用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 沙田聖心k1-2007
樓主: irenebaby
go

沙田聖心k1-2007 [複製鏈接]

Re: 沙田聖心k1-2007

交返比學校呀!我問過學校佢話用原筆打x的位置才需填寫,其他地區不用填,所以每月要過幾錢的位置也不需填寫.

janicenkw 寫道:
請問銀行自動轉賬的表格, 係咪自己交去銀行, 還是交番俾學校?  每月要過幾錢?

NAMESON,
全日您小朋友辛苦嗎 ? 我之前都考到明愛, 但full day 最後讀愛心, @day 3hrs  宣道會對您考陳元喜小學round 3 時有無幫助, 因此小聯繫鄭榮之中學好好的
其實讀聖幼對入聖小只會係round 3 時有dd著數, 到時學位已有限, 我因住大圍, round 2 時會選佢1st, 但同讀聖幼係無關的, 除非聖小轉直資啦.
您心儀間小學 ?

聖心中學 not so good

張auto pay 應是交回school.  我發現幾個icon 唔曉填, 到時先填, 知唔知張學劵俾左佢係唔係取唔番 ? 因我禮賢waiting 緊, 可能9月先知

Hi joeszewai,

我做knit, mug 水都做下, 所以除左 cny 靜 d, 其他日子都bc , 我係sanpokong, 你呢 ?

平時星期六我都帶桐桐返pg, 一直返到9月, 等佢習慣下學校生活law.

點解報聖心 係沙田薄有名氣, 又有中/小學, 校風又ok, 所以就報d間
桐桐樂園 PART 3, 有時間歡迎參觀

joeszewai,

唔辛苦上午上堂,下午訓覺,1日食4餐,我無考慮過宣道會對考陳元喜小學round 3 時有無幫助,因為我想試下讀其他學校,如果唔好咪再返去讀,因為實有位唔驚冇得讀.

joeszewai,

您住大圍,我都係,第日係咪您自己湊返學呀!

pat614,

您係新蒲崗返工,我又係wor,您會唔會交左書簿費再寫信想轉讀上午班呀!因為如有人到時無交書簿費可能唔讀上午會有位呢!
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

ZIPMY
如我仲係呢間公司做, 都應係自己帶返學, 但我已正搵緊工轉, 都好難講, 所以先報名搭school bus or 印印帶
您個囝又有幾分似古天樂喎

pat 614
我現在tst east 返, 好近, 但現搵緊工, 又驚8月取唔到4days 假倍上學, 而家就free d.  但公司生意已很差, 吊鹽水, 反正唔係做左好耐, 所以決定搵工 mung.  報價做sample 60styles. 貨得6styles, qty仲好少, 走為上著

似乎大多小朋友而家都讀緊pre-nursey or pg. 到時希望唔好有kids喊到收唔到sing,
我選聖心因為萬一round 1 呂明才20分都唔收佢, 我退回大圍選聖心 大抽獎, 都唔得就round 3 叩門.

joe

joeszewai,
我昨日收到禮賢電話,我阿仔本來都係waiting,打來話收阿仔讀pm班,我現在15,16都唔知點算好!!! 有無媽咪比下意見我呀?下星期三要交費用了,計埋留位費要交差不多$2000,哎點好呀?
joeszewai 寫道:
NAMESON,
全日您小朋友辛苦嗎 ? 我之前都考到明愛, 但full day 最後讀愛心, @day 3hrs  宣道會對您考陳元喜小學round 3 時有無幫助, 因此小聯繫鄭榮之中學好好的
其實讀聖幼對入聖小只會係round 3 時有dd著數, 到時學位已有限, 我因住大圍, round 2 時會選佢1st, 但同讀聖幼係無關的, 除非聖小轉直資啦.
您心儀間小學 ?

聖心中學 not so good

張auto pay 應是交回school.  我發現幾個icon 唔曉填, 到時先填, 知唔知張學劵俾左佢係唔係取唔番 ? 因我禮賢waiting 緊, 可能9月先知

您住ma on shan, 其實您覺得出又一村遠唔遠
禮小好似係私小 ? 您先了解  o廿您讀禮幼就有著數, 多數入, 聖小暫時都係津貼, 無優勢入聖小,
您有無宗教分 ? 因5分就係關鍵, 如您是基督教又洗左, 讀禮幼好d, 再唔係係maon shan讀靈糧吧, 係天主教, 就聖心啦, 您知道要大抽獎幾辛苦, 校車成900-1000, d school fee 會貴d, $$唔太緊咪ok, 但不要太緊, 因讀書只是小朋友一部份, 佢會學野, 年中同佢去下外地旅行見識下, 要預算,  私小您又要預算下
下午class 設到home 幾點, 會唔會操勞左d
我之前放棄了st rose lima, 都係基於以上因素consider. for ur ref.我因是呂小old girl 所以乾脆係番大圍讀算了
如禮幼收, 我都會考慮, 好開心架, 理念好好, 但禮小就好谷

joeszewai,
我本身無宗教信仰,in禮賢主要係同你一樣覺得佢地有愛心,理念好,覺得佢地會比到阿仔一個愉快的幼稚園生活!
小學我知禮賢係私小,但我老實講未想到去小學果個皆段!
in聖心主要係沙田區算好的幼稚園,我自己都係沙田大,我自己讀沙官小學,抱住試一下的心態!

oh.  您會考沙官小 ?  沙官中就好ok, 聖小同沙小, 當然聖小睇高一線,
其實從小學考慮會較好, 以免到時兩頭唔到岸
您會讀禮小嗎 ?  唔洗大抽獎, 但要負擔學費及校車
其實ma on shan 靈糧都好開心的, 您無諗 ? 如我住ma on shan, 我會選, 我家姐都住富寶, 我2生囡讀祟真美善, 好開心的都好好,

joeszewai,
我應該唔會考慮私校小學,馬鞍山我只係in過兩間,我留下康傑同埋合一堂,靈糧同崇真美善都係開心學校,但地方太小,好似無乜地方比小朋友走動!所以我無考慮!

喂, 您好似係有2nd baby 的ma ma, 仲唔訓 ?  唔答您, 乖乖地去訓, 聽日先答您, 快d訓呀大肚婆

係呀,睡了!bye bye!

HI joeszewai,

我就暫定自己湊佢返學先,然後返工
我就無諗小學讀邊,見您己諗好,真厲害

我個仔叫天樂,真想佢似古天樂咁靚仔就好
   總之改個名叫德華,彥祖.... [quote]
joeszewai 寫道:
ZIPMY
如我仲係呢間公司做, 都應係自己帶返學, 但我已正搵緊工轉, 都好難講, 所以先報名搭school bus or 印印帶
您個囝又有幾分似古天樂喎

hi zimpy / joeszewai,

我8月都搬去大圍, 我都1516轉唔轉上午, 你地可以pm封轉上午班的信給我嗎 ?

另 zimpy, 你得閒可以上在職媽媽 - 新蒲崗媽咪會吹下水呀, 重有一個mama個小朋友同我地一樣9月入聖心.

大家好. 
我bb也是上午班.

pat614,

我無轉上午校信,因為囝囝係學校派上午校的!

上新蒲崗媽媽會呀!ok

PAT614
PLS CHECK PM, 大圍好好住, 我以前住1城方便, 但很嘈, 而家無O廿方便, 但夠靜, 您會愛上住大圍的

ZIMPY
您帶完返學再返SANPOKONG 坐咩車 ?  

我聽講佢D校車係大車, 我都見過, 我報定校車先, 免得到時無位, 但唔交$住, K1我想自己帶

CRYSTAL
您O廿有勇氣生2ND BABY ? 我諗我要訓足精神先敢生, 生左之後真係無覺好訓過, 星期日扮返左工呢埋工人到訓都會斷正俾佢.
您唔諗讀禮小 ?  O廿您仲O廿頻樸 ? 禮賢真係好好... D KG有好多親子活動, 您2個, 仲要樸出樸入會幾辛苦, 我家姐(住富寶)同您一樣CASE, 大個入學, 細個出世, 禮賢收佢 佢最後都要捨棄, 佢而家諗番都說好彩無揀出去讀, 佢又要返工, 佢有印印, 我阿媽住佢對面幫埋手都分身唔到, 如果仲要樸出去都幾辛苦,  而家D KG, 好多親子活動, 但而家D阿媽真係好忙, 人都會DIN  
您要返工 ? 定係全職MA MA ?

hi

我想返完7月.雖然有暑假..但如果唔返學..她在家又無野做..講真..學費都唔係好貴..如果唔返學..報其它課程都要啦..唔通日日在家玩咩..所以應該是讀完7月羅..你去那一間學校讀呀..

joeszewai,

收到pm, thks. 我哥住1城, 佢就係鍾意個度方便, mug都有, 我會搬去雲叠, 因平時99幫我揍桐桐, 所以住埋一個屋 苑, 個度冇超市, 最近要去隆亨, 都幾遠, 我成日諗唔使買雪糕啦, 返到屋企實變左milk shake
‹ 上一主題|下一主題