我又找不到私人S位給他,將他送回大陸給七十幾歲的外父照顧,由得他吧,但我捨不得孩子受苦,因為二十多年前曾在他家鄉見過一個十多歲不知是自閉還是什麼問題的孩子,冬天幾度時全裸沒人理會在,街邊冷到震,我買衣服幫他穿上,旁人也覺得我奇怪,說不要惹他,他會打你,給果他沒有打我,我還買了一些食物和飲品給他,很怕兒子走失會這樣.我細個時禮弱多病,我媽都沒有放棄,難道孩子有病也不能給他一個機會嗎?兒子13個月巳可扶著家私及拖主可以行,我一放手佢就坐底,到21個月放手開始能自己行,識行兩個月雖不穩陣但未跌過,從未撞到家私受傷,一星期可自己從地下起身站立,冶遼師話佢儲到足夠能力才行,一所以這樣.5月尾我決定全力照顧個仔,辭去 22k的工作,受到自己家人和太太很大壓力,因為機電署 2012年年底會執行發牌制度,這刻離開就一定要轉行,8月中個仔認得26個英文字母及謮出,1至10中文英文都講到,看見兒子有進步,應為他沒事.這時候太太提出無理的要求,要同我離婚,撫養權比佢,佢同個仔及佢妹個仔玀綜緩都要幫佢妹個仔,因不想孩子捱苦,叫他攪掂這間屋的開銷我搬走,因為實在頂唔順了,快要精神分裂了,佢居然同我講比番個仔我照顧,撫養權歸佢,這個完全不可理喻的人,我巳無話可說了,10月見攪我唔掂又話攪散頭家一切都是我自己玀來,叫我找律師攪離婚她只去簽個名,和賣左間屋分一半比佢,成日想謀間屋,我同佢講我要照顧個仔,無你甘得閒,請你找好律師等我簽個名,不要再麻煩我.兒子2012年8月尾已識很多單字,部份情境能說出來,如落雨濕哂,9月決定讀主流N班附有兼收位但我的是普通位,到現在能說句子表達需要,辦別十多種顏色及形狀,只可給惜仍跟不上及固執,本來今年可轉I位不用轉校,但學校社工及老師都建議讀s位,因為兒子不肯主動要更多協助,學校的I位及人手比例不適合兒子,今年又派唔到S位,我現在已沒有工作靠積蓄生活,很是吃力,但兒子在2013年4月30號的評估給我好大鼓舞,小肌肉及手眼協調超越 3歲,語言能力,智能 33-36個月,大肌肉34個月,真的很開心,我這一年每天的努力都沒有白費.

回覆:不如Share下自己gei 小B比其他人叻gei地方呀

支持你,你真係好苦同孤獨,不要灰心,仔仔進步就是最大的回報,條路難行但受過磨練先更加堅強。希望你都要好好照顧自己,先可以行更長的路。祝福。同s位有時六七月會有家長放返出嚟,會有機會的。

同路人多着呢,不要灰心。

回復 HopeLJ 的帖子

我仔同你仔一樣..今年6歲..佢3歲幾開始已經去邊到..坐咩車..沿途有咩站佢都一清二楚..
而家大個左..每次去完一個地方回家..
佢就會寫出當日去過邊到..坐咩車..幾多號...站名..
街道名...全用英文寫出黎..
仲有邊年邊月邊日發生咩事...佢都會記得..
學校校長話我仔既認知能力已經小學3.4年後情度..應該係資優生..
而家等緊9月見醫生做評估..
不過我情願佢係一個正常小朋友...叻唔叻都唔重要..

回復 eekg 的帖子

多謝您開左個POST俾啲正能量我地, 我仔5歲, 言語係最大問題, 言語治療師話佢係"失用症" ~ 個腦同個咀未連接到, 所以無信心亦唔想講嘢.
佢最叻係記性好同埋數學加減好OK, 簡單乘除都會. 但最唔好亦都係太鍾意數學.
仲有, 咩型號既電話俾佢, 佢都揾到遊戲玩

引用:玩玩具車衹會轉車轆.細個時人人都跟,任何人

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-05-06 發表
玩玩具車衹會轉車轆.細個時人人都跟,任何人都可照顧,不怕陌生人.一歲時發覺對人叫佢不回應,與其他人沒眼神 ...
你的愛和堅持兒子完全感受到,加油

回覆:pocoyo123 的帖子

Pls PM 琴行at Mongkok, thx

June04 發表於 13-5-27 14:12
回復 eekg 的帖子

多謝您開左個POST俾啲正能量我地, 我仔5歲, 言語係最大問題, 言語治療師話佢係"失用症"  ...

"佢最叻係記性好同埋數學加減好OK, 簡單乘除都會."
你細仔都好叻,人0地話好多a仔都係數學天才
我呀仔就唔係數學天才,最差數學,

引用:+本帖最後由+apple~y+於+13-5-28+15:07+編

原帖由 apple~y 於 13-05-28 發表
多謝你,但呢個地球唔係咁接受到佢,佢仲未係好識用言語溝通。

真係見好多A仔都好叻架﹗

S位有個同5YR學仔,佢中、英、數都追得上或超過同齡。認字超班﹗記性十分好﹗又有個同學仔6YR,功課中英文都寫緊句子。好多同學仔數學都好叻,6YR計兩位加數。我個囝4YR已會做好多中文的重組句子。閱讀能力已有5-6yr的程度。

所以有人話S位教學程度淺真係誤解。

June04 發表於 13-5-27 14:12
回復 eekg 的帖子

多謝您開左個POST俾啲正能量我地, 我仔5歲, 言語係最大問題, 言語治療師話佢係"失用症"  ...
請問你有冇針究

回覆:Surveyor 的帖子

有試過,嗰時浸會個新聞一出,立即仆到去問同埋針左30次,岑醫師,因見係新聞時段出應該好得吓。但係唔太覺有分別同埋見醫院安排都幾差,醫師運針又唔協調,所以完左一個療程後無針。你有試過?

回覆:pocoyo123 的帖子

可否Pm這琴行資料給我嗎?謝謝

引用:+本帖最後由+June04+於+13-5-27+14:12+編輯

原帖由 June04 於 13-05-27 發表

回復 eekg 的帖子
hello, 請治療c 有沒有話有咩方法去改善/治療"失用症" ?

回覆:不如Share下自己gei 小B比其他人叻gei地方呀

Haha 估唔到呢個post 又會浮返上來!!好啦等我update下我家A仔情況啦!A仔e十兩歲7個月。兩三個星期前,佢好似突然間醒左,佢開始識分顏色啦(唔識講)。識得指住想要gei野(70%時間要人提佢"指住")。識得聽gei 指命係,坐低,掉立圾。有一日無端端指住本書個F字,講F。𣎴過仲未識講野。anyway 見佢咁我都好開心。

回復 eekg 的帖子

兒子三歲半,由兩歲乜都無,現在聽字令,自己收拾玩具,識讀晒 N 班書D字,另識三佰多個中文字,識自己洗頭沖涼,要少少協助,自己擦牙洗臉穿衣服,識寸小小英文字,數目字 1-100,認識全屋家居物品及用途,捉住我同佢玩,認得十幾種顏色,很多型狀,老師也覺得他有小聰明,剛上 EETC ST 應為他認知已接近同齢,表達差三個月,現在將三套 車 PUZZLE 溝埋,他都能分辯砌出來,SCCW 應為他有些認知已超過同齢小朋友,她拿一堆型狀叫他認,他已急不及待話上面什麽下面什麽中英文講晒出來,她們都覺得有機會讀到主流小學,而家睇到唔識的字會叫我教他讀,衹可惜好的表現都要我在他身邊.
‹ 上一主題|下一主題