用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 請問K3 SRL KG 既小朋友, 有幾多20分入到SRL 小學呀! ...
樓主: QOOGIRLZOE
go

請問K3 SRL KG 既小朋友, 有幾多20分入到SRL 小學呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 rainrain613 於 20-5-2010 16:56 發表
想問一吓15分是如何計出來? Thanks

乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位

佔學校小一學額不少於20%

若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

三.父/母為該小學的校董 (20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚ (5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 * (5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

請問K3 SRL KG 既小朋友, 有幾多20分入到SRL 小學呀!

有冇人知上星期六大抽獎,有幾多人咁好彩抽中入"聖羅撒小學"呀?好緊張呀!因出年輪到小女讀小一!現在已經好擔心和煩惱了!

原帖由 wwting 於 10-6-9 19:28 發表
有冇人知上星期六大抽獎,有幾多人咁好彩抽中入"聖羅撒小學"呀?好緊張呀!因出年輪到小女讀小一!現在已經好擔心和煩惱了!mouth:" />

其實無需要咁早就擔心和煩惱啦! 我明白作為父母一定希望女兒能夠入到自己所想入讀的學校o  我是過來人亦明白你的心情o 但講明是大抽獎, 這真的要說運數 o 在第一輪抽到當然是最perfect  o 若在第一輪不幸抽唔中的話, 那第二輪想拈大機會的話必然是同區34區入紙, 因34區大部份家長都是心宜協恩多過st. rose, 如果你是希望女兒入聖羅撒小學的話則機會較高o  同時, 聖羅撒小學必須要家長在頭一, 二輪填表時要選聖羅撒第一才會在日後, 如你有需要叩門時才會考慮你的申請即有機會interview (08 - 09 年度資料, 但不知道現在是否過時了 :time: )o 總之, train 好女兒, 必要時再作戰 , I mean 叩門.  Take it easy 啦 :loveliness: o

no worry. if you have 20 marks, you have a lot of choice to win in first round.

原帖由 wwting 於 10-6-9 19:28 發表
有冇人知上星期六大抽獎,有幾多人咁好彩抽中入"聖羅撒小學"呀?好緊張呀!因出年輪到小女讀小一!現在已經好擔心和煩惱了!mouth:" />

各家長你們,
我女兒今年k3, 不是srl kg 學生
家住34, 有20分, 明天入紙希望自行收生入到聖羅撒小學

請問你們有女兒讀緊聖羅撒小學的,多唔多功課默書?

原帖由 wongkaka 於 10-9-24 00:05 發表
各家長你們,
我女兒今年k3, 不是srl kg 學生
家住34, 有20分, 明天入紙希望自行收生入到聖羅撒小學

請問你們有女兒讀緊聖羅撒小學的,多唔多功課默書? ...
照計你有20分在手, 其實都很大機會入, 由於家住34區要選女校的家長, 大多會搏協x排行首選o 就算你今次唔好彩抽唔中, 下一次大抽獎機會率仍高o 因選了協x(女校)在第一輪排頭位住34區家長, 若今次失敗的話, 大多數在第二輪大抽獎都是繼續選協x為首選o
如你小朋友不是SRL kg 學生, 能否告知現讀那所kg?

呀Bow ,
多謝你的鼓勵! 我的女兒讀救世軍卜凱賽琳
今早交左表, 排第4....一身鬆哂!!!
我見今日好似好多SRL KG的家長, 唔感抱太大期望, 一切交給天主安排

邊位今早排第1&2的媽咪? 我地可以相認下, 希望大家都成功啦!

原帖由 呀Bow 於 10-9-24 10:55 發表
照計你有20分在手, 其實都很大機會入, 由於家住34區要選女校的家長, 大多會搏協x排行首選o 就算你今次唔好彩抽唔中, 下一次大抽獎機會率仍高o 因選了協x(女校)在第一輪排頭位住34區家長, 若今次失敗的話, 大多數在第 ...

原帖由 wongkaka 於 10-9-24 11:39 發表
呀Bow ,
多謝你的鼓勵! 我的女兒讀救世軍卜凱賽琳
今早交左表, 排第4....一身鬆哂!!!
我見今日好似好多SRL KG的家長, 唔感抱太大期望, 一切交給天主安排

邊位今早排第1&2的媽咪? 我地可以相認下, 希望大家都成功啦 ...
如這所學校是你心儀的 + 適合你小朋友入讀的, 祝你好運o

祝大家無論是選聖羅撒或是不是, 都能如願以償.

原帖由 呀Bow 於 10-9-24 12:48 發表
如這所學校是你心儀的 + 適合你小朋友入讀的, 祝你好運o
‹ 上一主題|下一主題