用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

我地個株都係因為長得太高而被風吹斷左.

原文章由 跳跳虎 於 07-7-8 18:18 發表
十週年晚會送的百日草,上星期已開了朵紅花,仲長得好高

http://www.dotphoto.com/SAN1/70/64/47/i70644789-7891-4539-BD91-1281EB08054C.jpg

軍魁星、跳跳虎,

多謝提供意見! 希望有機會在學校的活動相認。

AFSL

原文章由 跳跳虎 於 07-7-8 18:02 發表
我都係用Zeven,好輕好用。通常星期三書包最重,約6本書,作業就唔定,有些係學校,就唔使帶。

原文章由 hikozan 於 07-7-7 01:42 發表

dabbycheung,
即係你覺得相比你阿仔以前讀的政府小學, 優才的教法和各樣都較優勝嗎?
其實經濟又係主要因素之一, 請問優才除了學費之外, 還有其他雜費嗎? 聽聞有些培訓班, 學校會建議家長自付請專業人士授 ...

hikozan,

我覺得政府小學既教法較為死板,經常要學生死背死記,多功課多測驗又多考試,所以小朋友會視返學為苦事。

而直資或私校則教法較為靈活生動,老師有時會用遊戲既方式嚟吸引學生學習,所以佢地既學生會好鐘意返學。

學校無要求學生出去讀培訓班,反而學校會揀選一D學生上課後資優班,(不另收費)。有個別課外活動需要收費,每堂大既幾十蚊,但屬自由參加。學校其實每星期已有兩堂才華班(即課外活動),所以我覺得已足夠。

優才無收任何雜費,所以你只需要預備一年既學費。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-7-9 09:02 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 跳跳虎 於 07-7-8 18:18 發表
十週年晚會送的百日草,上星期已開了朵紅花,仲長得好高

http://www.dotphoto.com/SAN1/70/64/47/i70644789-7891-4539-BD91-1281EB08054C.jpg

我果棵 "瓜左老襯" 好耐喇!

原文章由 meimeilam 於 07-7-9 09:39 發表

我果棵 "瓜左老襯" 好耐喇!

我果棵唔見左喇.

終於搵番GT o既分享站啦~ 搵唔番之前o既留言.

就o黎面試啦~ 其實係好緊張, 但個腦又好似一片空白o感!

其實有個問題想問o下大家.... 如果interview 當日帶帽會唔會
唔係咁好呢!? 因我自己做完手術無幾耐, 所以仲要繼續帶帽.
所以有o的擔心. :-|

野野芄

[ 本文章最後由 野野芄 於 07-7-9 11:22 編輯 ]
耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

dabbycheung,
多謝你再次回應!
我都有打過電話去學校問過, 不過小姐答得糢糊d,佢話暫時未有通告要收費, 咁我問佢係咪日後會收呢,? 佢就話有可能會喎...無乜詳細解釋.,再問佢除學費之外有乜其他雜費, 又話答唔到我.?! 態度認真麻麻....

你的回應比佢還清晰. tks!

因為報名人數眾多......
今次interview會在星期六、日一連兩天進行,大概星期三會收到面試通知信。

[ 本文章最後由 beesbees 於 07-7-9 11:54 編輯 ]

原文章由 beesbees 於 07-7-9 11:51 發表
今次interview會在星期六、日一連兩天進行,大概星期三會收到面試通知信。

我 prefer Sunday wor.  唔知可唔可以request呢?

Hi 野野芄,

不用太緊張,當面試時,你可坦白告訴老師你帶帽的理由,相信絕不會因此而影响面試結果,面試的內容才重要呢!老師多會提問申請表的內容,家長對學校的認識,請稍作溫習;不過,個人認為、小朋友的面試才影响大局,但他們的狀態實在難以控制,有時真的要靠運氣。所以請家長不要太緊張,避免小朋友也受影响。

面試前天,我告訴小兒去參觀一間小學及面試,老師會問問題,懂的便答,不懂的可試答或告訴老師不懂,不用害怕;可能會和其他小朋友一起玩,但不可爭,要有禮。希望能幫上忙!

祝成功!

AFSL

原文章由 野野芄 於 07-7-9 11:21 發表
終於搵番GT o既分享站啦~ 搵唔番之前o既留言.

就o黎面試啦~ 其實係好緊張, 但個腦又好似一片空白o感!

其實有個問題想問o下大家.... 如果interview 當日帶帽會唔會
唔係咁好呢!? 因我自 ...

agree with afsl2007.

唔識答唔緊要,坦白講,同埋要有禮貌. 我覺得學校睇既係小朋友本身既性格同天分,學識係次要,咁細都唔expect太多,何況學校要教真係話都冇咁易.

[ 本文章最後由 淡然 於 07-7-9 13:40 編輯 ]

死火啦!!!! 星期日係咪因為人數多得滯臨時加架???? 我老公淨係請左sat假,而家咁遲先知要放sunday,佢實放唔到呀
希望星期三收到通知信啦 ~~~~~

原文章由 beesbees 於 07-7-9 11:51 發表

原文章由 kaka皇后 於 07-7-9 17:25 發表
死火啦!!!! 星期日係咪因為人數多得滯臨時加架???? 我老公淨係請左sat假,而家咁遲先知要放sunday,佢實放唔到呀
希望星期三收到通知信啦 ~~~~~

咁星期三係電話通知定係信通知啊?  

忽然話更改 interview 時間到 Sunday, 相信會有其他人唔可以來, 我估應該可以掉一掉時間掛.  如果你抽倒 Sunday, 我抽倒 Sat, 我同你換啦.

前年是收信通知,只在面試同一星期內收到,原本只安排星期六面見,由於申請人數多,也是安排連續星期六及日面見的。

今年會否不同,不如收到信後,再與學校,因前年每位小朋友會編了一個號碼,收信時會知,方便學校尋找小朋友的資料。

如星期三還未收到通知,便一定要聯絡學校了。

AFSL

原文章由 軍魁星 於 07-7-9 17:54 發表

忽然話更改 interview 時間到 Sunday, 相信會有其他人唔可以來, 我估應該可以掉一掉時間掛.  如果你抽倒 Sunday, 我抽倒 Sat, 我同你換啦.

各位努力啊.祝成功.

軍魁星
好呀,係咪真架!!!! 好多謝你拔刀相助,我一收到信話你知呀

原文章由 軍魁星 於 07-7-9 17:54 發表

corliss_yu
我都係同你咁諗,因為我個細女,重要輸舌d添呀

如佢今早寄,明天都會收到啦:cry:

原文章由 corliss_yu 於 07-7-9 20:31 發表
我今天致電給學校,職員說因人數太多,我一聽到人數好多,我的心實一實,阿囡一定考不到了。

而面試信會今天寄出,我估無咁快收到。

原文章由 kaka皇后 於 07-7-9 20:58 發表
軍魁星
好呀,係咪真架!!!! 好多謝你拔刀相助,我一收到信話你知呀

唔客氣, 充其量都係 "拔刀互助" 嗟.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題