用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小五呈分
樓主: Mrs.Chan
go

小五呈分 [複製鏈接]

Re: 小五呈分

deonman,

相對地現在ge 家長都是很辛苦    ,
所以努力吧, 各位bk家長大家得閒就要上黎bk, 互相鼓勵呀

我小孩的學校並不公開派往中學的名單,只知道百分比派到第1,或第二志願等,做家長的又如何知道自己小孩的成績選邊間中學先有把握?

我以前連百份比都不知道,唯有問老師兒子的成績屬於哪個Band,可以選那些學校.

有些學校考試85分上,該學科巳屬A ,但有些學校考試要90分
才算A , 那麼自行收生看成績時 , 是否不公平 ?

ruby2004 寫道:
有些學校考試85分上,該學科巳屬A ,但有些學校考試要90分

中學對各間小學有一定認識.......會將分數作出調整......

A學校考試85分以上屬"A" , B學校考試要90分以上才算"A",
唔等於A學校較差, 可能因為考試卷"深"的緣故.

中學會知道你所屬的小學, 課程是較深還是較淺.

ruby2004 寫道:

上得BK多知得越多, 對小朋友的學業便越緊張, 壓力也越大 , 原來無知先係最開心

好快就來選中學,有壓力,其實要求好低,只希望入一間好校風的中學,畢竟中學生朋輩影響好大.

我既要求都係想我囝囝入到校風好的中學,但係有口啤校風好的中學大部份都屬BAND1 , 我

October. 寫道:
上得BK多知得越多, 對小朋友的學業便越緊張, 壓力也越大 , 原來無知先係最開心

agree
[img align=right]http://forum.qooza.hk/attachments/forumid_27/rfio7g==_1n2WtWHvy8lo.gif[/img][img align=left]http://www.smallcampus.net/club_files/aa/bo/c42d4e07bb94c9/photo/43eb1a7ab9c6b.gif[/img]

但係如果乜都唔知, 高估banding就大大鑊.     

呢度幾好呀,可以多些知道選校的標準,了解自己小孩程度到邊,適合邊間學校.

nganc9 寫道:
但係如果乜都唔知, 高估banding就大大鑊.     

[quote]
[/quote]

banding 我就一定信老師講,只會保守唔敢高估, 穩陣嘛.
我只係覺得有時千計萬計皆敵不過命運與天意安排, 一件事卷入太深, 容易唸多咗嘢, 倒不如退一步, 可能海闊天空呢~~

06-07年度 小五上學期是否會呈分??
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

Mrs.Chan 寫道:

唔會,只會呈小五下學期最後果次期終試o既成績

HH 寫道:
[quote]

唔會,只會呈小五下學期最後果次期終試o既成績[/quote]

我d friend 成日都跣我, 俾親都係流料,
好在有bk friend 幫手, 俾我問野
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  

呢個 topic 好吸引呀 ~~ 我又加入一齊討論下啦 ~~
我囡囡九月升五年級,我而家都不知幾咁擔心亞囡d成績呀    小五下學期要呈分啦

好多小朋友暑假後升小五, 各位家長努力啊 ~

我在<<初中教育>>post, 希望前輩指教。

五年級上學期都要努力, 因為上學期的成績都要比人睇.........
[quote]
HH 寫道:
[quote]

唔會,只會呈小五下學期最後果次期終試o既成績[/quote]

我d friend 成日都跣我, 俾親都係流料,
好在有bk friend 幫手, 俾我問野 [/quote]

小彬彬 寫道:
五年級上學期都要努力, 因為上學期的成績都要比人睇.........

俾邊個睇   
‹ 上一主題|下一主題