用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試遊戲.... 好失望好唔甘心
樓主: pangps
go

面試遊戲.... 好失望好唔甘心 [複製鏈接]

kv係世襲就吾係第1次聽, 可能醫生以前係KV讀書!

我上次INTERVIEW, 無意中畀我睇到Marker係仔仔嘅interview評分.  我相信佢地係有收生standard!  不過小朋友主動性強就一定係有優勢.  其實interview 嗰時, 如果小朋友無反應(佢平時係明, 識做嘅).  家長係可以從旁鼓勵佢而完成指示.  呢個都係有分, 豈碼小朋友係有做到!

正面D..報多間都係一個希望..有間收你個小朋友..現在已有OFFER但為何失望呢?低處未見低呀~~

我個女in KV時完成哂所有TASKS,有唱歌又有玩TOPS,可能佢唱唱下birthday song時望住我微笑咁唱,我自然反應同佢講快D望住老師唱,如果果一刻一切唱可能會好d....

我心儀係KV,不過已經寫左求位信

原帖由 iantsing 於 11-12-12 15:03 發表

已經有兩個OFFER仲想點?

:igiveup: :igiveup: :igiveup:

創價都好難入架,入到真係靠面試表現及運氣。我有朋友個女好叻,佢覺得表現極好,但最後都唔收。

如果你真係好心儀KV,就努力寫多啲求位信啦。good luck!

原帖由 pangps 於 11-12-12 15:10 發表
我心儀係KV,不過已經寫左求位信

有兩間都算係好好而有名又難入嘅學校收左都唔甘心唔開心,我個仔俾soka reject左,都係大仔依家一間都未有offer甘點呢?好多人都又係waiting & rejected又點呢?做人唔好甘貪心啦!

我諗樓主係唔咁心輸咗比d 表現唔係咁好, 但係有offer 既人.........
因為我都有咁諗..............我知道考o既人超多...而叻o既小朋友更加多到不得了...但係學位就頂多得幾百個...點都係有人唔得(就算in 得好好都冇offer),呢點我好明白....所以真係睇下自己好唔好彩啦...咁樣輸o左我冇野講......

但係正如樓主講輸o左比自己小朋友表現冇咁好o既...就真係會唔甘心架

不過等下會有希望呢....起碼你已經有offer啦...咁當然向各家長心目中...幼稚園都係有排名o既....可能幾個月後你最心儀個間會call 你呢...

已有兩個OFFER都唔LIKE ?
仲想點呀 ?  

其實面試點為之好??? 答岩哂? 做好哂要做o既野就叫好? 要知道呢d野大部份家長都知, 亦相信真係唔少小朋友係做得到的. 好認同有家長所講, 係佢地答問題及反應時, 他們有望住老師回答嗎? 或在面試過程中都能保持笑容嗎? 我諗呢個先係表現到佢地的自信一面, 分野可能就係係呢d細微地方上. 學校要o既未必係準確無誤的答案先叫好好. 以上只係在下之愚見, 不喜勿插!!

家長的表現亦係學校所關心,問卷當然重要,看看家長能否理解及配合學校理念及大方向!所以不限於小朋友表現。

樓主的小朋友十幾個月就去學phonics、普通話,又係屋企講英文,對小朋友期望一定好高,interview表現又好,失望係人之常情。
不過,小朋友每日由屯門返九龍塘,太-辛-苦-了。

回復 45# pangps 的帖子

SC,KV--的確係好好既學校,校學很有方法,有系統,每天只上課3小時,但畢業時識既野好多。小朋友讀得開心無壓力,上到小學成績又好。當然[收生數量多]&[報名人數多]亦是導致教出來的學生更優秀的原人之一,但無可否認學校選蟀的確有一手。好多名小學都先收此2間幼稚園的學生,易教D。其實幾千人報,只收幾百個學生,reject/waiting係非常正常,有幾千人陪你。好明白你既感受,好多家長都好想自己既子女有幸能在這2間幼稚園就讀。加油,就算呢2間幼稚園吾收你個小朋友,就當佢地無眼光,自己教好個小朋友,在創價考第一,一樣可以考女拔/男拔,有料一定有機會遇上百樂,不要放棄。

我同你情況相似,住大埔,大女,in SC用英文,聽同講大部份都答對,找不同都答對,得到waiting list,我最初都有失望,跟住就覺得係上天認為SC吾係最適合女兒(太遠... ..etc.)最終馴服了。

原帖由 pangps 於 11-12-12 12:58 發表
係,SC用英文IN,不過唔係岩哂...
屋企有同佢講英文,指令完全follow到,溝通亦冇問題
TT係英普班...
我都明白競爭大,但有朋友兩公婆係醫生,個仔in KV一句都冇出聲收左,先覺唔咁心姐...

...
2005年4月18日出世 2006年1月18日 9.75kg 3.19kg Alvis studio photosAlvis Photos1 year old studio photoOne Year Old Studio Photo

回復 47# iantsing 的帖子

我好想阿女入KV,收到WAITING信後已立即寄求位信....打算一個月後再寄...
想親自交去校長手呢,但唔知點先見到校長

屯門-九龍塘 , 不覺得辛苦了小朋友嗎?

KV 同SC 的學生是否一定入到好小學?  放開D。由現在開始谷個小孩,一星期學13樣嘢,都可以入名校。

小朋友返學太遠真係好辛苦!  因為我讀小學p1-6都搭最小1個鐘校車!  所以我明有幾攰!  

我好明白仔仔性情, 超好動!  人人走去九龍塘報學校, 我真係1間都無報到!  怕佢遠, 返嚟無哂精神做功課!  點叻都無用!

超出名, 多人爭,好傳統嘅學校, 我淨係報咗1間比較啱仔仔嘅!  入吾入到就睇彩數! 我好相信每1區都有好嘅幼稚園!希望大家都可以揾到適合小朋友讀嘅學校!

我朋友的囡囡讀MS, 佢問過老師, 問卷內容是十分重要的!!!
‹ 上一主題|下一主題