用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 谷好定唔谷好?
樓主: camomile00
go

谷好定唔谷好? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回復 5# TIGERBAMA 的帖子

原帖由 wootaitai 於 11-9-30 23:37 發表
我都同意,我覺得真正名校是有一套方法令小朋友事半功倍

程式分要谷可以理解,但我最不明白有些人已經讀一條龍學校,都中英數出去再學,搞到小朋友一d時間休息都冇 ...

如果我入倒一條龍,我鍾意做乜就做乜,學乜就學乜(興趣),乜都唔補,話之佢死(學校)
但資質差的學生根本入唔倒一條龍學校,所以學校同阿媽都唯有谷

入到一條龍就唔洗谷?
一條龍多數唔多功課嗎? 乜而家D小學唔係唔到你谷唔谷, 根本功課多到都無時間玩嗎?

我諗要睇下小朋友係邊類型啦!
有d可以谷,有d唔洗谷...有d愈谷愈反抗....

我都認識有同學仔,
又係從不做課外練習, 又不喜歡閱讀,
上課聽完書,返屋企做功課,
更不要說返補習啦.
佢只係考試前望下書....咁就考到好成績.

所以谷唔谷呢?要睇返自己e小朋友!

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 13:43 發表
有朋友問我, 佢的女女重不做課外練習, 又不喜歡閱讀, 父母不跟功課, 但年年考10內, 點解我仔女喜歡閱讀, 考試前會做額外習作, 媽媽有跟功課, 佢認為我谷, 但仔女成績都唔係叻? 我答佢呢個係資質問題.  有D小朋友係你 ...

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 11-9-30 23:37 發表
我都同意,我覺得真正名校是有一套方法令小朋友事半功倍

程式分要谷可以理解,但我最不明白有些人已經讀一條龍學校,都中英數出去再學,搞到小朋友一d時間休息都冇 ...

一條龍學校
都有機會上吾返中學
還要無呈分試
到時真係吾知點算

回復 5# wootaitai 的帖子

一條龍學校都要考試, 唔合格要留班, 哀d學校勸你退學. 掂都要最少谷到合格.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 stccmc 於 11-10-1 20:17 發表
//
還要無呈分試
到時真係吾知點算
//

一條龍也要呈分,不過不論 band 1/2/3 也要收上中學。
不通我知果間不屬於一條龍?我知道有間私小無呈分試,中英數是但一科不合格無得上中學

原帖由 CrabPincers 於 11-10-1 21:17 發表
我知道有間私小無呈分試,中英數是但一科不合格無得上中學

看不懂??????
若好像妳說的.沒有呈分試.但.中.英.數.是但一科不合格.不能原校升上.那政府怎安排中學給小朋友.請賜教.

醒目開學勳章

原帖由 98730 於 11-10-1 21:39 發表

看不懂??????
若好像妳說的.沒有呈分試.但.中.英.數.是但一科不合格.不能原校升上.那政府怎安排中學給小朋友.請賜教.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2334945&extra=page%3D1
你看呢樹

簽名被屏蔽

原帖由 CrabPincers 於 11-10-1 22:00 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2334945&extra=page%3D1
你看呢樹

這資料只是說明.妳若選直資中學.就要放棄大抽獎.沒有說明那一間直資小學是不用考呈分試的.
我想知的是.妳剛說某小學不用考呈分試.但.中.英.數不合格就不能原校升上中學.但.沒有呈分記錄.那政府怎知小朋友是那一個組別.怎安排中學給小朋友.??????

醒目開學勳章

原帖由 stccmc 於 11-10-1 23:08 發表
一條龍小學生不是可以統一派位嗎?沒呈分,如何派呢?

我講的係私校
我想, 入得入去讀的學生, 真係無諗過會有朝一日, 係升吾返中學
而事實, 我真係聽過有人中英數其中一科吾合格, 而中學不給學位, 果個家長最後要去教育局, 自己申請派位, 而因為無BANDING, 所以就好似我QUOTE 的LINK 的家長講法一樣, 要等該區的學生派完位(類似), 然之後再分配學位給果個同學, 當然, 係甘既情況之下, 一定吾會係BAND 1 學校, 而, 拿住張有紅字的成績表, 我相信, 好小小的BAND 1 直資中學, 都吾會收.........

醒目開學勳章

原帖由 98730 於 11-10-1 23:18 發表

這資料只是說明.妳若選直資中學.就要放棄大抽獎.沒有說明那一間直資小學是不用考呈分試的.
我想知的是.妳剛說某小學不用考呈分試.但.中.英.數不合格就不能原校升上中學.但.沒有呈分記錄.那政府怎知小朋友是那一個組 ...

我QUOTE 果條LINK 出黎, 就係想話你知, 如果直資/私校小學無呈分, 所以學生係無BANDING, 教育局一定會安排學位比學生, 但又因為無BANDING, 就會看你住邊一區, 再係果一區D 學生派完位, 再看邊間學校有位, 未比位你LAW

一定吾會係BAND 1 中學

至於邊一間直資/私校小學係無呈分試, 我吾講啦, 你自己去CHECK 啦

有D 野, 未經歷過, 係吾會識, 我以前都吾知, 原來有D一條龍學校, 係無呈分試的

我其實係想回應, 某一個MEMBER 所講, 入左一條龍的小學, 就可以HEA 住甘讀, 因為一條龍

我只係想話, 有D 一條龍小學都吾可以HEA 住黎讀, 已經比其他學校教得深, 又中英數吾合格無得升上中學, 入左呢D 一條龍小學, 可能還谷得幸苦過其他小學

不過, 入得呢D 小學, 而果個學生資質又麻麻地的話, 家長, 都應該有心理準備, 要谷

基本上都係睇家長點睇既je,你覺得自己小朋友承受到而你又support到佢,谷應該唔係問題,不過總覺得個細路好慘,無咩童真,無左童年既快樂羅

簽名被屏蔽

回復 49# stccmc 的帖子

st mary 開家長會, 校長講明唔合標會勸走.
‹ 上一主題|下一主題