用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 係唔係女拔的家庭個個都好有錢o架?
樓主: MrsBunBun
go

係唔係女拔的家庭個個都好有錢o架? [複製鏈接]

Re: 係唔係女拔的家庭個個都好有錢o架?

Agree   
唔係有$$$
我唸連interview都未必有機
Pansy21 寫道:
起碼都中上la.
窮家女去考P.1時,都一早比人out左la.  

話分兩頭,有錢去栽培小朋友唔一定成功,但冇錢去交學費,補習費及各課外活動/體育等,我諗條路就一定難行好多!     

醒目開學勳章

cwpge1983 寫道:
話分兩頭,有錢去栽培小朋友唔一定成功,但冇錢去交學費,補習費及各課外活動/體育等,我諗條路就一定難行好多!     

財力 ($$$), 人力 (亞媽 or 工人), 一定不可缺. 上補習班及各課外活動, 又要$$$又要管接管送. 冇咁上吓$$$都唔得...栽培小朋友真係唔容易

If they can afford this, they do not care "paid a large amount of tax, and pay the school fee too"

Since one child only.

monkeybbb 寫道:
I know that some of the middle-class parents do not let their kids apply for DBS (primary) because they think that "why not spend the money on ECA rather than on the school fees? They have paid a large amount of tax!"

MMMi 寫道:
財力 ($$$), 人力 (亞媽 or 工人), 一定不可缺. 上補習班及各課外活動, 又要$$$又要管接管送. 冇咁上吓$$$都唔得...栽培小朋友真係唔容易

Competition is keen now.  Nowadays, the above investment is needed no matter what school the kids are in. I don't believe the above costs can be saved if the kids are studying in a public school or subsidized school.
Gordon_No_4

麟媽媽:

請問那裹有得學及補,謝謝!

[quote]
麟媽媽 寫道:
係呀!$800 一堂吖嘛,
我地學校有D 仔都上完先去比賽架!

[quote]

絕對同意之前的媽咪所講, 就算不叫有錢, 也一定不會窮
因為大部份的家庭都會是專業人士
我之前的補習學生, 讀dgs的, 都是來自醫生家庭
醫生家庭怎樣都不會算太窮吧.....

$800-1000/lesson (1hr),I heard that too,but just minority,and not all can get prize. 唔好咁誇張la. 仲有好多唔係靠d咁貴既老師.唔好搞到好似有$有獎攞咁虛榮啦.speech festival中亦有唔少淨係靠学校老師train得獎架!

我去見識個一個無咁貴,真係有料到架喎......果d上左咁既價錢堂都無獎拎既,可能吸收唔到老師真傳啫<<<我個女就係啦,不過我覺得都得益不少架......

順便講一講.....我呢個以前係跟某名校的,所以唔係話老師唔得,而係,佢要睇到你有返咁上下料,先會點點你,唔係既話,要佢由零開始,點解要選自己個小朋友先,咁既話,某一學校咪成校都朗誦冠軍?

(唔好PM我,因老師唔教啦,我都頭赤緊)

sallysally 寫道:
[quote]

$800-1000/lesson (1hr),I heard that too,but just minority,and not all can get prize. 唔好咁誇張la. 仲有好多唔係靠d咁貴既老師.唔好搞到好似有$有獎攞咁虛榮啦.speech festival中亦有唔少淨係靠学校老師train得獎架![/quote]

中產/中上產就一定唔少得, 因為要交學費之餘又要ECA, 有d阿媽仲要唔返要陪個女讀書

REALLY SCARE ME

Luckily, i don't want my kid studys in such kind of schools.... otherwise will be getting poor n poor... and my kids will have much more and more pressure. Take it easy for both parents n kid are good.

有一次亞女話佢個同學講自己屋企好大好大,附近有乜名人

女拔的家庭個個都好有錢?我想一定不是,但肯定的是家長們都很重視自己的囡囡,因為任何學校舉辦的講座、表演日,即使是平日的日子,亦有很多家長參加,我和先生都會盡量輪流出席,以便更了解囡囡的學習環境和情況。還有我和先生都是打工一族,公屋長大,絕非富有出身。
         至於囡囡的課外活動費,我深信即使囡囡不是就讀女拔,我亦會讓她參加,只要她喜歡,大人可以節儉一些。我有不少朋友的子女所參加的課外活動比我的囡囡多得很,正是因為她們的子女並非就讀任何名校,她們要取多些證書,方便日後轉校,她們亦要請補習老師跟進子女的成績,我深信她們所花的費用真的不少呢?
       很幸運,我的囡囡很喜歡自己的學校,很喜歡老師和同學,很喜歡上學。至於壓力的問題,不知是否是一年級的關係,學校所教的東西並不困難,要做的功課亦不多,(最重要的是抄寫的功課不多,這絕對是學校的優點!)。雖然英文默書的範圍頗大,要默4至5頁(故事書),但不知是老師教得好,還是囡囡自細已有看中、英故事書的習慣,很多生字已懂得串,或嘗試拼音,她溫習完後,我便會和她默書,所花的時間大約十五至二十分鐘,所以問題不大,自開學至今只有兩次因不小心而得不到一百分。(其實囡囡的同學都很出色﹐都很喜歡看書,她們各科的成績都不錯)我覺得戴校長收生的重要條件就是孩子愛看書,還有幼稚園老師給小朋友的評估,父母對子女的關心,並非只看家底,否則她一定不會收我的囡囡!     

[quote]
Chole 寫道:
有一次亞女話佢個同學講自己屋企好大好大,附近有乜名人

我認識幾位DGJS家長都是中產家庭. 較富有家庭, 在幼稚園都不少.  很早就要開始教囡囡嘞!

再諗深一層,並不是"女拔的家庭個個都好有錢",而是較富裕的家庭,都喜歡為囡囡報讀女拔,因而女拔家長的背景都傾向是這一類。

在我認識的女拔家長, 大都是中產/專業人士, 並非大富大貴, 但當然不愁衣食, 生活富足。但我同意有媽咪話他們全都好緊張囡囡的學習, 而小朋友本身亦很要好突出才能在二千人中脫穎而出, 被戴校長看中。

agree
‹ 上一主題|下一主題