用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 asinai 於 09-9-3 11:13 發表
hi, fp,

so early ah!   我地 mid-term test 都係11月 ja....so now剛開學還輕鬆 lei! .....不過ah女話今日老師會俾一份手信佢地.....就係 maths 小測! .....好彩 lei 樣 no need do revision ge!

bt ...

hi, asinai,

不是一向訓練有数,最驚已溫習好,但結果唔夠人好,因他是band 1中至尾成績,真是一分都不能少,
囝囝剛剛放學,好似有少少燒,98度幾,好驚, 要同佢see doctor 喇!

So many P6 kids here.
My son will have test in mid October and exam in end November.

原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:41 發表
唉! 我女下個月即十月中又測驗喇, X'mas 前考試 !

hi hi,
今年時問肯定過得快,仔女忙測/考,家長忙揾學校!阿囡10月尾考呈分,佢係邊緣人(band1尾band2頭),真係要努力加油la!

遲晒大到添!

今年是我家大少小學生涯的最後一年, 除了呈分這件大事外, 地已經係大個仔/大個女了, 就算我們樣不捨都要接受成長與及步入春期的事實, 各家長互勵互勉呀!
原帖由 fp 於 09-9-3 15:04 發表

囝囝剛剛放學,好似有少少燒,98度幾,好驚, 要同佢see doctor 喇! ...

fp,
我仔今日放學都講我知佢有一個低年級同學確診咗 真唔希望一開學又停過課呀!

我大少都係着39號啦, 唔明點解宜家啲細路隻腳大得咁快嘅? 我仔First Term Exam係26/11.
原帖由 cherrynequ 於 09-9-3 13:53 發表
我阿仔開學都要著 39號鞋了, 成隻船咁, 佢 P.5 下學期先在 DR. KONG 買對 38號, 果時都預鬆左 D, 無諗過咁快又要買.
昨晚先睇過阿仔 CALENDER, 11月頭 TEST, 12月頭就呈分, 好緊張呀....

...

我個仔要著41-3/4號波鞋, 超大隻呀!  但呀細囡都不弱, 要著35號波鞋, 但佢P.1咋!

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-3 17:20 發表
我大少都係着39號啦, 唔明點解宜家啲細路隻腳大得咁快嘅?mouth:" /> 我仔First Term Exam係26/11.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

A/C張相係二女兒架...佢現在就黎高過家姐啦...
而家唔算犀利明年細女返埋幼稚園...再加多一set...
通告會陸續有來...起碼去到九月中...

原帖由 asinai 於 09-9-3 08:10 發表
morning all!

mandy0203,

你女兒看來並不細粒呢!

你好犀利.....簽3 sets 通告!  我兩個都手軟了!

佢沒事嘛?希望佢快d好番啦...

hi, asinai,

不是一向訓練有数,最驚已溫習好,但結果唔夠人好,因他是band 1中至尾成績,真是一分都不能少,
囝囝剛剛放學,好似有少少燒,98度幾,好驚, 要同佢see doctor 喇! ...

回覆 32# Heidi媽 的文章

heid 媽,你就好啦個女這麼高。我個女140 都無呀!好羨慕你呀。

x'mas 前 exam mic 好 lor!  我女望左5年, 終於今年有個 merry christmas la (subject to 呈分 keep 到 la)....不過我christmas holiday 還是要溫書! .....cos, 細仔 g 后重要考 ga ma!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-3 11:41 發表
唉! 我女下個月即十月中又測驗喇, X'mas 前考試 !

wa,  大家d小朋友 ge 腳都有番 gum 上下 wor!....我女是 size 34, 總算 in proportion to 佢 ge 高度 = short!  ha....

fp,

你仔仔 dim ah?  hope he'll recover soon!

我女果班都有人 fever, 頭兩日冇返學 ah!

另呈分, 那真係要一分不可少.  希望你仔仔 keep 到 band 1 中!   一齊努力!

hi, asinai,

冇計 la.....好在你大女不是自動自覺嗎!  加油!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:05 發表
唉! 都唔係咁好, 因為呀女測/考又係完全同細仔的日子一樣, 慘 + 死 !

原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 09:43 發表
無事麻, 希望你仔仔快些好番.

多謝各位關心,昨天已經看了醫生,曾經燒到101度,醫生話係感冒,今天無返學,佢話係昨天小息時開始覺得暈.各位媽咪記住提醒小朋友在學校要小心細菌呀!
‹ 上一主題|下一主題