用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 和 HeepYunn,哪間好些?
樓主: BoManMum
go

SPCS 和 HeepYunn,哪間好些? [複製鏈接]

我以前中學係香港東住, 九龍中返學,雖然都可以一程車搭返去,返到屋企真係得返半條命,有陣時座得耐, 暈吓車浪,返到嚟真係死咗咁。所以我係絶對唔會俾我小朋友重蹈覆辙。

SPCS 全面d

回覆 1# BoManMum 的文章

我會註冊左先啦
如果真係想去協恩, 放榜日再去扣門, 機會一樣好大!!!

DSS school (SPCS) will collect the registration form from EDB.  How can you get the place from HY?  

原帖由 TwoKidsFather 於 11-3-31 16:28 發表
我會註冊左先啦
如果真係想去協恩, 放榜日再去扣門, 機會一樣好大!!!

我哋今早上學時間試搭MTR往SPCS,大約要50分鐘,不過,搭MTR亦可當作是看書時間,因我囡囡非常喜歡看書,希望她可接受。 因為她屬意SPCS。 有聽聞SPCS的老師多要求同學獨立學習,故不會提供太多資料/試題供學生做,要她們自己搞掂,有否資料可分享一下。

我估真的返學, 所需時間會多些, 咁即是來回兩小時, 話多唔多, 話少唔少,

但我覺得最最重要的是你囡囡鍾意間, 她已經11或12了, 某個程度有權選學校, 她自己要佢自然會忍受車程, 讀好書, 你唔俾佢讀, 將來有出錯都會哦家長...佢自己選, 有問題都可當人生的挑戰...

原帖由 BoManMum 於 11-3-31 18:41 發表
我哋今早上學時間試搭MTR往SPCS,大約要50分鐘,不過,搭MTR亦可當作是看書時間,因我囡囡非常喜歡看書,希望她可接受。 因為她屬意SPCS。 有聽聞SPCS的老師多要求同學獨立學習,故不會提供太多資料/試題供學生做,要她們自己搞掂, ...

原帖由 BoManMum 於 11-3-31 18:41 發表
我哋今早上學時間試搭MTR往SPCS,大約要50分鐘,不過,搭MTR亦可當作是看書時間,因我囡囡非常喜歡看書,希望她可接受。 因為她屬意SPCS。 有聽聞SPCS的老師多要求同學獨立學習,故不會提供太多資料/試題供學生做,要她們自己搞掂, ...

有否嘗試乘MTR到紅磡轉隧巴(102,106只乘一個站,約5至10分鐘)?

SPCS ~ you will be suprised at the number of students who live in Kowloon/NT.  My girl told me it's more than half of her class!

原帖由 Heidi媽 於 11-4-1 09:55 發表
我女宜家讀緊F.1, 由屋企出門口要坐巴士再接駁MTR, 去到學校都要50分鐘, 我每天同呀女返學, 佢都係一直在車程中看書, 至於放學就自己回家, 她已經完全習慣了.
我地已經唔算遠, 呀女有些同學住得更遠, 天水圍的都有.
...

BoManMum

咁返 HY 又要幾多時間呢? 噚日都係返學平日,50分鐘應該可信 bor。

HY 同 SPCS 都係好好嘅學校,今年仲係 HY 免費嘅最後一年 : $25,000 v $0,如果返 HY 又近又免費,y 你哋仲要考慮呢?

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 11-4-1 11:57 發表
SPCS ~ you will be suprised at the number of students who live in Kowloon/NT.  My girl told me it's more than half of her class!

我女學校, 都有學生住長州, 大埔..........
每日車程都好長
for me, 我都吾會幫呀女揀d 甘遠的學校
但每個人的準則都吾同
有d 人為左好學校, 去到好遠都應為值得
但有d 就吾想
都係好看自己諗法

回覆 29# wunma 的文章

Wunma

您好呀,能否分享下,你囡囡是在九龍城讀書嗎? 是否在校內考獲全級3名內才有機會入讀協恩呢?

謝謝
nyako
‹ 上一主題|下一主題