用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家覺得中文課用普通話教好 OR 廣東話教好? ...
樓主: 2fungs
go

大家覺得中文課用普通話教好 OR 廣東話教好? [複製鏈接]

Re: 大家覺得中文課用普通話教好 OR 廣東話教好?

普通話教中文好d,文法通順d,而且自細學普通話比大個先來學緊係好得多,不過都係小朋友接受先得,好似我囡間學校都有部份家長唔接受普通話教中文,因為佢地小朋友都唔明老師講嘜,連學中文都有問題,所以升班後又分廣東話班同普通話班!

睡覺,
借問聲邊間咁正呀
睡覺 寫道:
我阿仔間小學係津小,唔駛交學費,佢地今年小一開始,係中文科、體育及視藝都用普通話教學,其它則用英文。對我來說,真的有點壓力,希望可儘快克服。 [quote]
Pansy21 寫道:
係吾係大部份津/官小仲未用普通話中文?
我朋友話連傳統名校都係用廣東話教中文, 係吾係o尼?
[/quote]

係屯門架...
fion88 寫道:
睡覺,
借問聲邊間咁正呀[quote]
睡覺 寫道:
我阿仔間小學係津小,唔駛交學費,佢地今年小一開始,係中文科、體育及視藝都用普通話教學,其它則用英文。對我來說,真的有點壓力,希望可儘快克服。 [quote]
Pansy21 寫道:
係吾係大部份津/官小仲未用普通話中文?
我朋友話連傳統名校都係用廣東話教中文, 係吾係o尼?
[/quote][/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

同意。尤其唐詩,用廣州話讀會押韻,但用普通話讀就

另我贊成低年班用廣州話教,升上小四才轉普通話,豈碼知道一般文字既廣州話發音

P.S.  如果普通話老師 d 普通話唔得既就免啦 !

agree[quote]
SandyKL 寫道:
同意。尤其唐詩,用廣州話讀會押韻,但用普通話讀就

另我贊成低年班用廣州話教,升上小四才轉普通話,豈碼知道一般文字既廣州話發音

我都識得有個細路讀小一時被評為學障,後來發現因為本身中文程度太低,一上小學又用普通話教學,所以搞到完全學唔到野.
所以一定考慮小朋友的能力.

Venne1 寫道:
我都識得有個細路讀小一時被評為學障,後來發現因為本身中文程度太低,一上小學又用普通話教學,所以搞到完全學唔到野.
所以一定考慮小朋友的能力.

如果間學校 師資方面真係應付到用普通話教學, 我就梗係覺得用普通話教會好些, 因為大趨勢都係甘。
梁媽媽

睡覺:
屯門邊間呀.....唔該....因為好想知邊間甘正,我要比個女去報呢間至得....煩緊...2007我女要上小一

我覺得用普通話教好, 作文時我手寫我心, 不會用口語化的字, 但小朋友需要時間適應, 有耐性, 亦要父母跟進, 不是每個小朋友都可以好快習慣, 我校今年2年級試行普通話教學, 學校甚至為家長舉行講座, 5日(家長)普通話班, 講解點同學生溫習讀書, 作好準備, 學會普通話是大勢所"吹", 好多時小朋友學習普通話比我們更快上手, 更大膽講, 不用太擔心, 開始時要幫助他們溫習, 我們一起接受挑戰吧!
Good luck!
‹ 上一主題|下一主題