用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附幼AM 及學之園(海逸)英普PM
樓主: dinosaurs607
go

啟思小學附幼AM 及學之園(海逸)英普PM [複製鏈接]

其它Mama 只係分享啟思附幼既生活, 無人提過LH谷, I just wonder why you have that interpretation?

我個人認為LH是"用啟發性嘅方法令小朋友愛上學習"的方法, 亦唔谷. 校程編制合乎小朋友發展.

同時我亦認為唔需要找最好既學校, 只要合適便可以la.

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-8 13:43 發表

請問LH不是"用啟發性嘅方法令小朋友愛上學習"的方法
我在BK看了很久,發覺有個很有趣的現像,以LH為例,當與SC/KV等比較,LH就是那種透過"玩"而"啟發小朋友學習"、活動教學唔谷的學校,。但當與啟思呢類學校比較又突 ...

我諗打算俾小朋友讀CPSKG嘅家長只係講下佢哋覺得CPSKG點好啫,唔係同LH比較,唔係話覺得CPSKG係咁咁咁,LH就係相反,唔好誤會。
而事實,亦唔係個個都有得從CPSkG同LH之間揀。

原帖由 TKma2010 於 11-3-8 19:15 發表
我諗打算俾小朋友讀CPSKG嘅家長只係講下佢哋覺得CPSKG點好啫,唔係同LH比較,唔係話覺得CPSKG係咁咁咁,LH就係相反,唔好誤會。
而事實,亦唔係個個都有得從CPSkG同LH之間揀。 ...

哈,我以為是這樣,抱歉!Btw, 隔離有個post在講LH LV分校情况,如是LV校可看看!

之前晌第二度睇過,啟幼茶點費只收~$120/月(好似係迷你飽點+飲料,但$5/日想點喎),比起好多收牟利KG收$300/月好合理架嘞。
另外,每個學期雜費書簿費約$1500,部份Materials係CPSKG自家編制,部份係外訂嘅,已包響上述$1500內,聽落唔貴吖。
另外,出外參觀好似唔會收費架。
校車收費就唔清楚嘞。2010學費好似$3380/月x11月,出年會唔會加就唔知。
以上資料希望可以幫到擔心CPSKG濫收雜費嘅家長,如果有錯就請現任家長糾正啦。
就咁睇嚟,佢係私立幼稚園之中算唔市儈架嘞,淨係睇佢學費雜費都未收,唔知你最終讀唔讀,就已經請專家開咗二次免費講座俾準家長就知啦。我同事個囡讀Victoria都間中搞講座俾家長,但要收$1xx/位。

BK 唔係太多家長談及CPSKG,首先我諗係因為學校作風一向低調,如果家長揀得呢間學校,而又肯付唔平嘅學費,一定係buy佢哋嘅教學理念同誠意多過學校名氣。

因為論名氣,好多勁過佢。(其實好煩,因次次都要解釋阿囡係讀'啟小幼'而唔係'啟思'。)
論學費,好多平過佢。
論教學理念,好多都相差不大。
但好多家長都被學校嘅熱誠同親切感動。至於適唔適合,每個父母要求唔同,真係好難話係咪最好。
希望我些少分享可以令大家對CPSKG認識較多。

TOTALLY AGREE

原帖由 Parisienne 於 11-3-8 21:10 發表
BK 唔係太多家長談及CPSKG,首先我諗係因為學校作風一向低調,如果家長揀得呢間學校,而又肯付唔平嘅學費,一定係buy佢哋嘅教學理念同誠意多過學校名氣。

因為論名氣,好多勁過佢。(其實好煩,因次次都要解釋阿囡係讀'啟小幼' ...

原帖由 kitmantsoi 於 11-3-8 15:00 發表
其它Mama 只係分享啟思附幼既生活, 無人提過LH谷, I just wonder why you have that interpretation?

我個人認為LH是"用啟發性嘅方法令小朋友愛上學習"的方法, 亦唔谷. 校程編制合乎小朋友發展.

同時我亦認為唔需 ...

K2 at LHK has 2-3 homeworks per day, does it mean "谷"?

對我嚟講〝谷〞係強迫。係一種手法。
〝谷唔谷〞即係〝情唔情願〞。
〝填鴨〞即係唔理隻鴨飽唔飽,願唔願意都照單全〝吞〞。一定消化不良。

有些小朋友好enjoy做功課,因為學校將功課設計得生動有趣,令小朋友覺得做功課係玩。既然係玩,多多都唔覺得〝谷〞。

有啲模式就比較〝操〞,好著重學術上得唔得,如果手法有趣,我覺得操都無問題,因為阿仔唔覺辛苦,自發性地去做。
但如果手法生硬,小朋友唔覺得好玩,勉勉强强完成一樣又一樣,只因為阿媽唔知點解話要做,咁樣就叫谷。
有D父母覺得操fit個仔最緊要,就係要細細個谷佢以後先會習慣,唔谷阿仔點會勁?競爭咁大,唔谷一定輸,將來入唔到名校點入好大學?….
所以家長認同边種教學理念對小朋友好重要。

LHK响K2每日有無功課唔重要,重要嘅係功課設計以乜嘢形式,如果有趣,時間又唔長 : 15 -20mins, 我覺得幾好 。可以令小朋友覺得功課係每日必須要做嘅習慣,然後自已學執書包。
我認為未必要以功課〝量〞去介定間學校谷唔谷。學校點樣啟發個小朋友有興趣去學先係重要。

係架, 係架, 有好多讀緊'啟思'嘅以為我地啟小幼'係佢地其中一間分校TIM
。(其實好煩,因次次都要解釋阿囡係讀'啟小幼'而唔係'啟思'。)

原帖由 BallBallMaMa 於 11-3-10 10:02 發表
係架, 係架, 有好多讀緊'啟思'嘅以為我地啟小幼'係佢地其中一間分校TIM

其實我都以為係,乜唔同集團架

摛日早上送囡囡返學時, 8:30am見到啟小幼稚園的校車接小朋友上學...好希望囡囡可以轉到上午班...
咁遲先上車..真好..我可以"送" 佢返學啦...

多謝Steffifung及Parisienne 等啟小幼媽媽分享,  想請問CPSKG每天/星期的課程會讓小朋友到戶外操場跑跑嗎? 戶外參觀活動由K1開始嗎?

very good sharing! agreed with you!

原帖由 Parisienne 於 11-3-10 08:38 發表
〝填鴨〞即係唔理隻鴨飽唔飽,願唔願意都照單全〝吞〞。一定消化不良。

有些小朋友好enjoy做功課,因為學校將功課設計得生動有趣,令小朋友覺得做功課 ...

我相信有,但無特別了解。因為家長可以上校網download小朋友在校相片,睇到好多時都有户外照(操場玩遊戲)。

至於出外參觀,K1上學期無,下學期暫時有安排去沙田公園,會分小組觀察,主題係〝春天大自然〞,然後返校有個環節叫談話及總結。本來今日去,但因天氣不穩定改期。

原帖由 bbliang 於 11-3-10 11:03 發表
多謝Steffifung及Parisienne 等啟小幼媽媽分享,  想請問CPSKG每天/星期的課程會讓小朋友到戶外操場跑跑嗎? 戶外參觀活動由K1開始嗎?

原帖由 TKma2010 於 11-3-8 08:21 發表
請問學校有無搞課外活動/興趣班(當然我知要收費)響星期六上?

學校雜費多唔多?

K1無搞課外活動或興趣班喎 ...其它級別就唔知道。
只係有一D小通告,提議父母可以帶小朋友去边度玩,又或者大會堂有咩演出啱小朋友睇....等等。

除咗校車/書本(包美勞用品,VCD 教材)/茶點/校服,好似無乜嘢要比。
學校有參加好多慈善捐款(公益金、宣明會呀咁..),如閣下想捐可以捐。

原帖由 Parisienne 於 11-3-10 08:38 發表

有些小朋友好enjoy做功課,因為學校將功課設計得生動有趣,令小朋友覺得做功課 ...

I see.  Thank you for the explanation. :)

原帖由 Ivyhoyeeling 於 11-3-10 10:26 發表
摛日早上送囡囡返學時, 8:30am見到啟小幼稚園的校車接小朋友上學...好希望囡囡可以轉到上午班...
咁遲先上車..真好..我可以"送" 佢返學啦...

Hi, Ivyhoyeeling,
請問你住邊區,可以8:30上車咁好,我而家打算搬,都會考慮埋亞囡校車路線。

原帖由 BallBallMaMa 於 11-3-10 10:02 發表

哈哈,話說我上年幫亞囡搵學校時都搞錯咗,本來我想報九龍塘啟思(無打算讀,因為有學券又以母語教學,唔夠英普語境,但諗住佢早interview,可以當rehearsal下),但響教統署個網頁入錯咗啟小幼,報錯名,搞笑。之後打電話問學校,先知同果間啟思無關係,只係名相似而已。Study完學校網頁,睇咗BK家長嘅sharing,interview同聽完家長講座嘅親身感受,仲曾經有幸同校長傾談過成個鐘頭,好鍾意呢間學校,無意中發現呢個未被主流家長欣賞嘅Gem,係緣份,係亞囡嘅福份,要感恩。
響呢刻,我仍相信放棄另外嘅offer,為亞囡揀呢間學校雖然不是有名氣的(3年后考小學可能失去某方面嘅優勢),但是「優質」的,希望日後唔會後悔。
希望同其他打算揀CPSKG俾小朋友嘅家長,互勉之。
‹ 上一主題|下一主題