用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08/09小一(1B)家長請進
樓主: codi
go

08/09小一(1B)家長請進 [複製鏈接]

各1B家長,(Shirley, Anita & Adrian 媽)

Sorry, 我只能在office hours 偷雞上網跟你們chat,回到家我根本冇機會上網,另外我是first time 上babykingdom,有點電腦白痴
不知什麼是pm,不知怎樣做。
其實,可以的話,想跟你們電聯。
記得下個月有一日是護脊講座,有冇家長參加,到時可以認識。

Codi

Dear 1B parents,

You may check the schol link, updated events- P.1 Mass leture. There are some photos about the boys.

原帖由 codi 於 08-10-24 09:32 發表
各1B家長,(Shirley, Anita & Adrian 媽)

Sorry, 我只能在office hours 偷雞上網跟你們chat,回到家我根本冇機會上網,另外我是first time 上babykingdom,有點電腦白痴
不知什麼是pm,不知怎樣做。
其實,可以的話,想跟你們電 ...

Codi, don't mind, 你和我們chat已很開心了, 我有時都會在office 上綱看各媽咪留言, 但多數在home才留言,因太bussy in office.我都是first time 上babykingdom, 見有些媽咪留言附加so cute icon, 我都想加, 但不意識.
pm 我識, means私人訊識,  that "private message" means only for you , public can't read it. In yr a/c, have "私人訊息" you click it and then can read yr PM. ^____^

ShirleyB

Codi, 忘記說護脊講座那天我沒有時間, 所以不能去,如果你想電聯, 我可以pm我的電話no.給你or you PM yr no for me.

ShirleyB

各1B家長,

請問家課册,11 & 12. dict..什麼,因為仔仔抄不到. Thanks !!

ShirleyB

ShirleyB:
仔仔有無事呀?
進進昨天回來的樣也很嚇人,又黑又倦,我也以為他病倒,
估唔到一個學校旅行會令佢地咁倦!
可能無左我地呢位呀四媽咪在身邊服待,自已又唔識照顧自已,所以攪成咁!

原帖由 進進媽 於 08-10-25 20:42 發表
ShirleyB:
仔仔有無事呀?
進進昨天回來的樣也很嚇人,又黑又倦,我也以為他病倒,
估唔到一個學校旅行會令佢地咁倦!
可能無左我地呢位呀四媽咪在身邊服待,自已又唔識照顧自已,所以攪成咁! ...

進進媽, 仔仔感冒了,doctor said"曬傷了,令他缺水,今日他好倦,見他様子好冇心機,看完doctor要立即回家,平日他一定要去街.是的平日我們太照顧他們,不過我的仔仔太易sick.不過他說玩得很開心,完全忘記食野.

ShirleyB

ShirleyB:
玩到忘記食
咁佢又真係玩得幾開心woo~~
唉!!我就是知道個仔唔識照顧自已,
前一晚巳開始提佢記得咩咩.....
記得咩咩....到第二朝又提,直情係煩果種,
你知啦!!!小朋友唔提又真係唔上心,但有時也會覺得自已煩.

原帖由 進進媽 於 08-10-26 14:51 發表
ShirleyB:
玩到忘記食
咁佢又真係玩得幾開心woo~~
唉!!我就是知道個仔唔識照顧自已,
前一晚巳開始提佢記得咩咩.....
記得咩咩....到第二朝又提,直情係煩果種,
你知啦!!!小朋友唔提又真係唔上心,但有 ...
\

進進媽,我有時都越來越feel到自己好煩躁,尢其幫他Dict時,因他時時都很易忘記,有時爸爸都說"不要太躁",所以現在時時remind 自己relax.

ShirleyB

ShirleyB:

我個囝都係話5記得食嘢, 兩個包及4隻雞翼都無掂過, 不過水就話攜帶5夠, 即使飲了一樽水及一包維x奶, 仲要問老師借水飲tim...

11. 28/10 E. Dict
12. 6/11中默p.58詞語,p.64 課文, 部首 水, 女.

希望他無抄錯啦 !

原帖由 Adrian媽媽 於 08-10-26 21:15 發表
ShirleyB:

我個囝都係話5記得食嘢, 兩個包及4隻雞翼都無掂過, 不過水就話攜帶5夠, 即使飲了一樽水及一包維x奶, 仲要問老師借水飲tim...

11. 28/10 E. Dict
12. 6/11中默p.58詞語,p.64 課文, 部首 水, 女.

希望他 ...

Adrian媽媽,Thanks yr information ^____^

ShirleyB

ShirleyB:
你說的對,和小朋友溫習真的不要太躁,會嚇親他.
如果小朋友溫極唔識,我會原諒他,因每小朋友資質有別,
有些會難入腦,要多用時間和心機.
但我會看的便是他的學習態度,如我巳很用心幫他溫習,
反而他的態度散慢,我便會教訓他,因我也是working mami,一天工作回家巳很倦,連休息也沒有便替他溫習,但他不懂珍惜媽咪的苦心,這樣我便會教訓他,我希望他明白幸福不是必然,希望他珍惜學習的機會.
不過,這只是我單方面的想法,有時他也怪我惡

請問有無人知本故事書的E. Reading點交 ? 又話1123交, 無閱讀報告嘅 ? 怎樣交法呢 ?

原帖由 Adrian媽媽 於 08-10-27 21:08 發表
請問有無人知本故事書的E. Reading點交 ? 又話1123交, 無閱讀報告嘅 ? 怎樣交法呢 ?

Adrian媽媽: 仔仔說E-reading只是閱讀完,13/11交回.Miss再派新的.

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-10-27 22:36 發表

Adrian媽媽: 仔仔說E-reading只是閱讀完,13/11交回.Miss再派新的.

ShirleyB

Shirley, 物野E-READING 要唔要做讀書報告???

原帖由 ianmami 於 08-10-27 23:23 發表

Shirley, 物野E-READING 要唔要做讀書報告???

ianmami, E-reading means 老師派的故事書,仔仔說讀完,13/11交回,老師會交換其他同學的.互相change不同的來看.不用做讀書報告(如仔仔沒有記錯).

ShirleyB

E reading

Is 21/11 or ?  Please confirm, many thanks

請問手冊上寫檢查電郵是甚麼電郵?

JT:
  電郵係CL老師send Email 比小朋友。你可以到St.Jo 網,再入Enrichment Programmes 嘅Self-Learning ,再選擇香港資訊小校園(Small campus.net)kick入信封即電郵,睇吓老師send 咩比囝囝就ok啦!

原帖由 JT 於 08-10-28 15:22 發表

原帖由 JT 於 08-10-28 14:58 發表
Is 21/11 or ?  Please confirm, many thanks

JT, 仔仔說是13/11.

ShirleyB
‹ 上一主題|下一主題