用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會聖雅各小學 and 香港嘉諾撒學校(下午),揀邊間? ...
樓主: cczzko
go

聖公會聖雅各小學 and 香港嘉諾撒學校(下午),揀邊間? Thanks! [複製鏈接]

Re: 聖公會聖雅各小學 and 香港嘉諾撒學校(下午),揀邊間? Thanks!

Dear jmak006,

我係住灣仔區(12), 軒尼詩官立上午校和軒尼詩官立下午校是第四及五志願, 聖公會聖雅各小學是第六志願, 第一、二及三志願就係

Re: 聖公會聖雅各小學 and 香港嘉諾撒學校(下午),揀邊間? Thanks!

bb625,

Good luck to your 囝囝 in the coming interview!  I think you like 新基灣 more, am I right? And I prefer 軒尼詩官立下午校, 大家一齊努力吧!

Dear cczzko,

其實好多家長都係被逼接受現行嘅教育制度,小學派位而家只係講运氣、人仕關係,中央派位嘅官、津小學完全唔睇小朋友程度,反而私校重有面試、甄選可言,但我自己就覺得現今社会根本只有市民辛苦交稅付出,真正有福利、有回報重係好少,所以我認為9年免費教育係每一個有子女嘅家長應有嘅福利,因而盡可能都想選擇一D好嘅免費官、津小學,唔知你同唔同意呢?你又有乜見解呢?大家不妨借個位發洩吓。

Dear cczzko:
妳好!想請問妳知唔知聖公會聖雅各小學中學派位如何?多數派什麼學校?謝謝!   

祝妳間間叩門成功!
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

Dear jmak006,

唉! 稅就要年年準時交,福利我就冇乜享過。算吧啦!哩個世界付出同回報永遠不成正比!有時想得多,講得多仲唔開心。

好似我工作的地方,老細超唔公平,

Dear small_cc,

首先多謝你。 希望承你貴言!
至於聖公會聖雅各小學的中學派位情形,我所知也不多。聖公會聖雅各小學的網頁提供之資料也不詳盡。但我有朋友(不太熟)的一對子女在聖雅各讀,佢話校長會推荐每年Primary 6至 top

cczzko,

Hi你好呀    我想請問吓 d小學統一派位完畢
後,係咪仲會有好多位留番比街外人叩門架    聽你地咁
描述 好似好易入咁既   & 請問叩門時是否要提交 profile
同叩門信 ? 因我問過人有d就話要;有d就話津校,官校唔收 ?
好疑惑添 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

cczzko:
我也覺得聖雅各的網頁看不出升中的狀況,
不過如果多數係派鄧肇堅中學都幾好。   

我老公的同事,以前也讀聖雅各小學,後來係理大畢業…我忘了問中學係邊間。得閒再問,順便問佢派邊間中學多的。   
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

Hello 各位,

剛剛食完飯,六點鐘同仔仔去完軒尼詩官立下午校interview 。嘩!好多人去考呀!我

我個女都見左陳校長, 但冇口頭答應,只係話等消息,係咪凍過水?

bb625 寫道:
cczzko

我真的開心得滯所以無問到校長,但是24號我囝囝要到新基灣面試,所以我想等埋結果後再决定,再此希望大家有過好滿意的決定 thanks

cczzko:
想請問妳,小一的註冊卡已經交了嗎?
在叩門前要先交一家,等有結果後可以拿回來交到心儀的那家嗎?   

是的.

small_cc 寫道:
cczzko:
想請問妳,小一的註冊卡已經交了嗎?
在叩門前要先交一家,等有結果後可以拿回來交到心儀的那家嗎?   

small_cc ,

小一的註冊卡已經交了比仔仔統一派位派到的小學,要等到7月3曰,我可返回已註冊的學校取回註冊証,到心儀的學校註冊便可。

goldking2、cczzko:
唔該晒!原來交完後再叩門看看有無機會轉。     

cczzko:
軒小競爭都好大喔!咁多人去叩門。

聖雅各小學OK架。我聽我個朋友講,他的朋友特登比個仔響小四考入去,結果考到皇仁。不過,考到軒尼詩就緊系好D啦!

Bingo! Yeah…已收到通知信,軒官下午已收了我仔仔!好開心呢!我忍唔住上來報喜先,嘻嘻!

Dear bb625,
你仔仔今日新基灣面試考成點,衷心柷你仔仔成功,早日收到好消息,記得上來報喜呀!

cczzko

恭喜你囝囝入了心儀的軒官,真替你高興,今晚去興祝下,開心下。       

今天去了新基灣面試,信心一半一半,因為知道有二場,每場有4班,每班大約有16-18個小朋友,都好大競爭    

點解有d又咁快知? 有d有要等到3/7先通知?

Congratulations!!!

cczzko

好開心收到基灣愛蝶灣通知取錄了我囝囝,Bingo !  Yeah...

‹ 上一主題|下一主題