用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好頭痛! 油塘基顯和福小~~
樓主: monica69
go

好頭痛! 油塘基顯和福小~~   [複製鏈接]

我識人幾經辛苦由基顯轉去福小。七八千一個月對你家庭來講真係好多?你教書既,應明白小學個底幾重要。而且,你自己真的有時間教?

回復 joeyma 的帖子

七八千一個月我係afford到既,不過我諗緊,淨係細路仔的學費,以家家姐先升小學,細路N班
咁多錢係幼小教育度
第時如果想出國讀書,要洗的錢更加多,會唔會到時我反而afford唔起呢?
以家有一個免學費的offer,我希望自己可以諗清楚應該點樣分配資源
或者因為我自己從來都係讀好普通的學校,小學中學都係
但係我都可以攞到最高既學位
正正因為我自己學習的經驗同以家香港的教育所push的好唔同
所以先上來問下各位家長的意見囉!
不過妳講中了一個重點,就算我自己係教書既,我要返工,第時我會唔會有時間自己教佢呢?
This is really to the point :)

HaYi  又因為而家唔會只計學費, 要另計學野, 我大的而家一個月5-6千, 如果上左小學我估學得深左, 少D都不會太小, 細的亦要學, 加埋可能是2萬, 不是一萬  發表於 12-7-13 00:11

你讀那間學校都要自己同佢係屋企溫書架, 要成績好,無免費午餐架.

monica69  非常同意:)  發表於 12-7-9 12:51

回復 monica69 的帖子

比多少少資訊有關福小, 佢地將會收購油塘平台的幼稚園, 如成功爭取到,
將會有福建幼稚園, 未來發展大計是辦一條龍學校, 聽聞你還有一個小朋
友, 希望幫到你.

回復 mandy304 的帖子

知唔知幾時開辦?
因為我有個囝會升K2? 想有冇機會轉到!

tszyaumama 發表於 12-7-9 12:41
回復 mandy304 的帖子

知唔知幾時開辦?
Mandy, many many thanks for the info :)It's really very useful.
I have the same question as tszyaumama.
Do you know when the plan will be implemented?

回復 monica69 的帖子

今年六月報紙有報導, 所以我才知道福幼福小福中將會有"一條龍 " 學校.
我估計應該是明年九月.  因我仲有一個弟弟準 K1生於迦南.(因哥哥也畢業於此校)
故我也有留意到幼稚園.  希望我有新消息, 都post比大家知. 等大家多
一個選擇.

如果係就好, 因哥哥會讀福小, 細佬又驚唔係必收, 如果可以入一條龍幼稚園就好了!想知如果開辦, 係咪K1-K3都會招生?

回復 tszyaumama 的帖子

其實我也是這樣想, 哥哥入讀了, 但不保證弟弟也必收.(但校長話機會應該會較高)
加上自己都住在附近, 故都期望幼小辦成. 不過是否k1-k3都招生, 那就真的不知道了.
大家繼續留意報章啦..

monica69  多謝Mandy!妳真係好人:)  發表於 12-7-9 20:56

baba987 發表於 12-7-9 19:08
Monica69:

大家傾下計,我亦都會儲蓄for小朋友將來出國讀書!不過第一選擇係升本地大學,第二係國內或外國 ...

Baba987,
我就覺得唔止呢幾類人既. 好似我自己當初出國讀書,就唔係妳第一二三其中一個
我當初純粹覺得自己讀呢一科,冇出過國去讀書好似唔係好convincing咁
所以係覺得有需要囉!
不過我都認同本地的大學有幾間都幾好,我自己既最高學歷就係其中一間攞既.
上個星期我出呢個post之前,都問過幾個同事的意見
佢地有D覺得小學讀普通小學都OK,不過中學就真係好緊要,寧願中學時先俾小朋友讀直資或私校
以家做家長真係好艱難,如我一個月俾八千蚊係學費度(兩個)
加埋工人費,我們一家不吃不喝就要萬幾了....更何況有課外活動,興趣班,生活費要計哩
冇錯,都係果句,afford得起,不過就好似你講既,我都想儲蓄,除了小朋友大個可能出國讀書外,仲有自己要儲退休養老金,可能要供樓,仲要有鬆動錢~真係壓力大啊!
有少少離題了,不過我份人諗得長遠D....
其實真係唔一定要出國讀書,真係好睇小朋友第時的主修或專長係咩
像我讀英文教育既,就有咁既需要,我們這一行好多時都睇呢個
其他就唔一定.不過我唔想小朋友第時有需要時,我一D都幫唔到佢囉!

baba987 發表於 12-7-9 19:12
Monica69:

同埋學費,你要考慮會唔會幫小朋友出外報讀英文同普通話課程,如果要!

不過我想分享下我呢幾個星期見到既
放榜呢段時間,我係要負責做admission interview, 負責in一D A Level考的唔理想,想申請我地學院副學士位的學生
其實收唔收,真係好取決於學生既英文程度
英文OK既,態度良好的,都冇咩大問題
我有in過中中的學生和英中的學生(e.g.Marymount),由小學到中學幾年的EMI浸淫下來,佢地D英文口語真係好好
反之有D學生連interviewer問咩都唔清楚,更加唔講得了
真係好大分別
就係呢樣野,令我自己覺得,如果係屋企溝通既語言唔係英文,真係想小朋友講得流利,唯有入英小
或者我只是擔心福小可唔可以achieve到呢個目標
看完其他家長意見同分享,我知都同意福小係一間好有增值力的小學,
不過因為初轉英小,未見到成績,令我有小小擔心罷了

HaYi  但我識一D FK 的, 好似暫時睇不到妳理想的英文程度.. 感覺同其它學校不太大分別.. 所以雖說面度睇來sure win, 都要睇下真實是否大圍都達標..  發表於 12-7-13 00:16

回復 baba987 的帖子

Dear baba987.
你分析得好詳盡和好理性, 綜合咁多位的意見, 我想我應該如何做出取舍。, 希望7/14日有機會在福小見到你們。

回復 baba987 的帖子

baba987
好認同你所講, 福小中文好深, 因我有個朋友家長在福小升小二, 今年考試中文深得好緊要.
同時問埋英文及數學, 佢話這兩科大可以放心, 佢仔仔小一時對英文麻麻地, 到現在大踴進. 因為福
小上英文堂是很活動教學, 令她非常滿意.

所以大家可以想像, 上年是第一屆以全英制教學 (以前是分中文班及英文班教學). 在這環境浸淫下,
或多或少對外語有一定程度上幫助. 加上福中今年高考成績再創佳績, 大家可以拭目以待.

monica

如果要選津校, 本區一定選基顯為首, 這是沒錯的選擇.
決定了, 希望你勇往直前.  因為後悔只是絆腳石. 有咩消息, 通知大家, 大家會為你打打氣.

baba987, diana wong, oldjac 希望14/7家長會會見到你地. 打個招呼.

24681357  福小有你們這樣的高質素家長,福小有福了。  發表於 12-7-10 13:08

有你們這樣明白事理的家長,令我再對福小心動。

回復 24681357 的帖子

你今年的小朋友是準小一嗎 ?? 是否選了福小, 如是的話希望那天見到你們.
‹ 上一主題|下一主題