用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1A 同學仔, 請進
樓主: 金毛B媽
go

2010-1A 同學仔, 請進 [複製鏈接]

榛子,        TelleTelleMom:

家課簿寫完 Eclass 之後應該還有"聖作...", 小囡話唔夠位所以寫上一行, 可能有些小朋友見唔夠位就無寫.

我估老師唔會有時間檢查全班學生的家課簿有沒有抄漏的。

原帖由 榛子 於 10-9-7 20:19 發表
可否列出今天的家課?因為阿仔寫得有點混亂.
另外, 老師會否仔細檢查他們的家課簿? 為何今天他欠交聖作?

醒目開學勳章

聖作係應該無位, 要寫落去簿底.
我囝囝有寫有帶,

但都俾老師寫佢欠交? 攪到我一頭霧水.

第二日就欠交功課, 有無事架?

原帖由 cng 於 10-9-7 23:44 發表
我估老師唔會有時間檢查全班學生的家課簿有沒有抄漏的。

唔係喎, 老師好似有 check 家課簿, 我問阿仔, 仲乜你有 sticker "痴" 左係家課簿呀, 佢答我, " 老師話我寫岩晒呀, 所以咪有 sticker 囉

所以應該老師係有睇佢地家課簿的, 可能剛剛開始返學, 所以有睇下佢地有無寫漏啦
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 Queenie_0012 於 10-9-8 08:17 發表
聖作係應該無位, 要寫落去簿底.
我囝囝有寫有帶,

但都俾老師寫佢欠交? 攪到我一頭霧水.

第二日就欠交功課, 有無事架?

唔駛擔心, 老師話頭一個月欠交功課無野既, 因為是俾少少時間給小朋友適應呢

Hello 金毛B媽:

路過同你打個招呼!希望你小朋友讀得開心!!小朋友适应力好强,加上宣小老师嘅“专业訓練“,应该好快融合宣小大家庭!!

講開寫自修薄,呢様都系初为宣小家長嘅”压力“之一,好彩有BK呢個平台幫手对下功課,因小朋友好易抄漏!!

老师初頭都会幫小朋友对,之后可能叫小朋友同隔离位互对,以免抄漏!!如果老师無叫,不妨教小朋友系臨放学前嘅自修堂和同学仔对下家課册有無抄漏!!好讓他们知道自己的责任,不能成日依赖家长幫手。

Filleul

原帖由 金毛B媽 於 10-9-8 12:00 發表

唔駛擔心, 老師話頭一個月欠交功課無野既, 因為是俾少少時間給小朋友適應呢

原帖由 filleul 於 10-9-8 13:55 發表
Hello 金毛B媽:

路過同你打個招呼!希望你小朋友讀得開心!!小朋友适应力好强,加上宣小老师嘅“专业訓練“,应该好快融合宣小大家庭!!

講開寫自修薄,呢様都系初为宣小家長嘅”压力“之一,好彩有BK呢個平台幫手对下功課,因小朋友 ...

hello filleul

好主意呀, 我就今晚同佢講一講, 叫佢自己同隔離同學對一對先

請問各位明天上甚麼堂及今日的功課?唉......阿仔的自修簿留在學校......昨日留了外套......唉!

今天阿仔的功課簿寫得更加混亂... 每天都要估, 真係很辛苦. 麻煩您們再列出今天的功課.

另外, 阿仔弄失了"工(一)" 的工作紙, 您們可否email 給我?

謝謝!

請幫忙告知明天的上課時間表,要不要穿PE uniform?

[quote]原帖由 TelleTelleMom 於 10-9-8 20:00 發表
請問各位明天上甚麼堂及今日的功課?唉......阿仔的自修簿留在學校......昨日留了外套......唉! [/quote]

[quote]原帖由 TelleTelleMom 於 10-9-8 22:54 發表
請幫忙告知明天的上課時間表,要不要穿PE uniform?

[quote]

明日時間表:

中文,體育,數學,常識(帶第4冊書),英文

TelleTelleMom,

9/9 課堂:
中國語文
體育
數學
常識
Phonics

8/9 功課:
中文:1. 識字工(1)
        2. 26週 p.14, 15 (13/9 交)
        3. 請家長用紅筆對26週p.4,5,14,15
英文: Supp Ex 1 Corr
數學: 作 p.3,4, 改正p.1,2
常識: 明帶常書和習作(第4冊)
其他:1.  IT 明交(一), 16/9 帶「新」上課 及交「新」p.6
        2. 簽家長通訊

原帖由 TelleTelleMom 於 10-9-8 20:00 發表
請問各位明天上甚麼堂及今日的功課?唉......阿仔的自修簿留在學校......昨日留了外套......唉!

榛子,

您PM我您的email address,我email 俾您啦,但會唔會太夜小朋友都睡了做唔到喇。

原帖由 榛子 於 10-9-8 20:21 發表
今天阿仔的功課簿寫得更加混亂... 每天都要估, 真係很辛苦. 麻煩您們再列出今天的功課.

另外, 阿仔弄失了"工(一)" 的工作紙, 您們可否email 給我?

謝謝! ...

VincentKenneth & 彤彤Mum

Thanks!!!

謝謝您回覆. 請看pm.

[quote]原帖由 彤彤Mum 於 10-9-8 23:22 發表
榛子,

您PM我您的email address,我email 俾您啦,但會唔會太夜小朋友都睡了做唔到喇。

各位家長,

您們的小朋友是否在自修堂做功課? 阿仔話他們喜歡看書, 所以不會在校做功課.

My son usually finishes a little at school. So, I don't think he makes use of this self-study period to do homework.

我個仔識個 d 就做左先, 唔識等我返去教佢

不過我唔知佢係自修堂做, 定回家先做

Dear all,

Below are what my son has written today. Please make any amendments if mistakes are found:

Chinese: Jumbled sentences - corrections
              識字工(1) - corrections
              Read the passage on p.25 - 3 times

Eng: GP Corr
        Bring Reading 1A

Maths: WB: P.3-4 - corrections (use blue pen)
                   Complete P.5,6

General Studies: Sign the guidelines
                          Submit the WS (p.1-3) on 21/6

Unfortunately, I cannot find any WS for GP, my son said that it is about punctuation marks(comma and full stop) and the teacher collected it at the end of the lesson. I'm not quite sure whether his information is correct or not.

Please advise.

Cheers

GP WS(1) :昨天堂課- fill in the blanks with "am, is or are".

原帖由 mcdhcpc 於 10-9-9 16:57 發表
Dear all,

Below are what my son has written today. Please make any amendments if mistakes are found:

Chinese: Jumbled sentences - corrections
              識字工(1) - corrections
              Read ...
‹ 上一主題|下一主題