用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 any news on Ying Wa second round result
樓主: eva007
go

any news on Ying Wa second round result [複製鏈接]

Tks for your information.very disappointed, as we think he performs well in the interview, but no....

原帖由 LV77 於 08-10-8 00:25 發表
唔好意思  無0531!!!
由0529 就跳到0542 呀:idea:

我幾年前都有咁既經歷  我自己親眼睇住囝囝
表現,佢面試唔差,但宣小/St Paul boys都係
waiting list SPCC / DBSPD即情係入唔到
第二round 所以唔好咁快失望(最緊要唔好俾囝囝feel到),跟住仲有好多間要面試, 一定會入到一間適合自己小朋友既學校

努力   加油

原帖由 chrwan 於 08-10-8 00:29 發表
Tks for your information.very disappointed, as we think he performs well in the interview, but no....

你囝囝真係好叻   SFA有機, 不過入讀到,
跟住又要辛苦足六年玩下一次升中派位先至疲累
點解無諗過考DBSPD / SPCC, 我聽你形容囝囝,
DBSPD應該適合你囝囝喎 考兩三間就真係
“牙煙”d:idea:
我覺得考到SPCC / DBSPD / YW,有一條龍中學,
幾辛苦都值得

我只可以講一句,做人呀媽真係好辛苦
祝各位心想事成,各位囝囝搵到心儀小學

原帖由 silvia_ng 於 08-10-8 00:28 發表
抒發一下心情先...

早於仔仔兩歲選幼稚園時, 已經心儀英華小學。仲唸住同區津校, 有好大機會抽到。
點知上年轉左直資, 個心已經驚驚地。因為仔仔性格比較活躍, 講野又唔鐘意望人, 個腦唸野又唸得好快, 唔識佢既人一 ...

Dear LV,

DBS, SPCC & YW, all these schools are difficult to enter as the competition is keen. I totally agree your point that the parent has much pressure to deal with the P1 admission.

原帖由 LV77 於 08-10-8 00:51 發表
你囝囝真係好叻   SFA有機, 不過入讀到,
跟住又要辛苦足六年玩下一次升中派位先至疲累
點解無諗過考DBSPD / SPCC, 我聽你形容囝囝,
DBSPD應該適合你囝囝喎 考兩三間就真係
“牙煙”d:idea:
  ...

多謝你...
我冇唸過要考咁多間, 我驚仔仔辛苦。而且天父會為佢安排一間適合佢既小學, 我唸都唔會要叩門搵英華校長又或者考多幾間。
至於SFA考到又唔會讀, 因為投考此校亦只因我對仔仔既一個承諾。話說佢係SFA附近幼稚園讀, 日日坐校車見到SFA, 話呢間學校好靚, 想入去讀。我就同佢講, 我唔會比佢讀, 但係會比你去睇一次。SO....排成個鐘交表都係為左一句承諾

所以真係要發力既都只係TSL, 否則要15分去LUCKY DRAW, 好折磨

而家我不停要去唸呀仔既好野, 黎安慰自己。自己個仔唔係差, 係唔適合...數綿羊咁安慰自己大覺訓

結果一樣係冇份,不過都估倒,實在太多人了,機會太細,不過真係想早日有學校收囝囝,結束這個考試長跑.....

我當年無考陳守仁 / 蔡繼有, 因為我覺得傳統教學
啱我仔多d
但果年聽返其他d家長講考陳守仁都要兩文三語,
過五關斬六將至得( 呢兩三年無咩留意陳守仁)
無論如何, 祝你囝囝順利

原帖由 silvia_ng 於 08-10-8 01:09 發表

多謝你...
我冇唸過要考咁多間, 我驚仔仔辛苦。而且天父會為佢安排一間適合佢既小學, 我唸都唔會要叩門搵英華校長又或者考多幾間。
至於SFA考到又唔會讀, 因為投考此校亦只因我對仔仔既一個承諾。話說佢係SF ...

Hi silvia_ng,

不要洩氣,TSL 絕對看重喜歡看書既小朋友,SFA 則在面試時有不淺的數學題,您囝囝均有優勢。唔好俾YW結果打沉,努力,記住聽朝一定要鼓勵同埋繼續撐住囝囝 !

ABCD5678 上

原帖由 silvia_ng 於 08-10-8 00:28 發表
抒發一下心情先...

早於仔仔兩歲選幼稚園時, 已經心儀英華小學。仲唸住同區津校, 有好大機會抽到。
點知上年轉左直資, 個心已經驚驚地。因為仔仔性格比較活躍, 講野又唔鐘意望人, 個腦唸野又唸得好快, 唔識佢既人一 ...

原帖由 LV77 於 08-10-8 00:39 發表
我幾年前都有咁既經歷  我自己親眼睇住囝囝
表現,佢面試唔差,但宣小/St Paul boys都係
waiting list SPCC / DBSPD即情係入唔到
第二round 所以唔好咁快失望(最緊要唔好俾囝囝feel到), ...

LV77
多謝你的分享. 小兒有幸可以進入第二次面試,
請問當日除見家長外, 小朋友是否也同家長一齊見校長/老師 ?可否分享一下面試的形試及內容呢?, 多謝!!!!!  
唔該晒

Adriano / smartsuper888 and all mums,

差不多小朋友歲幾兩歲就開始幫佢地編排幼稚園 /
小學 / 中學 ,甚或大學 路非常漫長 , 希望各位
不要氣餒  
我親身體驗呢個名言" 機會只會留俾有準備既人 ”
祝各位囝囝順利入讀心儀學校

原帖由 smartsuper888 於 08-10-8 00:57 發表
Dear LV,

DBS, SPCC & YW, all these schools are difficult to enter as the competition is keen. I totally agree your point that the parent has much pressure to deal with the P1 admission.

好開心,阿仔入咗決賽~  加油!

Hi LV77,

囝囝最後揀左 SPCC,忍痛放棄 YW。

ABCD5678

原帖由 LV77 於 08-10-8 00:22 發表
ABCD5678,

Hi !你囝囝申請小學歷程同我囝囝幾年前一樣喎
(我囝囝今年小三呀),不過我無考蔡繼有, 但考
St Paul boysmouth:" />  我覺得你太太好幸福呀,
有你呢個咁偉大既父親/老公幫手  
我果位就真係……唉 ...

唔好意思  當年YW係派位, 囝囝無得考  
我囝囝今年小三,係插班入去既
幫唔到你 或者ABCD5678會知道

原帖由 rexlouise 於 08-10-8 01:25 發表

LV77
多謝你的分享. 小兒有幸可以進入第二次面試,
請問當日除見家長外, 小朋友是否也同家長一齊見校長/老師 ?可否分享一下面試的形試及內容呢?, 多謝!!!!!  
唔該晒 :ilovei ...

silver_ng,

唔好氣餒, 好明白作媽媽的心情, 你要努力, 幫助囝囝成材, 英華是一所好的男校, 但學位有限, 只要你與囝囝努力, 定找到一所適合他的

努力

golf
Golf

Sure ! Your son is very smart boy
My boy have no chance to 2nd round..hehe
Good night

原帖由 ABCD5678 於 08-10-8 01:27 發表
Hi LV77,

囝囝最後揀左 SPCC,忍痛放棄 YW。

ABCD5678

Can anyone advise the icon or link to view the result? I don't see where to look fo the result on the website. Thanks a million.

http://202.82.16.196/popup/LIST1.pdf

Good luck all!
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

Take it easy! even my son also no chance to get in 2nd interview. I am sure everythings are arranged by God ( for me, my Jesus). Maybe this school are not suitable for him, i dun know...

By the way, I applied a lot of school for him as spare. I am asking myself, i also not grow up from band one school when i was a child. But now i have good job, i dun want to give a lot of pressure to my son : )!  Everythings by Natural.

Namaste, luibee76

其實大家不用太傷心!有時面試都要講luck!
例如同你個囝一齊interview班小朋友質素,編號次序,接見老師手鬆手緊等等!

對於編號次序,我個人覺得開首幾百編號入圍人次較後者小,可能初階段比較手緊和認真,而較後編號又似乎比較多人入選,我諗luck都係非常重要

My friend's son did not get a chance for 2nd interview with YW last year, but he is accepted by DBS and now doing great there. Don't question your son's ability, believe in your son, move on and prepare for other interviews! Good Luck!

原帖由 szewing0213 於 08-10-8 08:20 發表
其實大家不用太傷心!有時面試都要講luck!
例如同你個囝一齊interview班小朋友質素,編號次序,接見老師手鬆手緊等等!

對於編號次序,我個人覺得開首幾百編號入圍人次較後者小,可能初階段比較手緊和認真,而較後編號又似 ...
‹ 上一主題|下一主題