用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家有無實用的書包推介?
樓主: shirleyyu
go

請問大家有無實用的書包推介? [複製鏈接]

原帖由 babytai 於 10-8-6 23:35 發表
今日行過一田...都放左好多書包出黎啦..
玩具部有spi...(已經有9折啦)...另外仲有lego..同 chiropak...(係買男女裝中間d走廊位)..不過個人認為都唔太輕..好似仲重過spi....最輕係lego個款

另外...玩具反斗 ...

今日見到一田(大埔店, 即前吉之島二樓),
4S賣299; SPI減100元再七折, 佢話沙田店無此優惠

PS: 現在小學生書包搬左去KFC出面展覽場(至6/9), 中學生書包如Podia, Nike, OUTDOOR等維持在舊吉之島外.

愛收集舊書包、背囊的傻人

路過插嘴 ...

我諗買背囊做書包,首先要睇返個背囊係唔係設計嚟當書包用,响負重時起唔起到保護及「減磅」功能,有啲背囊重啲(多3-400克),可能係多咗護脊板(硬膠板或鋁板)之類,所以唔好單單著眼於個背囊有幾輕(當然有同樣功能就愈輕愈好);其次要考慮間隔方面是否夠方便。

買小朋友書包,本人無對任何牌子有情意結,只要係好,我又負擔到便無問題。我大囡小學
P1-P2 係用羅羅屋,但 P2 開始已經唔夠位放,同埋日本書包有塊 'com',攞及放書無咁方便;P3-P5 係用 chiropak,P5-S1 用 tumi (依個已經唔完全附合上述我嘅要求,但係已經唔到我幫佢安排)。

細囡九月上小一,我幫佢準備咗一個戶外用品牌子嘅舊型號背囊(本身係設計做書包的),重940克!

原帖由 jessc 於 10-8-19 12:49 發表

今日見到一田(大埔店, 即前壴之島二樓),
4S賣299; SPI減100元再七折, 佢話沙田店無此優惠

吓...咁佢個度真係應該平d喎...我今日都經過一田(沙田)
開學文具展....我個spi..都要$369(我買時都係)...咩都有..不過我已經咩都買哂...所以今日經過都淨係幫亞囡買左幾年底衫咋

我前天都買咗個zeven書包,本身仔仔用緊CHIROPAK護脊書包,但係好重,我幫佢拎書包都覺得重,仔仔都話重,所以決定買zeven書包,不過間間鋪得返一個款.

我昨日買了兩個sario,好似晤太重,但當然無seven禁輕,小一用咗seven,因買米白色,所以洗極都覺得污joe,最終忍晤住買過新嘅,想轉吓,sario啲書包外型最吸引,所以試吓囉,但壽命應該晤長

Hi irhk,

請問妳買咗邊款戶外用品牌子嘅舊型號背囊(本身係設計做書包的)俾囡囡呀 !
因為我都想買俾囡囡呀 ! Many Thanks !

原帖由 irhk 於 10-8-20 18:13 發表
路過插嘴 ...

我諗買背囊做書包,首先要睇返個背囊係唔係設計嚟當書包用,响負重時起唔起到保護及「減磅」功能,有啲背囊重啲(多3-400克),可能係多咗護脊板(硬膠板或鋁板)之類,所以唔好單單著眼於個背囊有幾輕(當然有同樣功 ...

未必, 我小朋友的sario用了3年也很好.

原帖由 mietwins 於 10-8-31 20:15 發表
我昨日買了兩個sario,好似晤太重,但當然無seven禁輕,小一用咗seven,因買米白色,所以洗極都覺得污joe,最終忍晤住買過新嘅,想轉吓,sario啲書包外型最吸引,所以試吓囉,但壽命應該晤長 ...
‹ 上一主題|下一主題