用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 聖心下午校chatroom
樓主: vv123
go

聖心下午校chatroom [複製鏈接]

Re: 聖心下午校chatroom

vv123 寫道:
mewmew,
你真係好mummy,課外書一定會買,但係暑假咁長,你不用佢做點練習重溫嗎? 妳女兒一定好好成績.
你地想知道今年派位成績嗎?

vv123,

我個囡都係一般啦, 不過唔想佢overload, 因為試過有朋友都係聖心讀書, 佢話佢個女讀小學時迫得佢太緊要, overload咗, 到中學就無心機讀, 所以我同我老公都想比佢暑假輕鬆下   

乜你有派位成績嗎, 我都想知呀! thanks.
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

vv123 寫道:
apple,
嗯,但我想先同佢地去濕地公園先,唔知多唔多人呢.

星期日好多人架, 千祈唔好去, 閒日去好D
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

醒目開學勳章

vv123,

憑反斗車玊票尾買disneyland ticket reduce $50 for each ticket
我所愛既權權要結婚了

mewmew,
黃修女話今年數字上跟去年差不多,大約有11x人入返聖心中學,依然有十幾個去左其他英中,只係有個唔好既現象,就係名次比較後既攪左入中學,反而名次較前既西左出去,但呢個現象今年很多小學都有出現,不是只是我地學校既問題.黃修女叫那些成績未到的不要因此開心,要更加努力去追,唔好哂左天主比呢個機會.

apple,
唔該哂話我聽,但我女好似對反斗車王無咩興趣,反而對超人回歸有興趣

醒目開學勳章

//名次比較後既攪左入中學,反而名次較前既西左出去//
唉....咁努力追分又有咩用呀
我都聽過考頭3名.派左去三十幾志願   
我所愛既權權要結婚了

apple,
咁都唔可以唔追分嫁,如果真係名次高而又西左出去只好怪運氣不夠,始終被西出去既只係少數,比例不算多,唔好咁灰,你囡囡唔會唔好彩既!!而且呢d少數,校長一定想盡辦法幫他們入返好學校.

醒目開學勳章

vv123
希望承你貴言...我女唔係西出去既其中一個啦 :wink:
我所愛既權權要結婚了

醒目開學勳章

vv123
咦!你囡囡今年升P.6 or 升中一?

apple
我所愛既權權要結婚了

apple,

我一個升中一,一個升小一. 叫我vv都得嫁啦,唔洗打咁多.

:

apple,
please check e-mail,我好怕send pm,成日都按唔到.

v v

你話有11x 個入到聖心中學,咁即如果keep 住係頭100名內都應該可以安全直上中學部?

rrma,
又唔可以咁講,今年有考5x,6x都西左出去條隊,因為隨機號碼後既問題,其實頭50名會最安全囉,50-80開始要睇編號運,有危險,80-120係踏線,只可看運氣了.

vv123 寫道:
mewmew,
黃修女話今年數字上跟去年差不多,大約有11x人入返聖心中學,依然有十幾個去左其他英中,只係有個唔好既現象,就係名次比較後既攪左入中學,反而名次較前既西左出去,但呢個現象今年很多小學都有出現,不是只是我地學校既問題.黃修女叫那些成績未到的不要因此開心,要更加努力去追,唔好哂左天主比呢個機會.

vv,

Thanks. 我係隔離初中教育度都聽過下, 可能D小朋友既隨機號碼排得後, 而且, 以我所知, 每個小朋友既平均分都唔係差咁多, 只係差零點幾, 所以, 如果有個小朋友佢既名次排得前, 但係派位既隨機號碼排得後, 可能就會有咁既現象啦   

不過, 唔緊要啦, 如果成績好, 叩門學校都多數收番既, 成績好而派去其他志願既我相信都唔係咁多既 :wink:

各位,
報下料先,今年書展多左d英文書攤,所以要揀英文故事書多左好多選擇,不過要格清楚價,同一套書好多書攤都有但價錢不同.但書展d文具幾平吓,例如$20二個風琴file,$10四個透明file,$10五樣任揀散文具,有圓規,圓規尺,迷你介刀.....要去書展既就好趁早啦....

我相信佢第二輪無放聖心中學係第一啫.....考得頭三名,應該係全級頭十幾內的呀.....全級頭十幾,一定係band1啦
appleyuen 寫道:
//名次比較後既攪左入中學,反而名次較前既西左出去//
唉....咁努力追分又有咩用呀
我都聽過考頭3名.派左去三十幾志願   

我想問有無人唔見左張入學証,好耐之前黃色有小朋友相那張,我搵左好耐都搵唔返.   

請問今日有冇派學生手冊?

有張白色紙寫4/9(一)要交回:

7. 填寫手冊學生資料

但我搵唔到本手冊,我個女又唔肯定有冇,所以問吓各位家長。

小女今年入讀小一

Hi,

手冊未派.  小女1A, 你呢?
[img] [/img]

HELLO, AA媽咪 & cefiro30,

你地好,小女1E,手冊應該係未派,可能佢地預9月1日印好,所以通告有,但趕印唔切,因為佢地手冊係學生同家長設計好in嫁,我估下星期應該有嫁啦!!
‹ 上一主題|下一主題