用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

i am lazy ma

steamball 發表於 12-1-2 18:22
woo, your girl so good!!!!!!!!!!
mine totally difference, never read score, only by ears  ...

正常,我仔都是撈埋一堆咁練,xylophone 打violin野,violin 拉琴野

marcuscyrus 發表於 12-1-2 18:34
正常,我仔都是撈埋一堆咁練,xylophone 打violin野,violin 拉琴野

so i afraid my blood pressure will get higher and higher

marcuscyrus, you son also 06 BB wo, right? u know after go to primary, i feel not enough time to use

steamball 發表於 12-1-2 18:38
marcuscyrus, you son also 06 BB wo, right? u know after go to primary, i feel not enough time to use

對,九月就上小一
早前問仔,上小一,不如學少一樣,因為應該不夠時間用
他想了想,說仍想繼續學,選了另一樣non-music 的activity不學
又說日後會在學校做哂功課(我跟他說小學好像會有功課堂),回家可以在我未開始上堂時先練琴
現階段只能觀望,我自己覺得未必能兼顧,但既然佢有信心,就即管看看,必要時鋼琴可以隨意一點

steamball 發表於 12-1-2 18:36
so i afraid my blood pressure will get higher and higher

有時我叫他自己練/叫爸爸陪練
就是不想我聽到佢咁樣玩又頂唔住要話佢

u know after my girl go to Grade 1 in this year , really need to cut off other activities to practise

steamball 發表於 12-1-2 18:45
u know after my girl go to Grade 1 in this year , really need to cut off other activities to practis ...

int'l school都好丫,我諗係返學時間長左je,功課壓力應該冇乜

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

DEL

ming2 發表於 12-1-2 22:56
he..he..可能越唔教佢,佢個興趣就越大,兩個囡主力係學管樂,不過管樂要叫先肯去練...彈鋼琴就唔叫都走去彈 ...

呢個唔通是妳的苦肉計?
for every one criticism, three positives must be given.

簽名被屏蔽

回復 ming2 的帖子

係呀係呀, 我女之前唔喜歡彈琴但喜歡拉琴, 近來我要佢主力練小提琴, 練完先可以彈琴, 佢就出奇地喜歡彈琴.次次彈到唔肯停......人真係有少少犯賤的.

關於學琴急唔急進問題, 我覺得學左兩年就去考8級都無所謂0架, 睇你追求d咩野.樓主小朋友受到就得.
級數代表左咩呢? 如果有實力, 考同唔考都無大分別, 無實力但考到一大堆証書, 亦代表唔到d咩, 彈一兩句俾人聽, 人地已經知道你咩料.

School started.······

其实音乐之路真的很漫长,楼主现在还在起步阶段。

不如開個鋼琴分享及交流啦

四隻貓 發表於 12-1-3 09:27
回復 ming2 的帖子

係呀係呀, 我女之前唔喜歡彈琴但喜歡拉琴, 近來我要佢主力練小提琴, 練完先可以彈琴,  ...

咁大家分享下先,首先千其唔好誤會,我冇比壓力任何一家無辜既老師,因為我係自己教個仔。
似乎大家既小朋友都唔係主力彈琴,反而係學其他樂器多。老實講玩一種樂器已經需要唔少時間,點解咁細個小朋友可以同時間玩幾種樂器,大家小朋友一日用幾多時間去練所有樂器?

至於急唔急進,老實講我自己覺得係急進,但而家D人好浮誇,整個社會都變左質,我都好無奈。

至於考琴,我只係比個仔一個目標啫,証書唔係比人睇,係比個仔自己睇。

以我既標準,佢考得到就緊要有果個水準,點可以失禮。

Quite surprise a piano teacher will do that
‹ 上一主題|下一主題