用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
樓主: jjbaby0307
go

我很累.... [複製鏈接]

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:54 發表
其實係咪通常都係啲媽咪緊張, 啲 daddy 好似冇我地咁顛??  我每次同老公講學校, 佢寧願睇股票..

我老公? 佢連自己個仔係咩校網都唔知. 佢似乎都覺得小學讀邊間都得

救命~~ 岩岩收到2封interview既信.. 一封係sfa, 一封係kts, 好好釆個時間唔撞, 可以in晒2間..

我拆信果時竟然手震, 睇到唔撞時間果時我有d想喊既衝動... 有無攪錯.. 只係唔撞時間, 可以有機會去in我都開心成咁... 我諗我.... 一定係~痴左~

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 16:00 發表

我老公? 佢連自己個仔係咩校網都唔知. 佢似乎都覺得小學讀邊間都得

我老公都唔係好好, 只係得把口, 佢唔LIKE我報直資/私校, 仲話俾錢唔一定好, 叫我唔好跟風咁話.

之前為左報邊間(自行)都嘈過好幾次?

真係架, 喺BK見到人收到信, 自己個心就卜卜跳, 好想返屋企...

英華面試校長o個日, 由小兒由入去門口到出返同一個門口都o吾使10分鐘, 當中仲包括佢o地班小朋友坐係校長室門口條長梯o既等侯時間, 都估到有什麽結果. 其實真正面試日期o8號風球o個日, 120位小朋友唯有順延到最後先至面試, 變成真正最後一批, 可能只係得番好少額比佢o地, 又或者係面試老師o個日已经知道o個小朋友得o吾得, 今次求求其其是可晾解的. 唉, 算把啦, 講o左出o黎個心舒服D.

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 14:38 發表

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢 ...

咁響度我要多謝我老公,佢好好,願意睇晒所有資料同熟悉每一個收生程序,但佢又唔會話比壓力我,通常係我睇啱咩學校,比佢過目,佢再比意見。一向唔上bk既佢,呢輪都上黎收風。英華放榜果晚,佢叫我早d休息,然後自己一個等12點,check到就叫我,其實佢好想個仔入到yw,最終無機會,佢失落過我,雖然佢無講出口,但我知佢唔開心架

There is still a long long way in front of you.  Just to think of how to prepare your kid to get a seat
in a so-called band 1 English high school will wear you out.  Don't give up.  Face the challenge. (But
I'm sick of the "game" myself.)

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 15:51 發表
自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 16:00 發表

我個人認為唔關亞仔本唔本事問題, 好講天時.地利.人和, 講真, 要打呢場一千八佰幾人嘅硬仗, 即使派父或母上場都未必穩操勝卷啦, 更何況一個祗得五歲嘅小朋友? 即使佢平時表現點好, 臨場亦可能失準, 而個面試時間得 ...

同意,比得小朋友去in英華,父母心中都有個數,個仔一定唔係符look果種。但表現既野好難講,我地大人都有失準,何況五歲既佢地,其實肯自己行入去面對interview已經好叻仔,值得父母鼓掌,當年我地,五歲仲拉住阿媽衫尾。

響第d topic見到,林校長話喜歡小朋友唔好爭野講,人地讀故事要尊重人,望人,唔好只掛住自己,數snoppy又要心數,唔好數出聲,又唔好數到出校長室等等....老實講,呢d表現都好淑女feel下,5歲男仔既真性情唔係咁,除非well train過。

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 16:12 發表

我老公都唔係好好, 只係得把口, 佢唔LIKE我報直資/私校, 仲話俾錢唔一定好, 叫我唔好跟風咁話.

之前為左報邊間(自行)都嘈過好幾次?

唉! 如果兩公婆個理念唔一致, 真係幾煩.

個女學校D野全部我老公攪,由做profile到搵學校寄信都係佢,所以我無壓力,因為我覺得所有野都整定 ,只係等消息時有D心驚驚,大家放鬆D加油啦

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 15:30 發表
除咗英華, 我仲幫我仔仔報咗四間, 不過睇怕都係陪跑多:
1. DPS
2. 陳守仁
3. 禮賢
4. 培正

我就報左

dbs
tsl
kts
sfa
aps

全都是競爭大的學校, 會盡力, 現在唔知會否撞期面試, 如果撞, 都唔知點揀好了

我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:25 發表
咁響度我要多謝我老公,佢好好,願意睇晒所有資料同熟悉每一個收生程序,但佢又唔會話比壓力我,通常係我睇啱咩學校,比佢過目,佢再比意見。一向唔上bk既佢,呢輪都上黎收風。英華放榜果晚,佢叫我早d休息,然後自己一個等12點,check到 ...

原帖由 BBR 於 08-10-9 16:56 發表
個女學校D野全部我老公攪,由做profile到搵學校寄信都係佢,所以我無壓力,因為我覺得所有野都整定 ,只係等消息時有D心驚驚,大家放鬆D加油啦

你有個好老公, 真係令人羡慕呀!

Venuscheng,

我都同你差唔多, 我報左

1. tts
2. sfa
3. kts
4. plkcky
5. plktsl
6. dgs
7. icqm
8. 宣道

間間都係去陪跑多lu~~

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 17:00 發表

我就報左

dbs
tsl
kts
sfa
aps

全都是競爭大的學校, 會盡力, 現在唔知會否撞期面試, 如果撞, 都唔知點揀好了

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 17:05 發表
Venuscheng,

我都同你差唔多, 我報左

1. tts
2. sfa
3. kts
4. plkcky
5. plktsl
6. dgs
7. icqm
8. 宣道

間間都係去陪跑多lu~~

咁可能都會遇到你喎! 加油呀!

原帖由 BBR 於 08-10-9 17:01 發表
我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

你指係唔入第二輪英華面試而叩門英華成功???

原帖由 BBR 於 08-10-9 17:01 發表

你朋友都係唔入2nd round而叩門得﹖機會唔係去左3
00個落選人到咩﹖anyway,我未諗行唔行呢步,多一個希望,亦係多一個機會失望,果種被飛既失落.................雖然明知同自己能力無關,只係僧多粥少既問題,但都係控制唔到自己,個心拿住拿住。

你kts 同sfa 收到信未?有無撞呀?
希望大家事事順利啦!!!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 17:07 發表

咁可能都會遇到你喎! 加油呀!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 16:06 發表
救命~~ 岩岩收到2封interview既信.. 一封係sfa, 一封係kts, 好好釆個時間唔撞, 可以in晒2間..

我拆信果時竟然手震, 睇到唔撞時間果時我有d想喊既衝動... 有無攪錯.. 只係唔撞時間, 可以有機會去in我都開心成咁...  ...

我現在都好想快d飛返屋企收信, 我都有報kts和sfa呀! 而dbs都可能會撞期, 都有d擔心添!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 17:12 發表
你kts 同sfa 收到信未?有無撞呀?
希望大家事事順利啦!!!

剛剛回覆你, 就見到你這message.  kts已知時間, sfa未知, 有d緊張添!
‹ 上一主題|下一主題