用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果你遇到這樣的班主任
樓主: happyla
go

如果你遇到這樣的班主任 [複製鏈接]

在我看來,這老師不似難相處,相信可以坦誠以對,甚至笑着叫他不用在小朋友面前提自己的大名,因為人怕出名豬怕肥,用類似方法提醒他.

可能我未遇過非常教師,比較天真

總覺得大家是可以交心,同為學校及小朋友做點事的.

quote]原帖由 happyla 於 09-10-20 12:07 發表

都是的!總之現今的家長真的不易當了!!! 
所以我都沒有再去找老師啦!仲有漫長的小學路要行,總之如果進度真的太慢,我會出聲的,其實都只不過在這裡同大家"申"吓 ! ... [/quote]

回覆 2# G-Ma 的文章

同意! 其實學校係小社會, 老師就等於老闆, 有時候我們都會遇到不好的老闆, 就當這是給小朋友的一些經歷, 我們冇可能幫他擋去所有困難, 他早日遇到一些難相處, 難應付的情況, 以後在社會便更懂得保護自己! 其實我們小時候, 老師更惡, 更專橫, 但我相信大部份同學都沒有因而有心理障礙, 這只在乎大人怎去向小朋友分析這事, 凡是兩面看, 你大可告訴小朋友, 有惡老師, 你便要乖一點, 如你小朋友是乖的, 那你便告訴他, 這樣你上堂時便不好被頑皮同學攪!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 WowWow 於 09-10-20 12:57 發表
同意! 其實學校係小社會, 老師就等於老闆, 有時候我們都會遇到不好的老闆, 就當這是給小朋友的一些經歷, 我們冇可能幫他擋去所有困難, 他早日遇到一些難相處, 難應付的情況, 以後在社會便更懂得保護自己! 其實我們小 ...

我當然明有時有d問題是他們自己去解決,我都同佢說如果你唔鐘意這老師,你便更加要做好自己,令她沒有機會去鬧你。 不過我見過班主任兩次,她真的太年青,唔夠經驗,家長會時都是"震震吓"的.說自己不會鬧學生, 開眼說謊話,我當然唔信,令我覺得找她說也沒用的。

原帖由 happyla 於 09-10-20 15:14 發表

我當然明有時有d問題是他們自己去解決,我都同佢說如果你唔鐘意這老師,你便更加要做好自己,令她沒有機會去鬧你。 不過我見過班主任兩次,她真的太年青,唔夠經驗,家長會時都是"震震吓"的.說自己不會鬧學生, 開眼說謊 ...

我都相信年青的老師,接受左新的教學,會用不鬧的方法教,至於四十幾歲個 d,唔鬧就會唔適教細路,因為見得多。

回覆 1# happyla 的文章

我唔知同你點講,或者話我真係有會心微笑甚至和两個大囡大笑起嚟,

事緣我經常做的五件事:

1.每當囡囡向作我出承諾......唔該白紙黑字寫一寫,信你唔過,

2.當衫褲鞋襪未歸位嘅時候......咪當我  " 工人 " 唔該自己
跟返,

3.我家有個慢三拍,佢間唔中發作嘅時候......蕃薯會會長,仲未捨得御任咩,霸住個位咁耐,好心讓比某某坐啦,

4.激得我興興地嘅時候......你係咪想死呀,信唔信我.....

(1至4項過程大家都嘻皮笑臉,談笑自若,但係冇人會當耳邊風)

5.我D囡好清楚我嘅脾性,就算公開場合,如果踩到底綫,我嘅眼神警告佢捉唔住,我唔會顧面子而遲D教,最多比次機會溫柔D,但冇下次(呢樣返而唔講得笑).

唔知係咪已成習慣,我哋唔會在意字眼,嘻嘻哈哈又過一日,對事嘛,又或者我哋草根卦?

所以,我唔會因為老師嘅對話有大反應,相對我做嘅係小兒科,而且我估老師嘅語氣應該唔係好重,

加上我對屢欠功課嘅行為都好反感,如果唔係怕有輿論壓力,我諗我會罰學生企出門口添,做學生連功課都欠,返歸啦.

ps 我哋一家相處融洽,正常,唔覺有嘜傷害,更唔會有身心折磨呢回事.

原帖由 jamesbond007 於 09-10-21 00:02 發表
Quote:
1)一開學就對小朋友說"你們小朋友所講的說話都是信不過"有什麼叫父母寫在手冊
2) 你們的父母沒有請我做"妹仔",所有通告的回條及收劇都要分別撕出來的.
3) 幫小朋友改花名有兩個唔交功課的同學"壞蛋一號同二號 ...

Annabellalaw 於 09-10-21 02:09 發表

ANNABELLALAW,

我與我的小朋友相處大致都跟你差不多.
放閞懷抱, 平常心.  不代表唔認真及求其.
同一件事, 有些人聽起來會覺得很嬲, 有些人會好平靜.所以我好明白你說"爛GAG"的比喻.  我認同你喎!!

我估是因為年輕老師太執著&動惱, 可能身邊很多長輩都是這樣的, 他才會言語有些不顧小朋友感受.

這社會有很多這類的人(大人,小朋友都有), 講粗人, 粗魯, 說話沒禮貌.. 我們保護小朋友只可以盡量對這些人疏遠, 但可以如何遠離呢??

大千世界, 小朋友要面對很多很多挫折, 如其去保護他們, 去塞一大堆道理予小朋友, 不如教他如何面對現時的社會縮影(學校)???

對著這些負能量, 我們是否應做好自己, 去教導小朋友哪時是對, 哪些是錯?? 這是實戰的一課, 不是比做一大堆常識題好得多嗎??

我會與小朋友說, 媽媽會體諒依位老師, 同佢去分析老師這樣說話是否不對?? 但為何老師會咁嬲呢???   

當事情未可改變時, 只可以心態調整.
"爛GAG說話不是認同老師做法, 只是在逆景中令自己心裡好過些."

大家都可以拿自己的經驗來討論吓的.在囡囡漫長的小學生涯裡,媽咪經歷唔少囡囡在校的趣事/不快事等,但每當事件發生後,囡囡會很快忘記,不當是什麼事情看待,反之,媽咪每當事情發生前後,都會很不開心,比囡囡還激氣,但這幾年間,媽咪開始學懂"放心",試著放手(當然啦!都是試緊!),學校和同學相處,囡囡真係...比媽咪更釋懷,她會呻,但不會記仇,時間耐些,還不記得同學曾經傷害她;媽咪知道往後的日子,為囡囡担心的事多的是,希望大家一起學習,不要小看小朋友的EQ,他們比我們想像中更高!

原帖由 jamesbond007 於 09-10-21 00:02 發表
Quote:
1)一開學就對小朋友說"你們小朋友所講的說話都是信不過"有什麼叫父母寫在手冊
2) 你們的父母沒有請我做"妹仔",所有通告的回條及收劇都要分別撕出來的.
3) 幫小朋友改花名有兩個唔交功課的同學"壞蛋一號同二號 ...

在這社會, 有時不免會對著很多無理指控, 我們大人都須要調節. (EQ)
小朋友都是, 當對著不公平的對待時, 要學會去整理自己心態.  學校不只是只有這位老師.

記得小時候(20年前), 有位老師很嚴, 很惡, 講說話很過份.
她曾對一位單親同學說" 有爺生沒"那"教". 說話刻薄....
當時所有同學都聽到, 都會紛紛說這位老師不好, 其他老師都知道這位老一輩老師做法不當, 不認同.
不要小看小朋友的分析力, 他們有足夠能力去抵禦&分辦這些事情的.

當然地, 都希望依位老師會反思自己啦!!

Quote:

我都同的感受一樣,我沒有想同老師抗行,只是認為這些言詞同行為不是為人師表的應有的.  小朋友可能在其他地方都有機會遇上,但我絕對唔想是出自老師的口 !

"1)一開學就對小朋友說"你們小朋友所講的說話都是信不過"有什麼叫父母寫在手冊
3) 幫小朋友改花名有兩個唔交功課的同學"壞蛋一號同二號 "

其實呢幾句說話講真除左 (1)係激少少, 其他(2)同(3)都只係講事實je, 成日無交功課一定係小朋友唔啱, 叫"壞蛋一號同二號" 都唔算好過份.

我囡囡既跳舞老師好惡好惡, 但小朋友點樣比佢鬧都要繼續跳,  因為佢地知道呢個老師教得好好, 惡只係想佢地做得更好.  上堂如果做得唔好同傾計, 老師會用黑膠紙打一個"x"係塊面, 有一次我去接囡囡見佢塊面有兩個"x", 我都好唔開心, 都諗"唔係呀, 宜家仲用d咁既方法?"  個囡放學眼紅紅想喊, 返到屋企我試探佢不如唔好跳啦, 佢話唔得, 聽日做好d就無事, 下次佢會小心d.  有時有壓力小朋友先會成長, 先會正視件事.

Quote:

原帖由 jamesbond007 於 09-10-21 13:00 發表

你的想法也是我的想法, 明白世界不是大同, 但這種行為不應出自老師., 我只用詞語形容了老師的行為. 為何會引起好像很多的反應?

因為你寫憤怒, 其他人便想你釋懷囉.  沒惡意的, 不要見怪!!

黃巴士

回覆 12# happyla 的文章

其實我囡也曾遇過這種老師, 當時我心裏也有不高興, 但大前提是我希望她可以愉快上學(因我仍覺得學校很好, 只是這次不好彩, 遇到沒有經驗的老師)所以我的做法是不要加深她對老師的不滿, 如果小朋友知道父母也對老師有不滿, 小朋友便更不服老師, 影響學習) 所以我是盡量鼓勵她做好自己,令老師喜歡! (相信所有老師都會喜歡乖巧, 安靜,留心上課的同學) 希望你的小朋友下年好彩, 會遇到好老師喇!  p.s. 我女兒在下學期時,已開始喜歡那位老師!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

黄巴士真明白我,我真的是因為你文中有 "憤怒 " 字眼,所以我捱着睏來回應你的,當時是零晨2時.

我不懂打字,用手寫板逐隻字逐隻字回應你的,你會不會感動?

我們大家都很愛小朋友,幼吾幼以及人之幼的心毫無置疑,

在我而言,正因為愛小朋友,我會先從體諒老師的角度出發,盡可能的去配合老師,調息予盾,再看小朋友是否真的不能招架,不能自理,否則,我會選擇放手,靜觀其變.

會着緊小朋友的老師,總比  " 你有你玩耍,我有我講書,夠鐘就走人  " 的老師好 ,當你遇到此等老師,你還可以做什麽?

到最後,只要心有所想,心有所問,何不坦誠面向老師?只要不是存着  " 你高我低  " 或  " 我高你低  " 的畸型觀念,一般都是完滿結局的,人心肉做,不難解決.

原帖由 jamesbond007 於 09-10-21 13:00 發表

你的想法也是我的想法, 明白世界不是大同, 但這種行為不應出自老師., 我只用詞語形容了老師的行為. 為何會引起好像很多的反應?

annabellalaw,

我同意, 有老師仲肯花時間話你教你某程度上都已經算唔錯, 宜家好多老師都係求求其其又一日, 少做少錯, 免得過都唔會去得罪d家長.

我c6成日有d陰謀論, 話有d老師都費事教好d學生, 免得佢地將來同佢地自己d仔女競爭.  可能呢個想法就極端左d, 不過宜家好多老師都真係無咩熱誠.

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-22 00:21 發表
黄巴士真明白我,我真的是因為你文中有 "憤怒 " 字眼,所以我捱着睏來回應你的,當時是零晨2時.

我不懂打字,用手寫板逐隻字逐隻字回應你的,你會不會感動?

我們大家都很愛小朋友,幼吾幼以及人之幼的心毫無置疑, ...

聽講D有  heart  嘅老師做到心淡

你又咁夜?

原帖由 G-Ma 於 09-10-22 00:39 發表
annabellalaw,

我同意, 有老師仲肯花時間話你教你某程度上都已經算唔錯, 宜家好多老師都係求求其其又一日, 少做少錯, 免得過都唔會去得罪d家長.

我c6成日有d陰謀論, 話有d老師都費事教好d學生, 免得佢地將來同佢地 ...

‹ 上一主題|下一主題