用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 伍季明上午(07-08)
樓主: hkrainbow
go

伍季明上午(07-08) [複製鏈接]

Re: 伍季明上午(07-08)

iq

還有二天就完試啦!, 我和女兒已計劃去玩, 我常告訴女兒, 不論玩還是讀書, 都要全力以赴.

acandf, cc0524,

我明白mrsanthony 的 concern, 因為我細佬初中時在基督教學校受到宗教信仰的攻擊。 這是過來人才能體會的。

mrsanthony, 我估, 去到那兒都會有宗教狂熱份子, 那個信仰也會有人思想偏激;不好彩遇上了便可能做成一個陰影。 但香港一般的學校都該是對所有宗教包容的。 若果校內有某一老師不包容, 這是他個人的心理問題, 真的遇上了才想對策吧!  我與弟弟是同一中學的, 他只讀了三年便遇上了; 我讀了五年也遇不上 (整定!)。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

mrsanthony,

你好! 亞水知你係基督徒咩! 況且校長都唔多理你(佢好忙!不過唔知忙咩!) 我孩子係洗左禮既基督徒, 佢上宗教科時有D唔鐘意, 話十二門徒既名唔同, 禱祈又要亞孟, 我初時都驚佢混亂考試寫錯! 好彩佢分得好清, 可能佢先入為主, 明白學校教既只係在學校用! 而且學校一個循環週才有一堂聖經堂, 只係考試要背幾句金句同寫下禱文(簡短任作)! 同埋放學要諗主禱文吧了! 完全影晌不了亞仔基督徒既信心!

醒目開學勳章

hehe22,

你見唔見我地既問題呀?? 你唔好只理新人唔理我地呀, 係個舊 TOPIC 有野問你呀!!   

cc0524

哈哈!  Really need remind hehe22 don't leave us, we need her help ka.

hehe22

We really need you as after sept, your son will be secondary school la. Please also see our topics ah..  

cc0524 & acandf,

好有誠意地答左你地既問題啦! 去睇下啦!

醒目開學勳章

hehe22,

睇左回應埋啦!! 你真係好鬼可愛既即!!     

天主教係嚴d, 老師唔會擺時間在學生身上(可能新老師除外).
基督教d老師有愛心d, 親切d!

acandf, cc0524, hehe22

同小朋友加油外, 各位媽媽都加油, 還有2天就可輕輕鬆鬆   

請問一共有幾多科要考?

acandf
打算去邊樹玩

醒目開學勳章

iq,

中, 英, 數 & 常, 一日一科. 另外再加中及英文 listening , 英文 oral & 英文 penmanship.

iq

will take half day leave on tomorrow afternoon (last subject)

and I will take leave next week (as they don't need go to school everyday) go to china law (short trip)... ha ha

醒目開學勳章

acandf,

你會下星期請假同個女去玩?? 去大陸邊度呀??

mrsanthony 寫道:
謝謝您回應,  jk67jk , 因為:
!/ 我們還沒有受浸, 應冇5分.
(我不想在小朋友仍沒有成年前受浸)
2/ 我們住綠楊. (所以不想浸聯或基慧, 我不想坐校車 ), 而且
有間好學校在綠楊, 當然想揀.
3/ 我本人想佢不重視宗教因為我本人有童年陰影
那我是過慮? 過擔心?     
揀定伍季明la!

Hi mrsanthony
響呢度見到你!!
我個仔都係讀伍季明(PM),九月升二年級啦!!
我覺得宗教吾係一個問題,最緊要間學校好!!而且我覺得學校佢地吾係太介意!!放心,放心!!
:-P  :-P  :-P

我想問校車情況, 司機& ee 好人嗎 ?

學校上車落車地點安全嗎 ?

samantha821 寫道:
[quote]
mrsanthony 寫道:
謝謝您回應,  jk67jk , 因為:
!/ 我們還沒有受浸, 應冇5分.
(我不想在小朋友仍沒有成年前受浸)
2/ 我們住綠楊. (所以不想浸聯或基慧, 我不想坐校車 ), 而且
有間好學校在綠楊, 當然想揀.
3/ 我本人想佢不重視宗教因為我本人有童年陰影
那我是過慮? 過擔心?     
揀定伍季明la!

Hi mrsanthony
響呢度見到你!!
我個仔都係讀伍季明(PM),九月升二年級啦!!
我覺得宗教吾係一個問題,最緊要間學校好!!而且我覺得學校佢地吾係太介意!!放心,放心!!
[/quote]

: [size=medium]事實上對於您們, 我只是一個陌生人, 但是大家都肯回應, 特別是我詢問的是大家都不感興趣的 & 無利害關係的問題. 我實在要再感謝大家. 此外, 祝您們的子女都考試成功.

samantha821,
原來您在這裡, 您都讚, 我硬放心!

acandf,
我不是老師?But 我都覺得現在做老師很辛苦, 我和您一樣好"Respect" 老師的.

cc0524,
"志蓮靜苑"都去, 呢個感覺真是幾好, 謝謝您告訴我.

jk67jk,
謝謝您耐心的解 釋& 分享, 令我很感動, 希望收到您pm la!

醒目開學勳章

mrsanthony,

唔洗客氣!!
係呢度傾計既我想大部份人都係各不相識, 既然有些事件是自己知道的, 而別人又想拿個參考, 我覺得把自己的事情拿出來分享, 也是很開心的事!!

cc0524

May consider to go the below, 2 days

肇慶《悅城龍母》、宋代古城牆、古端州梅庵寺、星湖.

醒目開學勳章

acandf,

你地是否一家三口去?? 會否跟團? 希望你們玩得開心!!

另外我想問下你星期六, 日放假會同個女去邊度玩?? 因為有時我們都想不到去那裡!!

cc0524

我們是一家三口去. 會跟團.  謝謝!

星期六有課外活動(下午), 星期日放假會同個女去Ride bicycle大埔, 行山(Sing Mun 水塘), 有時去香港公園.  In fact, a lot of place we go, I really like to play so I am always bring my daughter outside ka.

gorilla 寫道:
我想問校車情況, 司機& ee 好人嗎 ?

學校上車落車地點安全嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題