用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青或荃灣band2中學
樓主: CindyQQ
go

葵青或荃灣band2中學 [複製鏈接]

回覆 #2 RT 的文章

我也聽過教育局只准荃灣有3間英中的說法,到底是傳言或是真的?

原文章由 Ericmo 於 07-12-21 21:22 發表
我也聽過教育局只准荃灣有3間英中的說法,到底是傳言或是真的?

如果係真的話。黃少清會上車,荃官係必然英中。咁。。。。。落車會係可風或係何傳耀呢。

原文章由 judywan 於 07-12-21 21:53 發表

如果係真的話。黃少清會上車,荃官係必然英中。咁。。。。。落車會係可風或係何傳耀呢。

我唔相信可風或係何傳耀會有机會落車
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 sorlo 於 07-12-22 10:25 發表

我唔相信可風或係何傳耀會有机會落車

唔知傳聞係真定假, 不過佢地2間鬥到出哂面就係人都知

唔止出面, 連上年聽talk時, 佢地校長都話出面係咁傳.  

我唸可能會係何記, 阿仔同學的媽咪們話, 讀可風的同學媽咪話個仔讀得好辛苦, 活動多, 測驗默書多, 而何記同學的媽咪就話, 阿仔無咩功課, 唔辛苦. 好明顯可風谷緊.

原文章由 RT 於 07-12-22 13:39 發表

唔知傳聞係真定假, 不過佢地2間鬥到出哂面就係人都知

何傳耀都好谷成績噃

今年聽何傳耀的介紹,好谷成績噃! 除了收生準則成績佔80%外,又講明學校是以傳統讀書為主,只會有小量課外活動......
其實荃灣區有4間英中唔算多,如果真的只容許3間英中,王少清上唔上得到車都好難講!

原文章由 NancyFelix 於 07-12-22 14:31 發表
唔止出面, 連上年聽talk時, 佢地校長都話出面係咁傳.  

我唸可能會係何記, 阿仔同學的媽咪們話, 讀可風的同學媽咪話個仔讀得好辛苦, 活動多, 測驗默書多, 而何記同學的媽咪就話, 阿仔無咩功課, 唔辛苦. 好明顯可風 ...

又唔聽講話可風有好多功課喎。。

雖然遲左d, 都祝各位 聖誕快樂, 新年進步.

讀可風的同學媽咪都話功課唔多, 同小學時差唔多一般都係5-6樣咁上下, 不過係話活動太多(我無問係規定要參加, 定係自己自由參加),  又多測驗默書, 所以唔夠時間用, 成日都要好夜先有得訓, 好辛苦.

原文章由 judywan 於 07-12-25 20:45 發表

又唔聽講話可風有好多功課喎。。

原文章由 NancyFelix 於 07-12-26 23:26 發表
雖然遲左d, 都祝各位 聖誕快樂, 新年進步.

讀可風的同學媽咪都話功課唔多, 同小學時差唔多一般都係5-6樣咁上下, 不過係話活動太多(我無問係規定要參加, 定係自己自由參加),  又多測驗默書, 所以唔夠時間用, 成日都 ...

NancyFelix,

我都補返先...
MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 2008

講返中學生活,其實都唔只呢間學校係咁, 好多間中學都一樣, 有好多活動,有的重一定要參加, 功課、project又多, 考試又密....你會發覺初頭小朋友真係唔夠時間用, 不過小朋友適應力好強, 好快就會習慣,唔使擔心

個人覺得荃灣區,除有三間中學係比較冇咁理想,其他都係唔差既(當然係要番BANDING 啦)。。。。

原文章由 judywan 於 07-12-27 16:58 發表
個人覺得荃灣區,除有三間中學係比較冇咁理想,其他都係唔差既(當然係要番BANDING 啦)。。。。

請問係邊3間 ????

原文章由 carmenkm4666 於 07-12-30 13:32 發表

請問係邊3間 ????

呂,胡,李。。。。。。。。

原文章由 judywan 於 07-12-27 16:58 發表

AGREE !!!

Hi RT,
係呀, 依家大部分學校都谷, 連band 2 的學校都谷, 搏上位,  真係好多嘢好忙呀.  
擔心咁又唔係好擔心.  不過時間就真係好唔夠用.  d私人活動差唔多要cut晒.  不過我小朋友學校的老師都係話第一,二年會多活動d, 到第三年時間方面會好d.  所以維有等囉.:

原文章由 RT 於 07-12-27 14:46 發表

NancyFelix,

我都補返先...
MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 2008

講返中學生活,其實都唔只呢間學校係咁, 好多間中學都一樣, 有好多活動,有的重一定要參加, 功課、project又多, 考試又密....你會發覺初頭小 ...
‹ 上一主題|下一主題