用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我估一直停課至九月 !
樓主: beywat496
go

我估一直停課至九月 ! [複製鏈接]

要呢個政府修定錯誤決定, 難矣! 停課前己知H1N1流感的威力和一般流感差不多, 亦未爆發, 但仍決定定課。如今H1N1流感開始遍地開花, 怎麼復課?

其實, 政府公佈的數字只是冰山一角。大多數流感者只會看私家醫生, 更不會做測試。如所有流感者都作測試, H1N1流感個案說不定會大升。

一如所料, 幼園、小學己決定提早於暑假了。

提早放暑假!?!?!

那暑假怎麼辦?
暑期活動是參加,還是不參加?

如果不宜參加暑期活動,可會管制公營,私營機構.齊齊不辦暑期活動?補習社是否該受管制,必須停課?
已報名的暑期班是否要退款?

這個暑假一定能在九月前結束?
新學年一定可以九月開學?

小五的還溫不溫書?
未畢業的算不算已畢業?

原帖由 echan767 於 09-6-18 17:35 發表
要呢個政府修定錯誤決定, 難矣! 停課前己知H1N1流感的威力和一般流感差不多, 亦未爆發, 但仍決定定課。如今H1N1流感開始遍地開花, 怎麼復課?

其實, 政府公佈的數字只是冰山一角。大多數流感者只會看私家醫生, 更不 ...

最新消息, 還未正式宣佈幼園、小學不復課。

期望政府能夠認清實況.
在緩疫,防疫的同時,容讓學校做該做的事.

原帖由 echan767 於 09-6-18 18:06 發表
最新消息, 還未正式宣佈幼園、小學不復課。

回覆 44# pc9 的文章

贊成!

其實是否有點驚弓之鳥呢?既然有藥醫,有些人又會不藥而癒,那就繼續做好衞生工作就是了,學生也應回到自己的崗位上。

今朝有醫生在電台說,h1n1變種的風險有幾大仍未能確定,而任何一種病毒都會有變種的可能性,那難道我們就繼續匿係屋企,一直停課下去就行嗎?只要我們繼續做好衞生工作就是了,還有甚麼方法?逃避就可行嗎?避完這兩個月就擔保九月天下太平,可以復課了嗎?我敢寫包單日日都會有本地確診個案,那九月肯定不用開學,不如以後全民改為home-schooling仲好。

我贊成學校自決,讓未完成考試的學生分批返校完成餘下的考試,也可讓畢業禮進行(畢竟也只是數小時的儀式吧了,只要學生戴好口罩便行了)。我見現在補習社也人來人往,不知幾熱閙,那又有甚麼分別呢?

真的希望政府好好計劃一下,不要一刀切不准學校進行任何活動(聽說有些連插班試也不敢進行,難道會有幾百人考插班試嗎?都不知根據何種理據?)。

非常讚賞你的意見.復課.
原帖由 chitchatmommy 於 09-6-18 22:56 發表
贊成!

其實是否有點驚弓之鳥呢?既然有藥醫,有些人又會不藥而癒,那就繼續做好衞生工作就是了,學生也應回到自己的崗位上。

今朝有醫生在電台說,h1n1變種的風險有幾大仍未能確定,而任何一種病毒都會有變種的可能性,那 ...

Totally Agree! 我有親戚朋友向美國和加拿大﹐當地的H1N1比香港更加嚴重﹐但他們話原全無香港禁誇張﹐無人戴Mask, 人人都如常生活﹐返工返學﹐去gathering等等。我覺得香港今次有點兒反應過大啦﹗

我小朋友August第一次返學(N1), 希望可以如常返學 (因已交晒學費)。

其實豬流感由發現初至今已有個多月時間, 一真至今病發嚴重性只和一般流感相若。雖云病毒有機會變種, 但任何病菌其實皆有變種可能。那班日日在鏡頭前神急凝重, 驚死你班蟻民唔知驚的大人們是否應以平常流感的措施應對之。如傳染性強和在學校間爆發, 便繼續停課。否則便應盡早復課, 讓學子回復正常生活。

Agreed.

原帖由 echan767 於 09-6-19 00:41 發表
其實豬流感由發現初至今已有個多月時間, 一真至今病發嚴重性只和一般流感相若。雖云病毒有機會變種, 但任何病菌其實皆有變種可能。那班日日在鏡頭前神急凝重, 驚死你班蟻民唔知驚的大人們是否應以平常流感的措施應對 ...

非常認同.

原帖由 echan767 於 09-6-19 00:41 發表
其實豬流感由發現初至今已有個多月時間, 一真至今病發嚴重性只和一般流感相若。雖云病毒有機會變種, 但任何病菌其實皆有變種可能。那班日日在鏡頭前神急凝重, 驚死你班蟻民唔知驚的大人們是否應以平常流感的措施應對 ...

我睇電視講: 小六學生係最希望有畢業禮的, 佢地2003年K3時因為SARS 無咗人生第一個畢業禮, 依家2009年又因為豬流感, 可能無埋個小學畢業禮....

我聽到都覺得唔開心.....

復課好 復課外活動,回復正常的生活。

依家只係放咗1個禮拜, 已經放到啲小朋友痴痴地...
希望快啲可以回復正常啦...

回覆 1# kakaloklok 的文章

我個仔整天都在家, 看DVD, 上網打機, 奶奶又怕帶佢出街, 唉! 好煩呀!

Totally agree all of you.  每天都有新增個案, 唔通以後唔駛返學咩! 難道要過咗幾個月再無新增個案才正常返學呀!   現在咁多個案都與普通感冒無分別, 又有藥醫, 你要啲細佬無學返, 佢地也會嚷住要出街玩!  香港啲個案都無病變而引起其他病, 為何今次會咁大驚小怪, 小題大作!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都覺得應該回復正常既生活,今日報紙仲話,感染豬流感既人可以唔使入院,係屋企自我隔離,咁咪同患左感冒一樣,睇左醫生食左藥,係屋企好好休息....

政府點解要等到23/6先通知,好明顯係想睇定D,因為復課既聲音都好大,而當初對病毒既認知唔多(維景事件一例),到而家知道病毒屬溫和,所以咪拖到23/6先講囉.....

我都覺得政府小題大作,其他國家都冇咁緊張,而我地就....

有D家長會話健康最緊要,係,健康係最緊要,之但係,你係得呢個地球村生活,好多病毒係我地避唔到既,唔通我地要一路咁避落去,一有小小風吹草動,咁我地就避左係屋企,咁係咪有D那個呢.....

不過, 政府呢幾日都只係中講中學是否提早暑假要再觀察, 幼、小就隻字不提, 睇黎都係已有既定決定, 幼、小繼續停課, 中學如常上課。各位幼、小家長都係疊埋心水, 看看如何恊助小朋友渡過這個漫長的暑假吧!

停課唔緊要, 我安排了7月至8月之課外活動, 怕又取消.

me...2
原帖由 wch1224 於 20-6-2009 12:34 PM 發表
停課唔緊要, 我安排了7月至8月之課外活動, 怕又取消.

但h1n1不致命,就如一般流感.
如繼續停課,小朋友是否要回校取回課室內之物品?(還要取暑期功課)
如果一直停課,不參加暑期班,小朋友真的會很心散....
‹ 上一主題|下一主題