用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

我自己都係咁諗,如果係我囝囝,我會同佢講因為轉了老師,所以未預備好去考試,暫時唔考。其實預備好才去考試亦算是對自己對考試負責。
for every one criticism, three positives must be given.

女女10歲,半年前考左4級,伴奏老師話佢有D失準,亞女又超緊張,但好彩都剛剛合格。
我發覺心理可以影響好多。現在就好懶散,成日要叫先肯去拉

想問下囡囡依家4.5 歲, 學左10個月, 想同佢換過隻琴, 如果去solo strings 買1/16$1980 果隻, 會唔會浪費金錢呢?  其實1/16, $1980 嘅同4-5佰嘅, 係咪真係分別唔大呢?

何不留待1/8才考慮!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

已經同老師傾過了。都系盡力而為。學校考試班就快完。同這個老師私下加堂仲末夾到時間。
呵,損失不是幾百啊,而是幾千。因為報名時就需交考試班費用,三千多,包埋伴奏。也夾過琴了。
現在是騎虎難下。今日同阿女傾左。我們至少需盡力,盡力了沒合格都唔緊要。哈,盡力而為吧。謝謝大家

lillymarie  加油!  發表於 12-8-15 08:01

kilam 發表於 12-8-14 15:02
女女10歲,半年前考左4級,伴奏老師話佢有D失準,亞女又超緊張,但好彩都剛剛合格。
我發覺心理可以影響好 ...
我囝又係要叫先肯去拉!可能小朋友都係咁........
for every one criticism, three positives must be given.

sunshine231207 發表於 12-8-14 16:00
想問下囡囡依家4.5 歲, 學左10個月, 想同佢換過隻琴, 如果去solo strings 買1/16$1980 果隻, 會唔會浪費金 ...
1/16, 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 4/4
如果你囡囡一路學落去,共要買7次琴!會唔會浪費金錢其實睇本身經濟能力,和你打算投資幾多落小提琴度。相信所有人都同意,最後一隻會好值得去買部好D既。但中間要幾好,其實好個人的選擇啦!

對琴的要求,最重要的因素是孩子可以去到甚麼層次.....
跟找老 師一樣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

請問你地有買譜架?其實需唔需要?如果要買, 大約几多錢?
(而家亞仔係將琴譜放係書枱上,搵野頂住,等佢斜斜地)

bebebe12345  既然有心學.....買一個,並不貴。  發表於 12-8-15 13:32

回復 lillymarie 的帖子

哇~~我宜加先知囡囡換咗6次囉.....淨1/16冇買到....

回復 KH 的帖子

如果一路學路去, 當然要買譜架啦...
否則就係阿媽做人肉架...

KH 發表於 12-8-15 14:22
回復 KH 的帖子

如果一路學路去, 當然要買譜架啦...

有時真係要做人肉譜架....

請問大約几錢個?

引用:Quote:KH+發表於+12-8-15+14:22+回復+KH+的

原帖由 bongbongmum 於 12-08-15 發表
有時真係要做人肉譜架....

請問大約几錢個?
我以前用一百元左右買了個,後來再買個貴些但穩重些的。可以到琴行看看。

引用:回復+lillymarie+的帖子 哇~~我宜加先知囡

原帖由 KH 於 12-08-15 發表

哇~~我宜加先知囡囡換咗6次囉.....淨1/16冇買到....
我囝中途跌爛咗隻,拉緊第四隻琴。

回覆:小提琴交流站

琴行好死貴,我仔個係之前上拍賣買(全新),$100,已經係好重好實正個隻黎,琴行好似賣成$400 .

哈哈!還未到戲肉.....儲定$啦!
注意、同一Size,把位也會有大小不同。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

‹ 上一主題|下一主題