用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 二級鋼琴
樓主: liusks
go

二級鋼琴 [複製鏈接]

小女孩讀東九龍名女校
她爸爸說她沒時間練習

所以
我唔明小朋友點解仲要學?
原帖由 洛婷 於 11-2-15 10:42 發表

學咗 2 年 E 都唔識 ???

會唔會係有其他原因 ???

請問隔離再隔離果間是不是紫色字果間..?  因為我小朋友學過紫色字果間...我個小朋友時常話個老師一路教一路食野和send SMS...我都想轉~

原帖由 yung06 於 11-2-10 13:30 發表
我知你講緊邊個老師(崔), 因我住個頭。
我都想兒子轉跟佢學(我兒子係隔離再隔離學)。
每次等兒子上、下課,就知個崔老師認真、唔會晒時間。

醒目開學勳章

原帖由 yung06 於 11-2-15 12:20 發表
小女孩讀東九龍名女校
她爸爸說她沒時間練習

所以
我唔明小朋友點解仲要學?

會唔會係學校一定要學一種樂器 ???
所以就算唔鍾意都繼續學 ???

我女學校每個學生都一定要學一種樂器 (木童笛除外)
因為音樂科考試 , 有一個部分要考演奏 !!!

本人愚見:
如果唔鍾意,應嘗試其他樂器。
但學樂器一定要學睇譜。(對嗎?)

原帖由 洛婷 於 11-2-15 12:44 發表

會唔會係學校一定要學一種樂器 ???
所以就算唔鍾意都繼續學 ???

我女學校每個學生都一定要學一種樂器 (木童笛除外)
因為音樂科考試 , 有一個部分要考演奏 !!! ...

ballcat:

你小朋友之前學崔老師個間?

醒目開學勳章

原帖由 yung06 於 11-2-15 13:41 發表
本人愚見:
如果唔鍾意,應嘗試其他樂器。
但學樂器一定要學睇譜。(對嗎?)

同意 !!!

唔係呀!  未學過崔老師果間~

之前跟崔老師隔離再隔離(紫色字)果間學鋼琴, 但係個老師成日在課堂上做自己私人事情, 教授既態度不認真, 想轉另一位老師...想轉跟崔老師, 有冇人學過, TKS!

原帖由 yung06 於 11-2-15 13:55 發表
ballcat:

回復 44# yung06 的帖子

未跟過崔老師~

小朋友跟果間好似密室...有野遮住個門口...有窗簾果間呀!!

原帖由 yung06 於 11-2-15 13:55 發表
ballcat:

自己想想:小朋友有冇進步、夾唔夾、自己接唔接受……

原帖由 ballcat 於 11-2-15 12:41 發表
請問隔離再隔離果間是不是紫色字果間..?  因為我小朋友學過紫色字果間...我個小朋友時常話個老師一路教一路食野和send SMS...我都想轉~

原帖由 ballcat 於 11-2-15 12:41 發表

唉,連小朋友都察覺到老師唔得閒,你都係盡快揾個新老師吧,小朋友時間寶貴,浪費咗唔值得

Yung06,

你囝囝的新老師是不是崔老師?

Yes. First class on last Sunday.
I can feel - she is really concentrate on teaching.
I hope she can teach my son after 8 lessons.
She told me that the parent could stay in during the class.

How old are your son?
How many years he learn?
Why you help your son change teacher?
How about your choice?
Sorry! So many question!

原帖由 liusks 於 11-2-15 17:24 發表
Yung06,

你囝囝的新老師是不是崔老師?

yung06

My son is 5.5 years old now.
He learn piano for 2 years.
The former teacher is a young and nice teacher. My son also like her.  But, she teach very slowly.  My son use 1.5 year to finish the beginning course and start the level 1 in the last summer holiday.   I think my son is not a talent, but, he like piano and always practise.  He alway play the new song by himself because the teacher only teach few songs every lesson.  So, I think he has ability to learn faster.   One day, I have a chance to talk with Ms Chui and show her my son's piano book.  She said such series of book is waste time (teaching slowly).......

Your child is a very good (smart) boy.
How about your choice? (let Ms. Chui be her teacher after 8 lessons)

原帖由 liusks 於 11-2-16 01:17 發表
yung06

My son is 5.5 years old now.
He learn piano for 2 years.
The former teacher is a young and nice teacher. My son also like her.  But, she teach very slowly.  My son use 1.5 year to finish the b ...

Yung06,

Ms Chui 提議囝囝跟她或者跟另一位較有經驗的老師,該老師的學費較”其他老師” 高少少,但較Ms Chui 平, 由於是Ms.Chui 推介,我相信是OK 的。

其實我想轉琴行的另一原因是我覺得阿仔彈琴的手勢不是太好 (just I think) ,我想找另外的老師比一些意見,剛巧那天我在附近等阿仔放學(drawing),  Ms Chui 在琴行, 跟她傾談間,知道她是非常重視彈琴的手勢,和課程編排。 與我理念相同, 所以,我選了這間琴行。

上課後, Ms Chui 說阿仔彈琴的手勢不是太差, 只是少訐不夠高, 容易改的。所以, 我己不太擔心了。

而我相信 Ms Chui 是會留意琴行學生的進度 ( I think she is in-charge-of this Piano Centre), 所以我對這琴行都有信心的 (even follow another teacher)。

其次,由於阿仔己被一私小取錄 (SFA),所以可能會在8月搬屋,若搬離將軍澳區, 便會再轉琴行,所以暫時不跟Ms Chui 了。

我會轉鋼琴老師, 因為宜家呢個實在太差, 真係唔明白開得琴行...個老師都一定要認真教授, 如果咁hea 不如唔好開班教小朋友, 費事教壞人!!

原帖由 音樂人長老 於 11-2-15 17:16 發表

唉,連小朋友都察覺到老師唔得閒,你都係盡快揾個新老師吧,小朋友時間寶貴,浪費咗唔值得

其實你小朋友好叻,識講返你聽!
‹ 上一主題|下一主題