用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Step 個別密集訓練
樓主: pgbaby
go

Step 個別密集訓練 [複製鏈接]

回覆:fandd 的帖子

我就覺得一般,佢地太商業.D姑娘既愛心連幼稚園既老師都比唔上,好失望!

引用:我就覺得一般,佢地太商業.D姑娘既愛心連幼

原帖由 新手好媽咪 於 13-06-22 發表
我就覺得一般,佢地太商業.D姑娘既愛心連幼稚園既老師都比唔上,好失望!

...
極同意,最頂癮係佢係咁sale我參加佢各種各類課程,當時我發現亞仔需要換片,我跟那主任說,我想同仔仔換片,你同我先生傾住先啦,換換下片,佢都要追入來繼續勁sale佢果個戒片班,我一路換緊片仲要聽佢一輪咀,呢下極反感

引用:Quote:原帖由+新手好媽咪+於+13-06-22+發表

原帖由 TRF北村 於 13-06-23 發表
極同意,最頂癮係佢係咁sale我參加佢各種各類課程,當時我發現亞仔需要換片,我跟那主任說,我想同仔仔換片 ...
呢D私人機構,所謂既愛心.積極.親切.集任心.只會向一樣野睇齊,就係錢錢錢,太過商業啦,佢就好似一個有E術而冇E德既E生, 這是我試過既感想

回覆:新手好媽咪 的帖子

Oh 我本身帶阿囝一星期上一次個別感統就冇嘢,但係暑期幫佢報左暑期密集添。......遲下再上來報告情況如何!

回覆:Step 個別密集訓練

Step 係私人,你怪他們賺錢,同怪養和醫院、山頂醫院有什麼分別?

自閉症黃金期,政府幫不上比快籌,又只可用私人服務。

回復 新手好媽咪 的帖子

咦!唔通喺我囝囝離開一年內,間中心就變到咁差?好懷疑??????

我囝囝由最初完全唔望人、坐唔定、唔聽指示,到而家能夠完全融入主流幼稚園,我肯定係中環STEP導師既功勞。而家囝囝間幼稚園對小朋友都很好,但完全做唔到STEP導師既貼身照顧呢!……所指既會唔會只喺個別導師既問題呢?

P.S.
中環STEP既戴主任,非常專業,既有愛心,又關心家長既感受,完全唔似hard sell嗰隻喎!

引用:回復+新手好媽咪+的帖子 咦!唔通喺我囝囝

原帖由 fandd 於 13-06-24 發表

咦!唔通喺我囝囝離開一年內,間中心就變到咁差?好懷疑??????我囝囝由最初 ...
我話緊系油麻地!各人感受!

明白!我諗大家都係想將自己仔女的經歷與同路人分享啫!

引用:回復+新手好媽咪+的帖子 咦!唔通喺我囝囝

原帖由 fandd 於 13-06-24 發表

咦!唔通喺我囝囝離開一年內,間中心就變到咁差?好懷疑??????我囝囝由最初 ...
我都係講油麻地某主任head sell,而且佢話密集班裡面好夕多野都要另外再報再收錢,唔化算

引用:Quote:原帖由+fandd+於+13-06-24+發表回復+

原帖由 TRF北村 於 13-06-24 發表
我都係講油麻地某主任head sell,而且佢話密集班裡面好夕多野都要另外再報再收錢,唔化算

...
我從來冇懷疑他們的專業,我都有睇邁步出既書籍,也是有心想報名才上門(油麻地)問詳情,只是因為某主任花了很多唇舌去介紹/sell,他們五花百門的班課程,我每說亞仔一個問題/每一件事,佢都攝到位sell野/sell某一個班,她口氣好像密集訓練以外仲要另外報多野先幫到手,仲有校服書包,她還介紹/sell了好多工具,全部都要另計,好掠水下,係呢d地方比較反感。

協康包三T嗰隻,一價到尾。協康唔包三T,都係左加右加。加都係3T範圍。

家長班,如果是full time 媽咪,協康平好多。Step 遷就上班媽咪D時間。

引用:Step+係私人,你怪他們賺錢,同怪養和醫院

原帖由 pyalisa 於 13-06-23 發表
Step 係私人,你怪他們賺錢,同怪養和醫院、山頂醫院有什麼分別?

自閉症黃金期,政府幫不上比快籌,又只 ...
有分別!step根本得一個心理學家但又扮到個個評估同課程佢都有份。我俾咗$3800做評估,但我完全無見過任何心理學家,只係見過幼兒導師,但係份評估就係果位心理學家簽名我覺得好離奇囉!如果我去養和醫院,都起碼有個真醫生跟進吖!

引用:Step+係私人,你怪他們賺錢,同怪養和醫院

原帖由 pyalisa 於 13-06-23 發表

自閉症黃金期,政府幫不上比快籌,又只 ...
市面上有好多私人服務,大家真係要小心選擇

$3800 幫你排埋服務?我兩年前喺綠茵,我比咗$7000。

作為家長,訓練錢又唔平,壓力很大,加上專業人士建議左加右加服務,係好迷惘同好激氣。有時,亦對私人機構起疑心。

除了Step, 囡囡去咗協康上其他堂,Step 的意見,我會轉述協康。醫院覆診又將協康同Step 的意見,轉述比醫生。我返咗某教會自閉症家長小組,我又將所有專業人仕意見轉述前輩家長。咁樣,我覺得定D。

加上自己上咗好多堂,開始分析到專業人仕意見同他們反討論。

爸爸媽媽加油。

回覆:pyalisa 的帖子

冇錯,其實個個導師對阿囝的意見和評語都不同,知多d係好d. 另外,我都覺得私人會講得嚴重d,等你更加願意俾錢上訓練。

以我囝囝case 來講,CAC 的兒科醫生相對講得冇夠嚴重。

所以作為家長都要認識多d 有關資料啊!

引用:Quote:原帖由+pyalisa+於+13-06-23+發表Ste

原帖由 bearclub 於 13-06-27 發表
有分別!step根本得一個心理學家但又扮到個個評估同課程佢都有份。我俾咗$3800做評估,但我完全無見過任何 ...
我果時都係咁,不過我比2500元,由幼兒導師評,再轉介

其實最緊要有轉介呢個過程,如果唔咪我都唔去

引用:Quote:原帖由+bearclub+於+13-06-27+發表有

原帖由 我係女仔 於 13-06-28 發表
我果時都係咁,不過我比2500元,由幼兒導師評,再轉介

其實最緊要有轉介呢個過程,如果唔咪我都唔去
轉介係重要,但無一個專業的人同我講我應該選擇i定s位,佢叫我自己揀咁呢$3800真係好易賺,當買個心理學家簽名

排S位啦。由評估到服務要兩年,未知數太大。S位乜都有,如果小朋友叻,讀一年就叫你排E或l位。相反,入咗l位再𨍭S位就輾轉好多。

‹ 上一主題|下一主題