用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 史x福 - Stanfxxd 游泳 - 開始拉長教
樓主: raymondlam338
go

史x福 - Stanfxxd 游泳 - 開始拉長教 [複製鏈接]

VaVaBaby 發表於 12-6-17 12:22
3歲要睇個別小朋友情況,我有學生4歲幾就游到自50,背50,蛙25添。唔可以一概而論,人比人比死人,比咁大壓 ...
唔好意思, 我只係以平常心咁帶出事實而在此參與討論, 完全冇諗過想話在此比較自己小朋友有幾叻或者有幾渣; 我都係俾佢一星期一個鐘咁學, 想俾佢在讀書以外多個活動冇咁悶,而且可強身健體, 如果認為咁樣會對個小朋友帶黎壓力,咁... 可以點?

引用:Quote:VaVaBaby+發表於+12-6-17+12:22+3歲

原帖由 獅子狗 於 12-06-17 發表
唔好意思, 我只係以平常心咁帶出事實而在此參與討論, 完全冇諗過想話在此比較自己小朋友有幾叻或者有幾渣;  ...
Sorry,令你誤會,我唔係講你,只係我有感而發@@

VaVaBaby 發表於 12-6-17 19:17
Sorry,令你誤會,我唔係講你,只係我有感而發@@
嗯...明白, 多謝分享:)

其實又無話幾多歲開始學好既,都係睇小朋友自己多!同埋係唔係俾佢連續咁學。有家長只係俾小朋友學暑假,有家長俾小朋友冬天都學埋,而且小朋友既性格同教練既資歷都係其中既因素。

其實小朋友學游泳3歲巳可以開始學了。比機會小朋友熟習水性。當然3歲小朋友你不能期望每個都可以完成50米游泳既距離。如果有機會可以比小朋友落水。對張來學游幫助好大。

岩岩報左大埔暑期特價班,7月頭開始,一堂108(報一期),之後會試另一間X天;一樣好多地方有,正常HK120(堂),會報九龍塘區,上課地點喇沙書院。

raymondlam338 的帖子

佢地教初班既教練應該都係冇牌
只得泳隊既先至係揸正牌
亞仔果到學左一年四式學哂
去到傳統泳會先發覺好多姿勢都學錯哂
真係哂時間(係總會到學)
:toocold

其實我諗係咪你地D小朋友太細學所以學咁耐呢要??

我小朋友今年八歲, 佢三月起開始跟史X福學游水, 每星期一堂...而家六月尾, 前後四個月多D, 加埋18堂到, 已經學識自由泳, 背泳, 而家仲學緊蛙泳.......(亞SIR同佢連跳兩級的)

我反而鍾意史X會 佢唔係完全跟課程教, 真係跟小朋友進度教, 叻D既真係學多D, 學快D, 什至跳級, 學得差小小, 就唯有HOLD住...

我半個月前都收到佢本新手冊, 內容我覺得不嬲都係咁教架喎.....只係以前冇印出黎, 我除左坐係場邊望住, 都唔知個課程教乜, 反而而家清楚晒知道成個課程其實係學乜. 教練仲叫我可以跟本野D基本動作係屋企同小朋友做下添...

教練預期我小朋友過埋暑假就可以學蝶式, 即係唔駛一年就學晒四式咁囉...

可能我小朋友非常好好彩, 暫時遇到果兩位教練都非常有心機教啦....加上可能我小朋友年紀真係比較大, 相對下易學好多掛...

回復 AoiGakki 的帖子

我有問D教練拎個牌黎望下架!!!!
教我個女果兩個都有澳洲教練牌+香港業餘總會牌架~~

我初初都係擔心會有混吉情況, 所以一開始就問左囉....

回復 faye525 的帖子

佢地好既地方就係私人泳池換杉沖身冇咁多人爭
同D教練好好耐性 慢慢黎
初學同純學游水強身既應該好適合

我都覺佢哋拖長教, 我個子由1月轉呢澳洲國際Standard到依家6個月都無進展, 我都向佢哋d阿Sir及主管反應過, 但無用, 一尾叫我個子踢腳, 之前你另外一間standard 已經開始學自由式手啦,佢哋d阿sir都無教手! 我學到9月轉其他泳會學! d阿sir 係到 Hea 吓hea 吓! 超唔掂!

我覺得有時慢慢學,掌握好水感。以後可以更有得著。
practice goes a long way.

回覆:pavelbure007 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:joe914 的帖子

宜家啲泳會無論埸地、教練質數、學習進度及價錢,巿埸上嘅評語都係好壞參半,每位家長都各有所需,感受亦各有不同,如果跟開嗰間認為唔適合嘅話,不妨轉去其他試吓。有家長話一個暑假學識三式,我信係得,不過咩叫識?游到幾多米?游嘅姿勢正確與否?家長要自行判斷。

其實我覺得邊個泳會生別唔大,最緊要睇教練。我係史X福學,同一時間個池幾個教練,有男有女,通常女Miss無咁專心,同人傾下呢度望下,做完熱身先慢慢吹水泡囉浮板,其他阿sir,小朋友做熱身佢已經係度做緊呢D事前工作,成個鐘頭全心全意;眼尾都無望過第二度。

引用:+本帖最後由+yeungph+於+12-6-26+15:57+編

原帖由 yeungph 於 12-06-26 發表

其實我覺得邊個泳會生別唔大,最緊要睇教練。我係史X福學, ...
我唔贊成你講既女miss比較唔專心,但你可以話你學個個池d女教練唔專心!

我呀囝上年暑假系史xx學咗15堂,堂堂由零開始,冇進展又成日轉教練。
今個夏天又想搵地方比佢學,史xx又打黎,都惗咗好耐,唉!而加學咗3堂都唔同教練,呀囝剛5歲唔太聽指令,D呀sir有個直情唔理佢,果次I對3,今日I對4又系第二個代課,黑囗黑面,落堂又唔見薄,亂哂龍!問個教練搵唔搵到,都唔想答,見佢又話呀囝唔惦唔知做嘜,跟住我話呀囝要兇架.....佢講自己代課架炸,即熌走。
今年仲話最多l比6,上年最多I比4,感覺又比人搵咗!

tutik 的帖子

我個仔3歲時喺史X福學到喊;
4歲我自己教識佢浮之後再去史X福學13堂,但一啲進展都無;
今年5歲揾私教一對一,5堂已可用自由泳游到25米,但泳姿仍有待改善。

咁即係同我個囝差唔多大,係呀真後悔,好似係渡倒數要幾時先學完咁,呀囝其實好鍾意游水,出黎醒佢果陣佢仲以為自己做得好好表演比我睇,佢知我哋睇住佢。

回覆:史x福 - Stanfxxd 游泳 - 開始拉長教

‹ 上一主題|下一主題