用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 vs 根德園
樓主: Ricolas
go

民生 vs 根德園 [複製鏈接]

原帖由 sllau 於 10-12-2 09:00 發表

所以我未話: 民生幼稚園閱讀計劃,對囡囡好見效, 對其他小朋友我又唔知喎....到目前為止民生都係適合我囡囡既...
所以選擇幼稚園真係每個人都唔同,有人睇下係唔係一條龍,有人睇宗教,有人睇課程深唔深,但係有人睇係唔 ...

totally agree!!!!!!

就我所以創價係比較活動敎學既學校..課程會比較淺...這樣將來升小一時會好困難呢.
而MS應該不會是課程太淺的...對嗎?
如有錯請更正.

我大仔正讀緊民小小一, 我覺得民小又唔係太傳統喎~~ 功課係有d難, 但唔係超辛苦個隻, 不過我可以咁講, 由民幼直上的小朋友都唔係100%函接到民小課程..,,所以都要睇小朋友有冇出外補吓習...

另外, 初初我都以為民生除左地方大之外, 冇乜特別優勢, 但d兩年我就feel到學校同外界關係好close, PR做得好好....

我細仔係民幼, 一個月有3-4次到外參觀, eg 圖書館, 老人中心, pizza hut等等....

小學最近join左中電絞環保活動, 因為佢有地方俾中電絞, 所以地方大都有佢嘅優勢....

唔係間間學校想絞就有得絞...我大仔曾讀過啟思(仲要係未有學卷個時), 學費仲貴, 但外界活動可說係零, 所以小學$3000都係有佢道理~!!

學生多參與dd活動, 對其本身都係好處吖~!!

你咁講, 難道你想入民生??
還是反話??
無論選左邊間, 總有另一間的家長要多謝你架la~ wakakakakaka

原帖由 tt007 於 10-12-1 23:17 發表
坦白講,絕對選KV,不過如果你選民生,會有好多媽媽多謝你

其實間間有學劵的幼稚園課程(中/英) 都比私幼淺,
學費約HKD 500-600左右VS HKD 3500-4000比例, 但都咁多家長報, 想入私幼家長都係想幫小一鋪路, 想小朋友學多D野,中/英 程度比一般好
所以民生唔會深

唔好意思, 我唔同意, 我大仔係啟思讀過, 個時都仲未有學券, 個個月俾3000幾蚊, 我仲試過讀全日, 每月要成5000蚊, 但唔見得識好多中英文, 就係因為咁, 我至轉校......
課程深淺與學費不可掛鉤, 一d關係都冇...
不過有句我一定要講, 香港地如果間間都係深課程 / 淺課程, 咁香港地個個小朋友都係一樣????
總有小朋友跟唔上 /跟得上, 又總有小朋友適合傳統/活動教學....可必要跟住大隊走?!
都係要睇學校與小朋友甲唔甲得黎姐~!

原帖由 PhenixMa 於 10-12-2 18:34 發表
學費約HKD 500-600左右VS HKD 3500-4000比例, 但都咁多家長報, 想入私幼家長都係想幫小一鋪路, 想小朋友學多D野,中/英 程度比一般好
所以民生唔會深 ...

原帖由 PhenixMa 於 10-12-2 18:34 發表
所以民生唔會深 ...

深定淺??我又真係唔係好知?因為無讀過其他學校,無比較...本人就好小回應一d家長問其他學校既野,因為我唔清楚...真係知我先搭訕既!
不過囡囡啱啱讀本英文故仔書名係I Love My Family...內容係:
Hello I am Amy. I Love My Family.
I Love you, Father.
I Love you, Mother.
I Love you, Brother.
I Love you, Sister.
I Love you, Bob.
Amy, We Love you, too.
學校既NET teacher都有教佢地讀(我囡囡話),囡囡會學晒佢地既嘴形讀既...發音我本人就覺得好準lor...

請問你個小朋友係K1 or K2?
原帖由 sllau 於 10-12-3 10:52 發表

深定淺??我又真係唔係好知?因為無讀過其他學校,無比較...本人就好小回應一d家長問其他學校既野,因為我唔清楚...真係知我先搭訕既!
不過囡囡啱啱讀本英文故仔書名係I Love My Family...內容係:
Hello I am Amy. I Lo ...

係K1呀....

ok wor~~~~

一定選一條龍既民生, 詳情o係第二條post講過 (民生vs sc), paste番:
1) 一條龍就算收唔晒, 1st round只有80-90%機會都會俾外來生去爭o個10-20%位大好多好多, 而且有一小部份人可能考到更好既學校唔take offer, 好多waiting 既小朋友最後都入到, 所以成功率一定高好多好多

2) 政府公報過去幾年香港出生率每年平均增加10%, 2005年出生有57,000人; 08年係79,000人, 早幾年出世覺得較容易考到直資/私小 (其實都唔易), 3年後唔同講法 (57,000 vs 79,000, 差不多4成增長但名校學位唔見增加兼且好多已變左小班教學); 我大女只有一間國際私小offer, 黎緊要靠大抽獎&叩門, o個種擔心法實在非筆墨所能形容, 家長可上"小一選校"forum睇睇...

所以一定會選一條龍既學校, 最多K3再博d更好既學校je
‹ 上一主題|下一主題