用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問香港邊到可以買到西班牙語圖書呢? ...
樓主: Dennisk
go

請問香港邊到可以買到西班牙語圖書呢? [複製鏈接]

Re: 請問香港邊到可以買到西班牙語圖書呢?

Dear Dennisk,

我BB依家三個月大,我應該開始同佢做d咩呢?
我學過少少法文(低B班程度),我係咪應同佢一齊學呢?
BB係咪應先學美語,然後再接觸法文呢?
:-P

chanbdaddy 寫道:

我BB依家三個月大,我應該開始同佢做d咩呢?
我學過少少法文(低B班程度),我係咪應同佢一齊學呢?
BB係咪應先學美語,然後再接觸法文呢?

其實邊有話學乜野文乜先野文後的道理呢? 多數家長都比英/美語小朋友學, 我想都只是因為英/美語為主要世界語言吧了. 其實"學習"都是要看看小朋友的興趣, 而家長能從中配合的話, 這樣就能做到事半功倍了. 如家長有時間和子女一起學習, 在互相影響和比此交流下. 我相信一定會有幚助. 不過有時看到很多很多家長, 為了可能想制造多些英/美語環境, 自己就經常以那些港式英語什麼的跟子女交談, 但換來的只是子女還是以中文回應,或以比港式英語還要差, D唔知什麼語來回答, 心想真是害了一個小朋友了. 而那些菲律賓工人也是其中的主要幚凶...小心 以上情形是在DBSPD面試時看到的, 而且不知有幾多, 多到真係嚇死你.

醒目開學勳章

Hi Dennisk,

今日係public library 見到一隻CD,名叫"Bilingual Barnyard Granjera Bilingue",出版0既係Kidzup,裡面同一首歌會以英文及西班牙文各唱一次,有一些是耳熟能詳的歌如"Old MacDonald","Mary Had A Little Lamb"....唔知會唔會適合你囝囝呢!

utopian 寫道:
Hi Dennisk,

今日係public library 見到一隻CD,名叫"Bilingual Barnyard Granjera Bilingue",出版0既係Kidzup,裡面同一首歌會以英文及西班牙文各唱一次,有一些是耳熟能詳的歌如"Old MacDonald","Mary Had A Little Lamb"....唔知會唔會適合你囝囝呢!

Thank you utopian

我囝囝好像也看過了, 他有次還唱給我聽, 不過我知他是念口王的, 然而他完全明白英文的意思, 但如果單單只給他看西班牙文那部分, 以現在的他來講(自學了兩個月)他就不行了. , 其實好多小朋友小時侯也有學些英語或唱些兒歌, 為何他/她們沒有真正學會了那種語言呢? 家長試想想當小朋友會唱一首外語歌, 是因為聽得多而記住了, 還是明白了歌詞跟?音樂唱呢? 昨日經過HMV買了Dora The Explorer DVD set, 囝囝就好鍾意, 不過如果能有全雙語, 即DVD內是dual channel, 一條channel是英文而另一條是西班牙文, 那就更好了. :

Thank you for your sharing.
:-P

你仔仔幾歲?

是否在傳統學校讀書?

'他自己的母語是美語'....咁, 平日他是與咩人以美語溝通?

如他看西班牙語故事書時,有不明白的,點教他?

請指教!
引文 : '其實我囝囝是有少少其怪的,因為他自己的母語是美語(主要說美語看英文書),但我和太太也是100%香港人,跟囝囝都是主要用廣東話,但自小就給他一個美語比較多的環境下成長。'

honeyseesee

囝囝現在五歲半, 讀緊一般K3, 平時見"人"多咗講人話(因為以前見人都係講鬼話), 見"鬼"就唔駛諗一定講鬼話 : 至於西班牙語故事書, 我多數選擇有光碟的圖書, 一來發音純正二來唔駛我花心機教      . 如果真係唔識佢有本西班牙英文字典, 自己搞定 .

其實真係唔好講指教, 我都係學緊野. 今日搭地鐵時看到坐隔離的媽媽, 同自己個囝囝串英文字, 個小朋友應該只得四五歲, 媽媽D英文真係好好, 由其她的英文發音"好正", 看得出可能是在外國讀過書, 而且應該是一段幾長的時間. 看著她問完一個又一個, 串完字仲要解釋埋, 但看她囝囝的反應只是一般, 很辛苦才念出一個Who字一點也不enjoy . 當問到第四個字時, 他媽媽重覆先前問過的生字, 我親眼看到那位小朋友似有心的專登念錯個字, 氣得他母親七孔生煙    為乜呢????? 到現時為止我也沒有要囝囝串生字, 只是在他的電腦遊戲中有得玩, 所以我覺得其實教佢一D都唔難, 因為我從來都不會要求他要學到什麼程度, 因此也沒有專登考佢. 可能囝囝的性格愛表現自己, 因此他自自然然就會給我知道他的進度, 我相信愉快學習及在無壓力中尋求知識, 對自己的囝囝是最好的, 但並不是每個人也一樣, 請各家長留心. :idea:

Dennisk,

當初你地點樣做一個美語環境比囝囝.  除左你地都有用下幾萬蚊既教材外, 仲會用d mud?  可否分享下.

囝囝一歲半就有自己部電腦, 內有發聲圖書及益智遊戲, 而書方面有Dr.Seuss一係列圖書及一D Disney發聲書, 不過千其要睇清楚, 外面有欵叫迪士尼X語教室, 小心睇清楚聽清楚至好買 大小小之後就有好多其他不同的cartoon VCD/DVD, 我由得佢睇由朝睇到晚都得, 不過可能由細到大都係睇英文節目, 所以他沒有要求要看中文台, 或者日本D超人卡通, 因此他可以很專心的向美語發展. 至於有些家長限制小朋友看電視, 什至因此家中沒有電視, 個人認為如能控制到小朋友看那類節目, 不妨多給他/她看. 如每當明珠或國際台有Bob the Builder, Sesame Street, Thomas and Friends...我都會主動開電視跟他一起看, :wink: 其餘時間就放VCD/DVD. 慚愧得很, 其實自己是很小直接教囝囝語文(美語)的, 因為怕自己的語文水平差教壞個囝 , 因此都是用些輔助工具(如上面所說), 但自己卻身體力行玩埋一份, 小朋友其實真係好鍾意玩, 如果有爸爸媽媽同埋玩就真係very good了 , 至於點樣至可以讓小朋友玩得投入, 大家又可以討論吓.

*以上都是些個人意見, 家長務必小心觀察子女, 以作出適當調整為上.

可否PM我, 等我知你買左邊套幾萬蚊既教材

同埋你地屋企唔睇中文台.

Dennisk 寫道:
[quote]
ChitChit媽 寫道:
Hi Dennisk

我是路過的。如果不介意離題的話,可否分享一下如何給孩子一個良好的英語/美語環境? 特別是你提及過,"跟囝囝都是主要用廣東話"。 我的小b一歲還未夠,如果想他從小就掌握好一點英語的話,可從何入手呢? 腦中常常有以下疑問:

1. 應常常跟他說英語嗎? (不過好像有點不太自然,特別在公眾場合。)
2. 應給他聘請外僱嗎? (如是的話,外僱的英語水平是否很重要?)
3. 有什麼坊間的教材/玩具是值得推薦的? (個人認為動輒花數萬圓買英語教材未必有效。) 有什麼選擇英語教材的心得?
4. 坊間的什麼什麼playgroup有用嗎?

對不起,請恕我太多疑問。謝謝。

ChitChit媽你好,其實囝囝如我所說,他是有點怪怪的,所以本人的教法是否適合妳或他人也未可知,只是分享少少當中的得著。
1. 本人英語水平一般,交談是可以的,但發音及用字就真係... ,因此我不會主動跟他用美語溝通(更不會在公眾場合主動講),而我也不鼓勵太太及可接觸囝囝的人跟他說美/英語,除非他/她是native speaker。其實每個以英語為主的國家也有當地的口音及用字,所以我不想囝囝學了我那些港式英語(香港學校照計應該是以教授英式發音為主 )。
2. 自己沒有請外傭,正如上面所講,如妳想小孩有個好的美語環境,除非妳所請的外傭是美國人,因此囝囝是由爺爺女麻女麻照顧。他們不會美語自然就不會教他,這樣也不會教錯他了。而他們反而會教他普通話,因他們發音準確。 如果家中真的要請外傭,我反而想那外傭以她本身的語言跟少主溝通好了。 :
3. 家中真的有套過幾萬元的美語教材,不過本人並非鼓勵別人購買,但選擇教材時自己卻會有幾樣原則才會買。初買教材最好能由淺到深,而且能有係統的最好,教材中如有發聲光碟就更好,但一定要由native speaker所錄製。如能在購買時問問小朋友是否喜歡,或由他自己選擇(當然也要由家長先過慮後),這樣就可以減少買了不用的風險。
4. 自己買的教材本身有個會,也經常舉辦活動,自己有時間也會一家出席,但卻沒有參加其他play group。其實如能在家中制造充足英/美語空間,我想要比去play group的幾小時,還有更多學習機會。

至於環境...囝囝自小(一出世)就看美語教材之VCD(VCD/DVD 機己經給他看壞了不知多少部),電視就只會給他看英文台之Cartoon,所以他現在(五歲)都不知到什麼xx戰隊呀超人呀。玩具我們大都選擇那些有創意及啟發性如LEGO,Thomas and Friends...。從囝囝一歲半大他就有自己的一部電腦,而JumpStart Learning System就是他的至愛,現在己玩到6th Grade了。不過還是一句老話,要做到﹣因材施教才是最重要,身邊有很多朋友常常說像我囝囝真好,但我卻說,千萬不要把一個楊利偉硬要變成李雲迪,看見人家兒女有什麼成就,就把自己兒女弄成一樣,結果...。其實在我的理念裡是如能發揮兒童本身長處,其實每一個小朋友都可以成為天才,因此留心觀察、引導,及協助他們發揮,是作為家長的最重要任務。

以上都是在下一些愚見,請勿見笑。 [/quote]

BigPig 寫道:
可否PM我, 等我知你買左邊套幾萬蚊既教材

同埋你地屋企唔睇中文台.

其實都唔駛pm喇, 無三不成幾, 成套full set真係要成幾萬銀, 試問市面上又有幾多套教材要咁貴呢? 諗吓就知答案. 不過套野囝囝四歲前己經無睇了, 可能有其他cartoon吸引佢喇. 至於我地屋企是睇中文台的, 只是囝囝很小睇, 而下午他開電視也只是看明珠/國際台的卡通片吧了.
英/美語教材在學習中故然不可或決, 但也不是越貴越好, 我看到其實很多媽媽自制教具, 如字咭圖畫等也有不錯的效果. 其實都係自己懶所以才選擇即食教材, 不過在買時是看到教材的教學方法, 覺得可能有效才狠下心買的, 初時我媽媽常說囝囝都無心機睇, 不過原來後來才知囝囝眼雖無睇但耳卻有聽. 當時機成熟就會有花結果 , 因此很多時朋友或其他人(聽到囝囝講美語的人)常常問我和太太怎樣教囝囝, 買什麼給他看, 你們也常跟他說英語嗎這一類問題. 我想最要多謝還是我們一家的主耶穌, 多謝祂一直以來的照顧, 這一切都是衪所賜.

我都agree咩教材都可以發揮作用.  最緊要睇父母.
不過, 又有幾多父母有咁多時間同心機去做.  我都唔想比佢睇中文台, 但夜晚好難免家人要睇.  咁唯有盡量做, 同佢一齊玩,一齊學, 我諗都會幾好, 唔單學語言, 親子關係都好d.  
不過, 小朋友鍾唔鍾意都係另一個問題, 有d小朋友真係對語言好敏感.  有d野真係唔能夠勉強.  
Dennisk, 你個仔真係有主既恩寵.  你地都好用心機陪佢學.  你太太就快生.  希望生個肥肥白白既BB.   

太太今日10:06am生咗個BB了(母子平安), 又係囝囝呢, 雖然細佬唔够哥哥重(對不起己經比較緊), 不過細佬好似仲靚仔過大哥(出世時)

LittlePigmom好同意妳所講小朋友鍾唔鍾意這個問題, 其實這是非常重要的一環, 看見有很多家長就是走不出這一關, 眼看人家子女有某方面的成就, 硬要把子女弄成一樣, 結果可能把有音樂才華的子女, 弄成學業成績一般卻又埋沒了天賦的小朋友, 多麼的可惜. 由太太知道有第二個小寶寶開始, 自己也經常同太太講, 不要把兩兄弟去比, 需知道他們的不同, 只管發揮他們的長處, 什至以不同的方式去教也無不可, 這樣希望盡量可避免家人或外人的比較. 又因各人性格及才能不同, 如果做到各自發展這樣就最好了.

Dennisk,

恭喜恭喜, 家庭中又增添多一成員。 我想弟弟也是會受哥哥影響的, 不要給自己太大壓力。

說不定弟弟會對日語很有興趣呢? 那時Dennisk便可發揮所長了。

Dennisk 寫道:
太太今日10:06am生咗個BB了(母子平安), 又係囝囝呢, 雖然細佬唔够哥哥重(對不起己經比較緊), 不過細佬好似仲靚仔過大哥(出世時)

LittlePigmom好同意妳所講小朋友鍾唔鍾意這個問題, 其實這是非常重要的一環, 看見有很多家長就是走不出這一關, 眼看人家子女有某方面的成就, 硬要把子女弄成一樣, 結果可能把有音樂才華的子女, 弄成學業成績一般卻又埋沒了天賦的小朋友, 多麼的可惜. 由太太知道有第二個小寶寶開始, 自己也經常同太太講, 不要把兩兄弟去比, 需知道他們的不同, 只管發揮他們的長處, 什至以不同的方式去教也無不可, 這樣希望盡量可避免家人或外人的比較. 又因各人性格及才能不同, 如果做到各自發展這樣就最好了.

恭喜恭喜      

totally agree that we should not compare the kids and each kid should ve his/her own talent.

‹ 上一主題|下一主題