用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英華書院
樓主: Mandy2002
go

英華書院 [複製鏈接]

Re: 英華書院

今年應該得3日英文班
功課就唔知

恭喜Mandy2002! :  :

Piano2016 :
多謝! 希望能跟得上。
Piano2016 寫道:

Mandy2002 寫道:
Piano2016 :
多謝! 希望能跟得上

從小學升上中學, 大都要適應。 特別學科是用英語課本和教授。 如果沒有在中一打好基礎, 整個中學過程都會受影嚮。試從個人的經歷, 和各位家長分享我的心得, 亦歡迎指教。

各同學已參加七月十八日由教統局辦現的「編班試」。 學校會從試中知道本年中一新生三主科的水平, 從而做「補底拔尖」工作。 英華過往沒有分精英班, 如果同學要上輔導班 ( remedial class ), 家長就要加把勁留意同學的學業。

Mandy2002,

放心!一定跟得上, 我聽聞我哋考十幾名學生在英華考獲第4名!
反應擔心中文, 因為我哋有幾位學生在英華要補中文, 另外有位在長天英文&數學讀得好輕鬆, 但中文及中史都跟得好吃力

Piano2016 :
多謝! 希望能跟得上。[quote]
Piano2016 寫道:
[/quote]

Re: 英華書院 - 中一心得分享 ( 續 篇 )

1.      英文科

各小學的英文水平會有差異, 現在小學升中派位只分三組 ( band ) 亦會加大錯配的機會。語文跟不上, 會影嚮其他科目的學習。有解決方法嗎? 有! 先要知己知彼。

在「編班試」取得七十五分或以上的大概是著名英中的平均水平 ( 可參考個別英中有登錄這數值的網頁 ) , 可惜只有當局知道這數值。

有些小學小六已完成中一課本課程, 例如一些私立小學、 英文小學。我猜一級中有不少於三、四十個同學已完成 New Oxford English Book 1 A & B。有些小學亦會用英文文法課本有系統的教授文法 ( grammar ), 使學生完成基本程度 ( elementary level ) 的課程。不少英中亦以中級程度 ( intermediate level ) 文法為初中課程的目標。

如果同學的英語未完成基本程度水平, 應充份利用這個暑假研習一本基礎英文文法的課本如 Practical English Usage Book 2 或同等水平的書籍, 九月開學時就不會落後太多。

待續于        http://www.xanga.com/YWCparent

Re: 英華書院 - 中一分得分享 ( 續 篇 )

1) 請問中文輔導班要上多久?
2) 大概有幾多個同學完全不需上任何輔導班?

KITTY.WONG 寫道:
1) 請問中文輔導班要上多久?
2) 大概有幾多個同學完全不需上任何輔導班?

1) 好似每星期一兩堂
2) 好多人都唔冇上過, 每次單元測驗會揀幾個最差o既去上, 多數黎黎去去都係果幾個

(1) 英文和數學有幾多人要上輔導班?
(2) 測驗佔幾多%?

KITTY.WONG 寫道:
(1) 英文和數學有幾多人要上輔導班?
(2) 測驗佔幾多%?

1) 應該每科每班幾個
2) 英文就好似係30%, 中文就應該都係單元制, 加加埋埋都係30%到

TO: FUNG12345

(1) 請問學校是否多失竊事件?
(2) 學校附近治安好嗎?

THANKS !

聽聞今年英華收了一位BAND THREE生,他是羽毛球精英賽冠軍,喇沙因他成績差不敢收,如今英華卻收了,但在各升中天書中英華公佈是收100%BAND ONE生,究竟英華是否100% BAND ONE英中?

(1) 請問學校是否多失竊事件?
(2) 學校附近治安好嗎?

THANKS !

1) 係, 之前有排成日話有, 但係我未試過
2) 算幾好~ 應該唔會有危險

聽聞今年英華收了一位BAND THREE生,他是羽毛球精英賽冠軍,喇沙因他成績差不敢收,如今英華卻收了,但在各升中天書中英華公佈是收100%BAND ONE生,究竟英華是否100% BAND ONE英中?

精英賽, 姐係中六??
中六係會有d位用黎收d運動員
橫掂d運動員一定入到大學, 入大學率唔會有影響

中一就唔知, 不過如果真係勁, 收都唔奇

If 英華 cannot recruit all band 1 students, any affect?

其實band 1都有分頭同尾, 而每間小學都唔同level, 因有名小學同普通津小, 頭同尾分別有幾大, 大家心中有數.
但搞珠就冇分頭同尾, 好彩搞到名中學, 又係咪個個都係top band one 生? 大家亦心中有數.
眼見很多同學成績標青, 但唔好彩, 粒珠唔靚.
但成績普普通通, 又搞到名中學, 你話係咪吹賬.

所以英華收了幾多特異奇才, 有mug 關係, 你唸下轆波仔入嗰的仲好...

andrew 寫道:

If 英華 cannot recruit all band 1 students, any affect?

我諗一兩個咋嗎~ 應該影響唔大

我朋友在明報出的天書看到英華全收100%band生,但是他是band two,雖然他有強項但不敢報考,為免浪費機會寧願選次一些中學,他說早知就不妨一試,所以學校不應給公眾不準確的資料,如果由政府統一公佈則最為公平。
另英華抽籤入的一定是band one生,因為我仔很多同學都是band one都抽不到,所以抽入去全是百份百BAND ONE生。

我所指的是中一不是中六。

我朋友在明報出的天書看到英華全收100%band生,但是他是band two,雖然他有強項但不敢報考,為免浪費機會寧願選次一些中學,他說早知就不妨一試,所以學校不應給公眾不準確的資料,如果由政府統一公佈則最為公平。
另英華抽籤入的一定是band one生,因為我仔很多同學都是band one都抽不到,所以抽入去全是百份百BAND ONE生。

我所指的是中一不是中六。

我諗學校唔會比d假資料人, 唔係一陣比人告或者投訴咪死
可能今年有個真係好勁先收姐

fion414 寫道:
Mandy2002,

放心!一定跟得上, 我聽聞我哋考十幾名學生在英華考獲第4名!
反應擔心中文, 因為我哋有幾位學生在英華要補中文, 另外有位在長天英文&數學讀得好輕鬆, 但中文及中史都跟得好吃力
[/quote]

中文科

學期初會派備忘, 說明全年的功課和評估方法。一學期總分三百分, 平常三次單元測驗共佔九十, 默書佔十。卷一作文佔七十。 卷三聆聽佔十。卷二佔八至九十。所以平常用功, 亦是重要。 多數同學的弱項, 是古文理解。 有一本古詩文導讀作為補充讀本, 會有莫大幫助。

過去學校有給升中暑期功課, 如成語溫讀和讀書報告, 開學後又有署期作業測驗, 不知今年有沒有?
‹ 上一主題|下一主題