用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw第一輪面試已完
樓主: phoebecyl
go

yw第一輪面試已完 [複製鏈接]

我們18/9考, 點解我個仔話畫"馬路"嘅? 開始很擔心.

我睇完d家長意見, 我應該係最"law"嗰個, 阿仔死都唔肯入課室, 喊足45分鐘, 無得in , 都唔使去見校長啦

就係咁先至更要去見校長,反正人人都有機會見,要趁機會收復失地。
原帖由 Momo22 於 10-9-21 12:46 發表
我睇完d家長意見, 我應該係最"law"嗰個, 阿仔死都唔肯入課室, 喊足45分鐘, 無得in , 都唔使去見校長啦

我個仔真係吖......我問佢有冇問"風扇壞左咁點"

佢又話好喇喎.....

佢話佢答 "壞左就整返佢"
老師問"你唔識整咁點"
佢答"叫媽咪幫手"
老師問"咁媽咪唔得閒呢"
佢答"叫媽咪停一陣"
老師問"媽咪都係唔識整喎"
佢答"叫媽咪買個新既"

以上都係我引導佢講的, 真係唔知有幾多成係真....

但係我問左好多次, 佢都話冇問英文字. 但佢無端端就讀左篇中文出來, 可能佢咁岩只考中文.

原帖由 appleng 於 21-9-2010 12:01 AM 發表
我仔都係9月4日見, 應該都係畫禮堂, 因為佢有畫番比我睇, 不過當時佢同我講係一個STAGE, 所以佢係STAGE 下面畫了好多CHAIR. 好似睇舞台劇咁.
另外有看圖說故事, 係一隻猫見到一個影, 以為係MONSTER, 所以想用支STICK ...

我仔話有LOGO, LOGO砌好啦,問佢有幾多個細LOGO組合了

我個仔話有問英文字,問之前,個西人仲同佢玩捉手遊戲用英文問。
但冇問"風扇壞左咁點"?
係米每組問題都唔同ga?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-21 13:11 發表
我個仔真係吖......我問佢有冇問"風扇壞左咁點"

佢又話好喇喎.....

佢話佢答 "壞左就整返佢"
老師問"你唔識整咁點"
佢答"叫媽咪幫手"
老師問"咁媽咪唔得閒呢"
佢答"叫媽咪停一陣"
老師問"媽咪都係唔識整喎"
佢答" ...

其實每組問既問題都會唔一樣, 我阿囝話老師有用廣東話及英文問佢問題, 英文都問左成4題, Q1. 問叫咩名,Q2. 俾把間尺佢, 然後問係咩野, Q3 &Q4. 一幅圖晝, 有個mango, 有個lemon, 然後問佢咩野, 並且問佢兩種水果d顏色有咩唔同? 而中文方面, 佢都有講係兔子和紅蘿蔔既問題, 但佢講到一舊舊, 所以都唔知老師問佢咩。

但我阿囝既同學媽咪講, 有問小朋友時事常識題, 好似有邊張咭洩漏資料? 仲有俾奧巴馬張相佢睇, 然後問佢係邊個, 以及佢係邊個國家既總統。
e+小朋友考試真係難, 要過五關斬六障  

唔知點解, 我情願佢考PAPER~!! KAKAKA

好多謝thomasha你既鼓勵, 但老師d分一分都無, 好難呀! 都唔知佢嗰日做物, 之前見另一間學校d型式差唔多, 佢都好開心排隊入課室, 仲玩到唔想走, 都估佢唔到開邊辦

回復 41# gundomwing 的帖子

我估我知點解, 因為我個仔話張畫紙上面已經有D線條,佢地只要on top再加野上去.
佢畫過比我睇, 係好似馬路架,仲有兩支燈咁,  不過佢就話係個STAGE, 所以畫了好多chair.

我覺得學校好厲害呀...其實小朋友一開始入學校就考緊佢觀察力及專注力, 唔知大家仲記唔記得, 排隊等的時候有一個老師在小台上宣佈;入到個HALL亦有副校長在台上係咁講架火車....一切都似係鋪排呢個畫畫題.我朋友個仔就話畫入面個場境係操場...因為佢記得排隊時有人係台上說話...我個仔就應該記得個HALL入面的情況, 所以畫咗好多chair...
感謝主

原帖由 appleng 於 10-9-21 15:36 發表
我估我知點解, 因為我個仔話張畫紙上面已經有D線條,佢地只要on top再加野上去.
佢畫過比我睇, 係好似馬路架,仲有兩支燈咁,  不過佢就話係個STAGE, 所以畫了好多chair.

我覺得學校好厲害呀...其實小朋友一開始入學校 ...
好厲害呀!都聽聞呢個校長唔簡單,估唔到咁勁!雖然我唔係太明白個實地情況,但我知道你意思係學校盡量從微小處觀人,咁確實比齋問academic透徹!如果輸左,都輸得心服口服啦!我侄仔明年考,我仲諗住幫佢收定料,但咁既評核,收左料都好難準備

我想問有無人記得interviews 分數比重(%)?

回復 3# appleng 的帖子

警察要揾精英,  睇嚟要揾 YW 畢業生 !!

回復 50# appleng 的帖子

同我仔講一模一樣,佢畫了好多chair,是3選1,佢選了禮堂,要寫自己個名啦,仲要係入面寫中文寫,佢話有3個中文字佢唔識,我仔認字都好叻,我估個3個字佢未學過,佢話好深,好多筆劃,比佢激死

校長係話事人,佢o既分數應該係最決定性。仲有就係,家長要做小朋友o既榜樣,遇到困難挫折唔可以退縮,反而要加倍努力呀!

建議你o係面試前唔好再提面試o既野,因為咁樣佢會好緊張,唔想入去;o係屋企同佢做d佢最叻同最有信心做得好o既野,等佢開開心心去面試;最好同佢早小小到學校,等佢熟習下環境,o係學校未入去之前同佢玩下d小動作遊戲,好似"小明","何家公雞何家猜",到時咁開心入去見校長,話唔定校長會對佢印象好好呢。
原帖由 Momo22 於 10-9-21 15:29 發表
好多謝thomasha你既鼓勵, 但老師d分一分都無, 好難呀! 都唔知佢嗰日做物, 之前見另一間學校d型式差唔多, 佢都好開心排隊入課室, 仲玩到唔想走, 都估佢唔到開邊辦 ...

原帖由 thomasha 於 10-9-21 16:23 發表
校長係話事人,佢o既分數應該係最決定性。仲有就係,家長要做小朋友o既榜樣,遇到困難挫折唔可以退縮,反而要加倍努力呀!

建議你o係面試前唔好再提面試o既野,因為咁樣佢會好緊張,唔想入去;o係屋企同佢做d佢最叻同最有信心做得 ...
同意你既講法。
題外話,我好欣賞呢度既家長,本來大家係競爭對手,而且話晒都係競爭名校,但你地都放低私心,互相提醒鼓勵,抵讚!話時話,聽聞yw既家長就係比較互相幫助型,唔係死鬥爛鬥型,睇黎你地已經合資格。預祝各位成功!

回復 53# yypapa 的帖子

笑死我 la!!!

醒目開學勳章

回復 11# KimB 的帖子

我見你咁講, 我問阿仔老師有冇比芒果黎問你呀, 佢話冇, 佢話老師問香蕉咩味, 我阿仔答 : 咪香味囉...

回復 53# yypapa 的帖子

我都有同感, 我諗我地啲小朋友有幸入選, 到佢地畢業既時候, 可以入飛虎隊囉...... haha..

我小朋友in 完一出來就話佢攞左幾多分, 仲問我佢合唔合格???? 我問你點解會知自己有幾多分呢???? 佢話睇到老師每科比多少分佢喎?????   我都唔知信唔信佢好.....
‹ 上一主題|下一主題