用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教小學-2011年小一
樓主: Hidiwong
go

將軍澳天主教小學-2011年小一 [複製鏈接]

OK, Keep in Touch!

My E-mail address: [email protected]

Hidi 仔仔參加泳隊, 好叻仔!

我仔仔參加奧數興趣班

我仔仔都有參加星期六的澳數班

回復 40# Hidiwong 的帖子

咁就慘囉 ! 阿女只掛住去玩...., 佢成嚿飯.

希望遲啲會好返啲 !! 唔駛個阿媽成日搵幫手...

已經返了一個月, 勤班又轉了組

佢哋轉咗組咩... 阿女無提及过. 等我今晚問下佢先.

好想快啲開家長會, 等我了解多啲, 協助佢尽快適應. 因為我唔想做"怪獸家長", 成日打电話問老師. 所以現在存起啲問題, 到時先問. 但我知道, 家長會在第一次测驗後, 才安排...

原來子舜同子僑是橙組.

要開始溫習, 但其實中文測驗 (第1, 3-5課)第5課是未教, 都要測驗, 真是想不通

回復 46# Hidiwong 的帖子

喺呀... ! 梓喬剛調到橙組...

中文科, 我不是太担心, 我最担心喺英文科..., 其实由細到大, 我都有比佢參加一些英文課程, 但好像完全沒有用. 佢入唔到腦, 好似默書咁, 見佢就辛苦, 諗極都唔記得. 我都唔知點幫佢. 真苦惱 !!!

我女兒也是1敏班~ fb : [email protected]

回復 48# GUI_GUI_NG 的帖子

hi,我仔仔都係一敏班!

我仔仔在English Excel 學英文, 我覺得都好全面, 可以參考一下

回復 50# Hidiwong 的帖子

阿女大大話話喺Cosmos讀咗3年... 由playgroup 開始. 我曾経都考慮過English Excel, 但阿女唔鍾意.

你仔仔讀咗幾奈?

回復 50# Hidiwong 的帖子

唔記得問下, 你指English Excel, 喺將中嗰間 ?

回復 5# GUI_GUI_NG 的帖子

我女應該識你个女, 等我今晚問佢先.

是將中的English Excel, 之前仔仔都在小宇宙學, 但他們時常轉老師及有一時在等仔仔放學時,見職員打電話比家長改時間, 一收線說責罵家長(覺得他們只顧money 多過小朋友是否明白,所以決心轉English Excel

回復 54# Hidiwong 的帖子

小宙宇的外藉老師, 大慨1年到會轉, 因為好多都由外國請返來. 他們是簽工作證. 所以我會指定老師. 選巳在香港定居, 但現在只得Lily 一位. 但我凡有特別事, 都會老闆Anglena傾.

下星期五, 學校有家校會節目, 你去唔去.. ?

回復 53# Wunstar 的帖子

ying ying 是一敏藍組~ ^^ 有無facebook, 一起交流下, 快測驗了

我女是紫組呀!
我唔記得問佢識唔識Ying Ying.
我好out架! 很少開Facebook.
有冇參加學校活動? 我女參加普通話班.

我女兒星期六返羽毛球 A 班. 因為出外學溜冰, ENOPI Eng & Math, 所以都無時間學太多野. 好忙, 時間好夠用呀! 請問你地點分配小朋友的時間?

今個星期是測驗週, 大家努力吧,

現在時間真是不夠用, 我仔仔入了學校泳隊,就在9月取消星期六學游泳, 10月就因為他的小提琴老師不在琴行教又要改星期五放學後學小提琴, 他只有星期一是沒有興趣班, 真是好忙,但佢又不覺得,只是家長覺得小朋友辛苦

昨天阿女說中文測驗有7頁, 她說唔識做因為不是考溫過的內容, 好擔心成績.  
跟住的測驗都不知怎樣溫習, 俾些意見我. 謝謝~
‹ 上一主題|下一主題